Με την εν λόγω ρύθμιση, το ΥΠΕΝ επιχειρεί να επιλύσει ένα χρόνιο πρόβλημα αμφισβητήσεων περί υπαγωγής στη δασική νομοθεσία των δύο οικισμών. Σύμφωνα με αυτή, θα θεωρείται ότι ο Προβάλινθος και η Αμπελούπολη έχουν απωλέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και έχουν καταστεί κλήροι εποικισμού από την έκδοση των αποφάσεων των εκάστοτε υπουργών Γεωργίας που συνοδεύουν συμβόλαια τα οποία είχαν εκδοθεί από το 1930 έως 1964 και διά των οποίων επετράπη η μεταβίβασή τους. Ως προς το χαρακτήρα τους, προτείνεται να θεωρούνται αγροτικές εκτάσεις και να μην επανεξετάζονται, όποια μορφή και αν έχουν αποκτήσει σήμερα.
Όπως εξηγούν κάτοικοι στον «Ελεύθερο Τύπο», «ο οικισμός αποτελείται σήμερα από 500 οικογένειες, ενώ στην έκτασή του υπάρχουν 166 κατοικίες, εκ των οποίων οι 120 έχουν κατακαεί από την πυρκαγιά του 2018. Όλες οι κατοικίες είτε διέθεταν νόμιμη άδεια πριν την κατασκευή τους είτε τακτοποιήθηκαν εκ των υστέρων δυνάμει ειδικών διατάξεων».
Παράλληλα, η ρύθμιση προβλέπει ότι οι διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες για την προστασία των συγκεκριμένων εκτάσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας -ιδίως πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως αναδασωτέων και πρωτόκολλα επιβολής ειδικής αποζημίωσης-, θα ανακαλούνται αυτοδικαίως.
Ειδήσεις σήμερα
Νέα αποκάλυψη Ε.Τ. για την τραγωδία στα Τέμπη: Ο δεύτερος μοιραίος σταθμάρχης
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Γυναίκα χώρισε και «αποζημιώθηκε» με 204.000 ευρώ για τα οικιακά που έκανε επί 25 χρόνια