Γνωστά και ως «πετροσωλήνες», τα όστρακα αυτά κατοικούν στον βυθό της θάλασσσας, μέσα σε βράχια από ασβεστόλιθο, στα οποία σκάβουν μικρά τούνελ με τη βοήθεια ενός οξέος που εκκρίνουν από το σώμα τους.
Οι πετροσωλήνες, οι οποίοι εντοπίζονται και στις ελληνικές θάλασσες, αποτελούν ένα είδος μυδιού, χαρακτηριστικό για το επίμηκες σχήμα του, από το οποίο αντλήθηκε και το όνομά του.
Τα οστρακοειδή αυτά χρειάζονται δεκαετίες ολόκληρες για να μεγαλώσουν, φτάνοντας συνήθως σε μήκος τα 5 εκατοστά, ενώ μπορούν να ζήσουν για παραπάνω από 50 χρόνια.
Εδώ και χρόνια, οι πετροσωλήνες θεωρούνται προστατευόμενο είδος, καθώς η υπεραλίευσή τους συνιστά μια διπλή απειλή για το περιβάλλον: Αφενός, το είδος αυτό κινδυνεύει να εξαφανιστεί, διαταράσσοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος των θαλασσών και αφετέρου, οι συνήθεις τρόποι αλίευσής του είναι εξαιρετικά επιβλαβείς.
Όσα χρόνια και αν χρειάζονται για να αναπτυχθούν τα μικρά αυτά όστρακα, η αλίευσή τους διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα, αφήνοντας πίσω της το χάος: Χρησιμοποιώντας βαριοπούλες ή εκρηκτικά, οι αλιείς καταστρέφουν τους ασβεστόλιθους όπου φιλοξενούνται τα μύδια, προκειμένου να τα μαζέψουν ευκολότερα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αλίευση των πετροσωλήνων αποτελεί μια από τις πιο καταστροφικές και αντι- οικολογικές μεθόδους αλιείας, καθώς προκαλεί «ζημιές» στο οικοσύστημα, που μπορεί να αναρρώσει μόνο μετά την πάροδο 50 και πλέον χρόνων.
«Μετά από μια συγκομιδή πετροσωλήνων, αυτό που απομένει είναι ένα σεληνιακό τοπίο: Λευκοί, διαλυμένοι βράχοι στους οποίους δεν έχει απομείνει κανένα ίχνος ζωής», λέει ο Τζιοβάνι Φούλβιο Ρούσο, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Θαλάσσιας Βιολογίας.
Ως αποτέλεσμα, η αλίευση και πώληση των πετροσωλήνων είναι παράνομη στην ΕΕ.
Καθώς, όμως, τα όστρακα αυτά θεωρούνται μεγάλη λιχουδιά στην Ιταλία- με αρκετούς να τους αποδίδουν, μάλιστα, και αφροδισιακές ιδιότητες- η παράνομη αλίευσή τους και η πώλησή τους στην μαύρη αγορά, για τιμές που αγγίζουν τα 200 ευρώ/ κιλό, βρίσκονται σε μεγάλη άνθιση.
Παρόλο που οι ιταλικές αρχές έχουν πραγματοποιήσει, τα τελευταία 30 χρόνια, πολλές κατασχέσεις οστράκων από τους λαθροθηρευτές τους, στους οποίους επιβάλλεται συνήθως κάποιο πρόστιμο, η αλίευση των οστράκων συνιστούσε μέχρι πρόσφατα πλημμέλημα, χωρίς οι ένοχοι να απειλούνται με βαρύτερες ποινές, όπως η φυλάκιση.
Κατά συνέπεια, πολλοί από τους βραχώδεις υφάλους ανοιχτά της ακτής του Αμάλφι και του Κάπρι έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τα τελευταία χρόνια, στοχοποιούμενες από τους παράνομους θηρευτές, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται, όπως κανείς θα περίμενε, κατευθείαν από τους κόλπους της ιταλικής Μαφίας.
Μερικές από τις πλέον επιφανείς «Οικογένειες» της Μαφίας έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αλιείας και της διανομής των περιζήτητων οστράκων στα ψαράδικα, τα εστιατόρια, τις πιτσαρίες αλλά και την ελίτ της Ιταλίας, ενώ και μέσα στην ίδια την Μαφία, το σερβίρισμα πετροσωλήνων σε γιορτές και συγκεντρώσεις λειτουργεί για ορισμένους μαφιόζους ως μια επίδειξη μεγάλης αίγλης και ισχύος.
Κατά καιρούς, τοπικοί φορείς σε πόλεις όπως η Νάπολη, κινήθηκαν εναντίον των καταστημάτων και εστιατορίων που προσέφεραν τα μύδια στους πελάτες τους, γεγονός που όχι μόνο δεν αναχαίτισε, αλλά οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή των υφάλων από την Μαφία.
«Είμαι σίγουρος ότι το έκαναν εκδικητικά», σχολιάζει ο Αντονίνο Μίτσιο, διευθυντής της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής Punta Campanella στο νότιο άκρο του όρμου της Νάπολης.
Οι διαμαρτυρίες του Μίτσιο και άλλων οικολόγων, έκτοτε, έπεφταν συνήθως σε «τοίχο», ώσπου το 2018, ένας νεοδιορισθείς δικαστικός στην Εισαγγελία της Νάπολης, ονόματι Τζούλιο Βανακόρε, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σχετική έρευνα.
«Είχα την ιδέα ότι δεν θα έπρεπε να στοχοποιήσουμε μεμονωμένα άτομα για την πώληση, την κατοχή ή την αλίευση των μυδιών, γιατί οι διαδικασίες δίωξης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι χρονοβόρες», λέει ο Βανακόρε. «Αποφάσισα, αντίθετα, να διεξαγάγω έρευνα για την μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος, που αποτελούν εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα».
Η προσέγγιση του Βανακόρε βασίστηκε στον ιταλικό οικολογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2015, επιτρέποντας την τιμώριση των ενόχων για περιβαλλοντικά εγκλήματα με έως και 15 χρόνια φυλάκισης.
Η έρευνα του Βανακόρε διήρκεσε 3 χρόνια και συμπεριέλαβε την παρακολούθηση των υπόπτων με τη χρήση κοριών και άλλων μέσων, αλλά και την εκπόνηση επιστημονικών μελετών και περιβαλλοντικών εκτιμήσεων, προκειμένου να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί η Μαφία στους ωκεανούς.
Η τελική αναφορά έφτανε τις 1.100 σελίδες και περιέγραφε κάθε βήμα της παράνομης διαδικασίας, κατονομάζοντας περισσότερα από 100 πρόσωπα, από τους λαθροθηρευτές έως και τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων που προμηθεύονταν τα μύδια.
Τον Μάρτιο, το γραφείο του δημόσιου κατήγορου της Νάπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για 12 υπόπτους ,οι οποίοι κρατούνται εν αναμονή δίκης, όπου, πιθανότατα, θα καταδικαστούν σε πολλά χρόνια κάθειρξης.
Όλοι οι συλληφθέντες φαίνεται πως προέρχονται ή σχετίζονται στενά με την ιταλική Μαφία.
«Πλέον έχουμε τα μέσα και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε. Αλλιώς, όλη η δουλειά που κάναμε θα είναι άχρηστη», λέει ο Βανακόρε. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας από τους εγκληματίες».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Πελώνη για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Η ΕΜΑΚ ήταν ένα «πρώτο βήμα» – Τι εξετάζεται
- Συνεπιμέλεια: Στην τελική ευθεία η συζήτηση για το νομοσχέδιο – Σήμερα η ψήφιση
- Προανακριτική – Καλογρίτσας: Είχα τις μετοχές του Παππά
- Μητσοτάκης: Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια «εθνικές μας γέφυρες για ένα πιο ελεύθερο και αποδοτικό καλοκαίρι»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter