Σύμφωνα με μεγάλη μελέτη του WWF και άλλων 15 περιβαλλοντικών οργανώσεων, η οποία φέρει την ονομασία «Τα ξεχασμένα ψάρια του κόσμου», τα ποταμόψαρα και τα λιμνίσια ψάρια εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς, πολύ πιο επικίνδυνους από άλλα απειλούμενα είδη.
Ο αριθμός φαντάζει τρομακτικός, ειδικά αν τον οπτικοποιήσουμε στο μυαλό μας: Από το 1970 μέχρι σήμερα, δηλαδή μέσα σε κάτι παραπάνω από 50 χρόνια, έχει χαθεί από τη Γη το 76% των μεταναστευτικών ψαριών του γλυκού νερού. Ειδικά από τα μεγάλα ψάρια, βάρους 30 κιλών και άνω, δεν έχει απομείνει σχεδόν τίποτα, καθώς το 94% έχει ήδη εξαφανιστεί. Οι ρυθμοί της μαζικής καταστροφής προκαλούν δέος, καθώς μιλάμε συνολικά για 80 εκλιπόντα ποταμίσια είδη τα τελευταία χρόνια, τα 16 από αυτά μόνο μέσα στο 2020!
Οι αιτίες του φαινομένου είναι λίγο-πολύ γνωστές και μη εξαιρετέες: Ρύπανση των υδάτων και της ατμόσφαιρας, υπεραλίευση με μεθόδους που εμποδίζουν την επαρκή αναπαραγωγή των θαλάσσιων πληθυσμών, εισβολή εχθρικών ειδών (όπως π.χ. οι λαγοκέφαλοι στο Αιγαίο από την Ερυθρά Θάλασσα), κλιματική αλλαγή και διατάραξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων λόγω αποστράγγισης και ερημοποίησης. Τα περισσότερα μεγάλα ποτάμια του πλανήτη έχουν πλέον κλείσει από φράγματα, τα νερά τους εκτρέπονται για την άρδευση καλλιεργειών, είτε η φυσική ροή τους διακόπτεται από άλλες αιτίες που καθιστούν δύσκολη την επιβίωση των ποταμόψαρων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η βιοποικιλότητα στα οικοσυστήματα γλυκού νερού (λίμνες, ποτάμια) χάνεται με διπλάσιους ρυθμούς σε σχέση με τους αλμυρούς ωκεανούς και τα δάση του πλανήτη. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε περίπου 18.000 διαφορετικά είδη ποταμόψαρων και κάθε τόσο ανακαλύπτουμε καινούργια. Η Διεθνής Ενωση Προστασίας της Φύσης (IUCN), που διατηρεί κόκκινη λίστα με τα όλα απειλούμενα είδη του πλανήτη (ζώα, πτηνά, ψάρια, έντομα κ.λπ.), μελέτησε 10.000 ποταμόψαρα και εκτίμησε ότι τουλάχιστον το 30% κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Μαζί τους κινδυνεύει και η επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που ασχολούνται με την αλιεία και το ιχθυεμπόριο, ή απλώς έχουν τα ψάρια ως βασική τους τροφή.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στα ποτάμια της Βρετανίας, όπου ο οξύρρυγχος και το παχύχελο (ο λεγόμενος «μπακαλιάρος του γλυκού νερού») έχουν πλέον εξαφανιστεί. Ο σολομός σπανίζει και το κλασικό χέλι κατατάσσεται στα απειλούμενα είδη.
«Η Φύση κατακρημνίζεται και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτελεί εξαίρεση», προειδοποίησε ο υπεύθυνος του WWF, Nτέιβιντ Τίκνερ, καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αυστηρή περιβαλλοντική νομοθεσία για τον καθαρισμό των ποταμών και την προστασία των τραυματισμένων οικοσυστημάτων. Η Κάρμεν Ρεβένκα του Nature Conservacy τόνισε πως τα ποταμόψαρα αποτελούν μια μοναδική ομάδα ειδών, που είναι απαραίτητα όχι μόνο για την καλή λειτουργία των ποταμιών, των λιμνών και των υγροτόπων, αλλά και επειδή αποτελούν πηγή διατροφής και εισοδήματος για εκατομμύρια φτωχούς ανθρώπους.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Εξάλλου, ο δρ Τζέρεμι Μπιγκς, του Freshwater Habitat Trust, επισήμανε ότι χρήζει προστασίας και ο παραμικρός υδάτινος πόρος. Οχι μόνο οι λίμνες και τα ποτάμια, αλλά ακόμη και τα ρυάκια και τα πηγάδια. Στην Αγγλία πρακτικά δεν υπάρχει ποτάμι χωρίς ένα βαθμό χημικής ρύπανσης και μόνο το 15% βρέθηκε σε ικανοποιητική οικολογική κατάσταση, εξαιτίας της επιβάρυνσης από τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την απόρριψη βιομηχανικών αποβλήτων.
Εκτός από το WWF, στην έρευνα συμμετείχαν η Εταιρία του Ζωολογικού Κήπου του Λονδίνου, η Global Wildlife Consevation, η Nature Conservancy, η Alliance Freshwater Life, το World Fish Migration Foundation κ.ά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δημήτρης Λιγνάδης: Σοκαριστικές περιγραφές στη δικογραφία – Καταγγελίες και για 4ο βιασμό
#MeToo: Στον Εισαγγελέα ο Πασχάλης Τσαρούχας – Καταθέτει φάκελο με δεκάδες καταγγελίες
Σε συμβιβασμό κατέληξαν Αυστραλία και facebook
Με SMS στο 13032 οι μετακινήσεις για ψώνια – Ποιοι όροι θα μπουν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr