ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Σοκαριστικές περιγραφές στη δικογραφία – Καταγγελίες και για 4ο βιασμό

Δημήτρης Λιγνάδης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ

Ακόμη ένας άνθρωπος που καταγγέλλει τον Δημήτρη Λιγνάδη πως τον βίασε σε νεαρή ηλικία προσφεύγει στις δικαστικές αρχές. Ο λόγος για τον Νίκο Σ., τον πρώτο άνθρωπο που είχε δώσει διαδικτυακή συνέντευξη καταγγέλλοντας τον γνωστό σκηνοθέτη (χωρίς τότε να τον κατονομάσει) για βιασμό πριν από περίπου 20 χρόνια.
Oπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του, Γεωργία Παλαιολόγου και Πατρίκιος Πατρικουνάκος, θα γνωστοποιήσουν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τα στοιχεία του προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας στην εξελισσόμενη έρευνα για τον καλλιτέχνη.

Τέταρτη καταγγελία

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, αφού αυτός θα είναι ο τέταρτος βιασμός που καταγγέλλεται στις δικαστικές αρχές σε βάρος του γνωστού σκηνοθέτη, μετά την πρώτη μήνυση του Βασίλη Κ. και τους άλλους δύο βιασμούς που περιλαμβάνει το κατηγορητήριο. Παρά το γεγονός ότι το φερόμενο αδίκημα σε βάρος του Νίκου Σ. έχει παραγραφεί, η κίνησή του να στραφεί στις Αρχές έχει μεγάλη σημασία, αφού είναι ακόμη μία καταγγελία που φέρεται να επιβεβαιώνει το κατηγορητήριο, που αναφέρει πως η δράση του σκηνοθέτη απλώνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα και ανάμεσα στους βιασμούς που έχουν καταγγελθεί εντοπίζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο προσέγγισης των θυμάτων και στη γενικότερη συμπεριφορά του κατηγορουμένου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, ο Νίκος Σ. έχει ήδη καταγγείλει από τη Δευτέρα το περιστατικό και στο Πειθαρχικό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Ο πρόεδρος του Πειθαρχικού του ΣΕΗ, Πασχάλης Τσαρούχας, έχει λάβει κλήση για να προσέλθει ως μάρτυρας στην Εισαγγελία, ώστε να καταθέσει σήμερα το σύνολο των καταγγελιών που έχει στα χέρια του, για να αξιολογηθούν ποινικά, κάτι που ενδεχομένως να οδηγήσει σε έναν νέο κύκλο έρευνας για περισσότερα πρόσωπα. Οπως φαίνεται, η δικαστική και εισαγγελική έρευνα για το «ελληνικό ΜeΤoo» βρίσκεται ακόμη στην αρχή…

Στην Επίδαυρο

Ολα αυτά ενώ συνεχίζουν να έρχονται στο φως λεπτομέρειες από τις σοκαριστικές καταγγελίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, την οποία παρέλαβε χθες το πρωί από το ανακριτικό γραφείο ο νέος συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας. Ο 23χρονος σήμερα άνδρας που κατήγγειλε το σκηνοθέτη, καταθέτοντας ως μάρτυρας στην Εισαγγελία, κατά πληροφορίες υποστήριξε πως βιάστηκε από τον κατηγορούμενο στην ηλικία των 17 ετών το 2015, ενώ είχε γνωριστεί με το σκηνοθέτη ένα χρόνο νωρίτερα σε ένα μπαρ. Οι δυο τους διατήρησαν επαφή και ο καταγγέλλων αναφέρει πως ο κατηγορούμενος τον βίασε στην Επίδαυρο, όπου είχε πάει να τον δει σε θεατρική παράσταση. Ο έτερος άνδρας που φέρεται να έπεσε θύμα είναι ο 25χρονος μηνυτής που ζει σήμερα στη Σουηδία.

Αλλαγή δικηγόρου

Ο κ. Κούγιας θα είναι μάλιστα ο μόνος δικηγόρος του σκηνοθέτη, αφού ο μέχρι πρότινος δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, ανακοίνωσε πως λύνει τη συνεργασία του με τον κατηγορούμενο μετά την απόφασή του να προσθέσει τον κ. Κούγια στην ομάδα της νομικής του υπεράσπισης.
Με την αλλαγή δικηγόρου, στην υπερασπιστική γραμμή του Δ. Λιγνάδη παρουσιάστηκε στροφή 180 μοιρών. Από τη στάση αναμονής και την αποφυγή των δηλώσεων στα ΜΜΕ που τηρούσε ο προηγούμενος συνήγορός του, πλέον ο σκηνοθέτης περνά στο «σκληρό ροκ». Πέραν του ότι χαρακτηρίζει τη δικογραφία μη στοιχειοθετημένη και τους καταγγέλλοντες αναξιόπιστους, ο δικηγόρος του σκηνοθέτη σε ανακοίνωσή του επιτίθεται στα φερόμενα ως θύματα και στους μάρτυρες που έχουν καταθέσει στις Αρχές: «Πρόκειται για “επαγγελματίες” ομοφυλόφιλους, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους, και μία κυρία 40 ετών, η οποία ομολογεί ότι ήταν αθεράπευτα ερωτευμένη και είχε σεξουαλική σχέση με τον κ. Λιγνάδη ενώ ήταν δεσμευμένη, και της οποίας η προσωπικότητα είναι γνωστή στο χώρο του θεάτρου, λεπτομέρειες της οποίας θα αναδείξουμε με το απολογητικό μας υπόμνημα και όσα θα απολογηθούμε στην κυρία ανακριτή. Σημειωτέον ότι όλοι οι δήθεν παθόντες και δήθεν βιασθέντες που καταθέτουν πριν την οιαδήποτε πράξη, την οποία δήθεν ονομάζουν βιασμό, είχαν δήθεν ερωτικές σχέσεις με τον κ. Λιγνάδη επί μακρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Κούγιας, ο οποίος σε τηλεοπτικές του παρουσίες «φωτογράφισε» και ποιοι είναι οι άνθρωποι που καταγγέλλουν τον Δ. Λιγνάδη, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από τους δικηγόρους των καταγγελλόντων.

Για τη δικογραφία

«Ανέμενα», πρόσθεσε, «ότι το περιεχόμενο της δικογραφίας θα είχε αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή εις βάρος του, καθώς και της εκδόσεως εντάλματος συλλήψεως, διαδικαστική πράξη η οποία
προβλέπεται για ακραίες περιπτώσεις, όταν οι εισαγγελείς και οι δικαστές πιθανολογούν δύο προϋποθέσεις:

1) η πρώτη είναι ο δράστης να κατηγορείται για μία παράνομη συμπεριφορά που γίνεται τώρα και
2) η δεύτερη να πιθανολογείται σφόδρα είτε η εξαφάνισή του είτε η αναχώρησή του στο εξωτερικό.
Με δυσάρεστη έκπληξή μου διαπίστωσα ότι η δικογραφία δεν περιέχει τίποτα από αυτά που έχω συνηθίσει σχεδόν πέντε δεκαετίες να διαπιστώνω ότι υπάρχουν όταν ενεργοποιούνται διαδικασίες όπως αυτές που ενεργοποιήθηκαν αστραπιαίως εις βάρος του κυρίου Λιγνάδη.
Στη δικογραφία υπάρχουν δύο μηνύσεις γραμμένες από δικηγόρους. Ο ένας μηνυτής ζει μόνιμα στη Σουηδία και ο άλλος δηλώνει ότι ήταν μοντέλο, οι οποίοι μάλιστα στην ουσία δεν περιγράφουν τίποτα εις βάρος του κ. Λιγνάδη και μόλις διαβάσεις αυτά που περιγράφουν, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι χοντροκομμένα ψέματα από αναξιόπιστες προσωπικότητες».
Ο κ. Κούγιας υποστήριξε επίσης πως πίσω από την υπόθεση κρύβεται η υπόθεση του Ελληνικού. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο γεγονός που αφορά την κ. Μενδώνη», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Υπάρχει τεράστια σύγκρουση συμφερόντων όσον αφορά το Ελληνικό. Η κ. Μενδώνη, αρμόδια υπουργός, απεμπλέκει ένα ένα τα προβλήματα για να ξεκινήσει το Ελληνικό. Εάν παραιτηθεί η Μενδώνη, αυτομάτως καθυστερεί. Και κάποιοι επενδύουν σε αυτήν την καθυστέρηση, γιατί μπορεί αύριο να έχουμε εκλογές, μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα».

Απάντηση

«Επιχειρεί να αποθαρρύνει θύματα και μάρτυρες», σχολίασε ο Γιάννης Βλάχος, δικηγόρος του 25χρονου που καταγγέλλει πως βιάστηκε από το σκηνοθέτη όταν ήταν 14 ετών: «Η απελπισία και η ένδεια υπερασπιστικών επιχειρημάτων δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο για να δηλητηριαστεί περαιτέρω ο Ελληνας πολίτης που παρακολουθεί με τρόμο και απέχθεια όσα δυστυχώς συνέβησαν και αποκαλύπτονται καθημερινά. Δεν προσφέρεται ο ανθρώπινος πόνος και το σιωπηλό τραύμα αυτών των ανθρώπων για κομματική εκμετάλλευση. Το δημοκρατικό και λειτουργικό πολιτικό μας σύστημα οφείλει να αποδείξει ότι δεν επιδέχεται κανενός είδους σκοπιμότητες και άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς από κατηγορούμενους για βαρύτατα εγκλήματα».

Η απολογία του σκηνοθέτη είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι, όμως ο κ. Κούγιας δήλωσε πως θα ζητήσει άλλη μία μέρα προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του Δ. Λιγνάδη.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημήτρης Λιγνάδης: Διεγράφη δια βίου από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για να βρεθούν αποδείξεις

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: Νέα δίωξη για βιασμό σε βάρος του

Ανδρέας Ντίνης

Δημήτρης Λιγνάδης: Αρνείται τα πάντα για τη νέα μήνυση περί βιασμού – Ανατριχιαστικές καταγγελίες

Μιχάλης Μάρδας

Κούγιας για υπόθεση Λιγνάδη: Δεν έχω δει πιο βρώμικο στήσιμο και τόσο αδύναμα αποδεικτικά στοιχεία

Μιχάλης Μάρδας

Δημήτρης Λιγνάδης: Πληροφορίες ότι είναι υπό δίωξη και για άλλον βιασμό – Τι δήλωσε μέσα από φυλακές

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: «Στα 14 μου με νάρκωσε και με βίασε μέσα στο σπίτι του» κατέθεσε ο 25χρονος από τη Σουηδία

Μιχάλης Μάρδας

Υπόθεση Λιγνάδη: Κατέθεσε στον ανακριτή ένας από τους μηνυτές – Ήρθε από τη Σουηδία στην Ελλάδα

Evanthia Karra

Υπόθεση Λιγνάδη: Πειθαρχική αναφορά κατά της ανακρίτριας κατέθεσε ο Αλέξης Κούγιας

Tinad