Η φωτογραφία δείχνει τμήμα της περιοχής Madre de Dios του ανατολικού Περού, στην καρδιά του Αμαζονίου.
Τα ρυάκια του χρυσού, τόσο ευδιάκριτα στη φωτογραφία, δεν ήταν εξαρχής ορατά στους αστροναύτες, αλλά αποδόθηκαν τόσο ξεκάθαρα μέσω της αντανάκλασης του ηλιακού φωτός επάνω τους.
Το δάσος φαίνεται να διατρέχουν «ποτάμια» από χρυσάφι, και η πραγματικότητα δεν απέχει πολύ από αυτό, αν και είναι πιο δυσάρεστη, καθώς αυτό που εικονίζεται πρόκειται για εγκαταλελειμμένα σκάμματα χρυσού, τα οποία εκμεταλλεύονταν χιλιάδες χρυσωρύχοι από το Περού και τη Βραζιλία.
Δεκάδες χιλιάδες ανεξάρτητων χρυσωρύχων υποστηρίζονται οικονομικά από την δραστηριότητά τους στην περιοχή, καθιστώντας την το μεγαλύτερο ανεπίσημο χρυσωρυχείο του πλανήτη.
Δυστυχώς, παρόλο που ο χρυσός της περιοχής εξασφαλίζει τα προς το ζην σε πολλούς, συνεισφέρει έτι περαιτέρω στην μόλυνση του δάσους με υδράργυρο, στοιχείο που χρησιμοποιείται στην εξόρυξη.
Επιπλέον, η διάνοιξη των «δρόμων» του χρυσού συμβάλλει στην αποψίλωση του δάσους, η οποία αποτελεί κλιμακούμενο πρόβλημα εδώ και δεκαετίες.
Στην περιοχή Madre de Dios, όπου βρίσκονται τα ορυχεία, ζουν εκατοντάδες είδη ζώων, από μαϊμούδες έως ιαγουάρους, παπαγάλους και σπάνιες πεταλούδες.
Τα είδη αυτά, λόγω της αποψίλωσης και της τοξικότητας που επικρατεί σε μεγάλες εκτάσεις του δάσους, επιβιώνουν εν πολλοίς χάρη σε ορισμένα ειδικά διαμορφωμένα καταφύγια.
Γερμανία: Το 2024 ήταν η θερμότερη χρονιά από την έναρξη των μετρήσεων θερμοκρασίας
Το 2018 αποψιλώθηκαν 92.794 τετραγωνικά μέτρα του δάσους του Αμαζονίου, τα περισσότερα δηλαδή μέσα σε μια χρονιά, από το 1985.
Το «ρεκόρ» αυτό ξεπερνούσε το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2017, οπότε και είχαν αποψιλωθεί 91.600 τ.μ. του δάσους.
Συνολικά, μέσα σε 2 χρονιές, αποψιλώθηκε στον Αμαζόνιο μια έκταση που ισοδυναμεί με πάνω από 34.000 γήπεδα του αμερικανικού φούτμπολ.
Είναι προφανές το ότι οι εκκλήσεις των ειδικών για προστασία του δάσους δεν είναι αβάσιμες, καθώς και ότι, αν δεν υπάρξουν σύντομα αποφασιστικές κινήσεις, η ένταση του προβλήματος θα συνεχίσει να κλιμακώνεται με καταστροφικές συνέπειες για την ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη.
ΠΗΓΗ: CNN
Η απίστευτη έρευνα Βρετανού μαθηματικού: Δείτε πού θα χωρούσε ο κορωνοϊός όλου του κόσμου [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr