Το ζώο, γνωστό ως νάμπατ, walpurti (στη γλώσσα των Ιθαγενών) ή και με την επιστημονική του ονομασία: ταινιοφόρος ή μαρσιποφόρος μυρμηγκοφάγος, είναι ένα μικρού μεγέθους μαρσιποφόρο που τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τερμίτες, από τους οποίους μπορεί να φάει έως και 20.000 την μέρα.
Ο πληθυσμός των νάμπατ έχει περιοριστεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αριθμώντας πλέον λιγότερα από 1.000 μέλη.
Τα νάμπατ κινδυνεύουν κυρίως λόγω της σταδιακής εξαφάνισης του φυσικού τους περιβάλλοντος, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά και λόγω θηρευτών όπως οι γάτες και οι αλεπούδες, ο πληθυσμός των οποίων έχει αυξηθεί.
Έτσι, ενώ παλαιότερα εντοπίζονταν νάμπατ τόσο στη δυτική, όσο και στην ανατολική Αυστραλία, τώρα τα ζωάκια επιβιώνουν σε μικρούς πληθυσμούς κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας, και σε μεγάλες δασικές εκτάσεις- καταφύγια που φιλοξενούν και άλλα απειλούμενα είδη.
Τα κέντρα αυτά λειτουργούν υπό την αιγίδα οργανισμών για την διάσωση της άγριας ζωής και διεξάγουν προγράμματα επανένταξης των ειδών στην άγρια φύση.
Όσον αφορά τα νάμπατ, το πρόγραμμα απελευθέρωσής τους στη φύση έχει ξεκινήσει από το 2016 και συνεχίζεται σταθερά μέχρι και σήμερα.
Μέχρι στιγμής, 64 από τα ζώα έχουν κριθεί κατάλληλα για απελευθέρωση και παρακολουθούνται ακόμη από κρυφές κάμερες που έχουν εγκαταστήσει οι ειδικοί στο φυσικό τους περιβάλλον.
Κλιματική αλλαγή: Σοβαρός κίνδυνος για τη Μεσόγειο που θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το είδος, οι οικολόγοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για ην επιβίωσή του, καθώς, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται ολοένα και πιο κοινό το να συναντήσει κανείς ένα νάμπατ καθώς οδηγεί σε κάποια δασική έκταση, αντί να τα βλέπει μονάχα περιορισμένα σε κάποιο καταφύγιο.
ΠΗΓΗ: BBC
Νοσηλεύτρια στην Κέρκυρα παρέλυσε στα κάτω άκρα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου
Η απίστευτη έρευνα Βρετανού μαθηματικού: Δείτε πού θα χωρούσε ο κορωνοϊός όλου του κόσμου [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr