Σε αδρές γραμμές, καταγράφεται αναρρίχηση μεγεθών στα «βουλεβάρτα» του τουρισμού στο λυκαυγές του καλοκαιριού, ενώ την ίδια ώρα, όμως, κάτω βρίσκονται οι τζίροι σε εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα, όταν κινούνται ανοδικά οι τζίροι στα σούπερ μάρκετ ελέω Airbnb και τουριστικών κατοικιών.
Είναι δεδομένο ότι μέχρι στιγμής πάνω βρίσκονται τα κέρδη σε βραχυχρόνιες μισθώσεις, καθώς και τα μικτά έσοδα των περισσότερων ξενοδοχείων.
Προορισμοί δύο ταχυτήτων καταγράφονται για μία ακόμη χρονιά στον ελληνικό τουρισμό.
Κάτω και φέτος η Μύκονος, που πληρώνει το «μάρμαρο» της απουσίας προβολής τα τελευταία έτη, προβληματική η Σαντορίνη, στην κόψη του ξυραφιού το Πήλιο, πάνω η Ρόδος και τα Χανιά. Ολοι ελπίζουν στην επιμήκυνση της σεζόν, για να καλύψουν τις απώλειες του Ιουλίου.
Αναλυτικά, αντιφατικά εξελίσσονται τα δεδομένα σχετικά με την πορεία της τουριστικής σεζόν έως σήμερα, καθώς, ενώ οι αρχικές προβλέψεις για χρονιά-ρεκόρ, ως προς τις αφίξεις και τα έσοδα, επιβεβαιώνονται, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται ευρύτερα σε όλες τις επιχειρήσεις που συνθέτουν το παζλ του τουρισμού στη χώρα.
Καθοριστικός παράγοντας αποδεικνύεται η μείωση των τουριστικών δαπανών, που πλέον δεν διαχέονται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και της οικονομίας.
Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια, που συνεχίζουν να περιορίζουν τα πραγματικά εισοδήματα των Ελλήνων αλλά και συνολικά των Ευρωπαίων τα τελευταία περίπου δυόμισι χρόνια, έχουν προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο μίγμα των δαπανών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μέση δαπάνη των μη κατοίκων ταξιδιωτών στην Ελλάδα σε επίπεδο πενταμήνου υποχώρησε κατά 3,6% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτό συνδυάζεται με τις ανατιμήσεις στη διαμονή και την εστίαση, που γίνονται ακόμη πιο αισθητές στους επισκέπτες.
Η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε ότι οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων είναι αυξημένες κατά 18,4% συγκριτικά με πέρυσι, οι τιμές διανυκτέρευσης των καταλυμάτων κατά 12,6%, των πακέτων οργανωμένων διακοπών κατά 7,5% και της εστίασης 6,6%.
Έρχονται stress tests για τις τράπεζες, με επιτόπιους ελέγχους από την ΕΚΤ
Οπως προαναφέρθηκε, κερδισμένες από την αλλαγή της τάσης αναδεικνύονται οι επιχειρήσεις του οργανωμένου λιανεμπορίου, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μίνι μάρκετ. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις της εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα δέχονται ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των τουριστών, που μειώνουν δραστικά τα περιττά έξοδα, ενώ τα λειτουργικά κόστη εκτοξεύονται, αυξάνοντας τις πιέσεις.
Ως εκ τούτου και οι επιδόσεις των ξενοδοχείων, παρά την άνοδο των τιμών, δεν είναι οι ανάλογες, καθώς αντιμετωπίζουν σκληρό ανταγωνισμό από τα Airbnb, που προσελκύουν μεγάλο αριθμό των επισκεπτών.
Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της ΠΟΞ, κ. Γιάννης Χατζής, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στις περιοχές που βρίσκονται σε τροχιά επίτευξης νέου ρεκόρ ξεχωρίζουν οι επιδόσεις αεροδρομίων με υψηλή κινητικότητα (Μυτιλήνη +47,6%, Fraport Greece, Ιούλιος 2024). Αντίθετα, περισσότερο δημοφιλή αεροδρόμια παρουσιάζουν μείωση αφίξεων (Μύκονος -5,2%). Η δυναμική εξαμήνου με αύξηση 15,5% στις αφίξεις και 12,2% στις εισπράξεις (στοιχεία ΤτΕ) δεν ακολουθείται αντίστοιχα από τη μέση ταξιδιωτική δαπάνη, που υποχώρησε κατά -3,1%. Δεν αποτυπώνεται ούτε στις πληρότητες των ξενοδοχείων, με διαφοροποιήσεις ακόμα και στον ίδιο προορισμό.
Παρατηρούμε ελαφριά αύξηση της προτίμησης καταλυμάτων χαμηλότερης κατηγορίας, ενώ η κόπωση της καταναλωτικής δύναμης βασικών αγορών επηρέασε τον ρυθμό κρατήσεων Ιουλίου-Αυγούστου σε ακριβότερους παραθεριστικούς προορισμούς. Η βραχυχρόνια μίσθωση στην οποία κατευθύνεται σημαντικό μέρος των αφίξεων έχει υποβαθμίσει αισθητά τους δείκτες δαπάνης ανά επισκέπτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, πτώση η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα στην εστίαση.
Η μικτή αυτή εικόνα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και γεωπολιτικών συγκρούσεων μας φέρνει αντιμέτωπους με προκλήσεις σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Μας καλεί να πάρουμε αποφάσεις για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Οσο για την επιμήκυνση της σεζόν, είναι νωρίς ακόμη για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Χριστίνα Τετράδη, η οποία υπογράμμισε πως το πρόσημο για την πορεία του τουρισμού στη Ζάκυνθο και γενικότερα στα νησιά του Ιονίου θα καθορίσει η πορεία τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δεδομένου ότι ο Μάιος ήταν δύσκολος ως προς τα ξενοδοχεία, σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα.
Καλύτερη ήταν η εικόνα τον Ιούλιο και, κυρίως, τον Αύγουστο, στη διάρκεια του οποίου οι πληρότητες κινήθηκαν κοντά στο 100%, βελτίωση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, όπως επεσήμανε, στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και στο καθεστώς των ειδικών προσφορών.
Ακόμα δύο σημεία που ανέδειξε η κ. Τετράδη αφορούν τη δραστική μείωση των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, καθώς πολλοί τουρίστες πλέον επιλέγουν ακόμα και την 3ήμερη παραμονή, αλλά και την περιορισμένη αγοραστική δύναμη των ξένων επισκεπτών, που προκάλεσε προβλήματα στις επιχειρήσεις, κυρίως, της εστίασης, καθώς ακόμα και ακριβά εστιατόρια αναγκάστηκαν να αναδιαμορφώσουν το μενού τους προκειμένου να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος.
Στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η περιοχή της Μαγνησίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων, κ. Γιώργος Ζαφείρης. Οπως επεσήμανε, «μετά τις καταστροφικές συνέπειες των πλημμυρών του περασμένου Σεπτεμβρίου οι ελπίδες των ξενοδόχων και των επιχειρήσεων να εξισορροπήσουν τις απώλειες το φετινό καλοκαίρι εξανεμίστηκαν, καθώς έως τα μέσα Ιουλίου οι κρατήσεις κινήθηκαν στο -40%. Μοναδική αχτίδα φωτός ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, που αναμένεται να πάνε καλύτερα. Το αυξημένο λειτουργικό κόστος και η διάψευση των προσδοκιών τους για ένα καλοκαίρι με θετικό πρόσημο εντείνουν τις ανησυχίες για το μέλλον, την ίδια στιγμή που δεν έχουν λάβει καμία αποζημίωση για το χαμένο εισόδημα από τις πλημμύρες».
«Σε συνδυασμό με τη δυσφήμηση που έχει υποστεί -και συνεχίζει- ο Νομός Μαγνησίας σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων του Παγασητικού, ο χειμώνας διαγράφεται αβέβαιος», κατέληξε.
Αλμα των τουριστικών εισπράξεων, στα 6,9 δισ. στο 6μηνο
Μεγάλη είναι αύξηση που καταγράφουν οι τουριστικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς έφτασαν τα 6,9 δισ. ευρώ ή 12,2% υψηλότερα από το αντίστοιχο διάστημα του 2023, κάτι που δείχνει τη θετική πορεία για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, αυτό οφείλεται στην άνοδο του αριθμού των τουριστών, καθώς η μέση δαπάνη είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, κατά μέσο όρο ένας τουρίστας ξόδεψε 570 ευρώ από 588 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το 2022 έφτανε τα 607 ευρώ. Ειδικά για τον Ιούνιο, πρώτο μήνα του καλοκαιριού, η μέση δαπάνη φέτος ήταν 638 ευρώ, πέρυσι βρισκόταν στα 647 ευρώ και το 2022 στα 671 ευρώ.
Οσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών από τη ζώνη του ευρώ, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 1,4% και διαμορφώθηκαν στα 522,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,0% και διαμορφώθηκαν στα 163,9 εκατ. ευρώ. Ανοδο παρουσίασαν και οι εισπράξεις από την Ιταλία κατά 12,9%, φθάνοντας τα 144,9 εκατ. ευρώ.
Από τις λοιπές χώρες, αύξηση κατά 42,5% παρουσίασαν οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 608,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 32,8% και διαμορφώθηκαν στα 143,1 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι εισπράξεις από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 60,2% στα 2,5 εκατ. ευρώ.
Στο διάστημα αυτό οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,5%. Καταγράφεται δηλαδή μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις από τα έσοδα.
Απογειώθηκε η επιβατική κίνηση αεροδρομίων στο 7μηνο
Ανοδο 9,5% σε σχέση με πέρυσι προκύπτει στην επιβατική κίνηση επταμήνου του έτους 2024 για το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας όπου διεξάγονται εμπορικές πτήσεις, σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Ειδικότερα, το σύνολο των επιβατών το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 έφτασε τους 42.538.219, έναντι 38.833.074 επιβατών το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2023.
Οσον αφορά τον αριθμό κινήσεων αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις αεροσκαφών εσωτερικού και εξωτερικού), στο επτάμηνο σημειώθηκε αύξηση 6,9%. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν 328.272 πτήσεις, έναντι 306.982 πτήσεων το επτάμηνο του 2023.
Την ίδια ώρα, το Airdata Tracker υπολογίζει πως για τον Αύγουστο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις προς τη χώρα μας ανέρχονται σε 5,15 εκατομμύρια, αυξημένες κατά 8,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023.
Με δεδομένο ότι και ο οδικός τουρισμός στη χώρα παρουσιάζει διψήφια αύξηση σε σχέση με πέρυσι, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος για τουριστικές αφίξεις στη χώρα 35 εκατομμυρίων τουριστών, έναντι 32,7 εκατ. το 2023 και τουριστικών εισπράξεων τουλάχιστον 21 δισ. ευρώ, από 20,46 δισ ευρώ το 2023.
Γέμισαν κόσμο μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι στο 4μηνο
Ιδιαίτερα θετική είναι και η εικόνα για την κίνηση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους το τετράμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Ειδικότερα, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 παρατηρήθηκε αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, κατά 24,9% στους επισκέπτες των μουσείων, κατά 13,9% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 27,2% στις αντίστοιχες εισπράξεις.
Την ίδια περίοδο στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφεται αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2023 κατά 31,6% στους επισκέπτες, κατά 34,7% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 29,1% στις αντίστοιχες εισπράξεις.
Ειδήσεις σήμερα
Θεσσαλονίκη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση επιχείρηση σε οικισμούς Ρομά – Πάνω από 30 συλλήψεις
Συναγερμός από τον ΕΟΦ για τρία συμπληρώματα διατροφής που διακινούνται μέσω διαδικτύου
Δανάη Μπάρκα: Με ολόσωμο μαύρο μαγιό απολαμβάνει το μπάνιο με λάστιχο στην αυλή της [βίντεο]
ΣΥΡΙΖΑ: Επιστρέφει εκτάκτως από τα Χανιά ο Κασσελάκης και συγκαλεί ΚΟ αύριο το απόγευμα
Παναγιώταρου – Σχίζας: Ξανά μαζί στο ίδιο μέρος – Νέα επανασύνδεση για το πρώην ζευγάρι; [εικόνες]
Ηλεκτρικά πατίνια: Πάνω από 2.500 παραβάσεις και αρκετά ατυχήματα από την αρχή του 2024
Καλάθι του μαθητή: Πότε ξεκινά να εφαρμόζεται- Τι περιλαμβάνει