Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ, το πρωτογενές πλεόνασμα για τη Γενική Κυβέρνηση το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου φτάνει τα 14,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 11,58 δισ. ευρώ είναι το αποτέλεσμα της Κεντρικής Κυβέρνησης και τα 4,1 δισ. ευρώ το πλεόνασμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, και ειδικότερα των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των ΟΤΑ και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.
Ειδικότερα, από τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης, για το 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου μόνο οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταγράφουν έλλειμμα 555 εκατ. ευρώ. Τα ασφαλιστικά Ταμεία παρουσιάζουν πλεόνασμα 1,1 δισ. ευρώ και τα ΝΠΔΔ 2,82 δισ. ευρώ.
Με βάση τις προγραμματισμένες δαπάνες που έχουν εγγραφεί και στον Προϋπολογισμό του 2025, υπήρχαν υποχρεώσεις ύψους περίπου 7,3 δισ. ευρώ που θα έπρεπε να ικανοποιηθούν μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου. Συνεπώς, το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 12μηνο του 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 7,2-7,3 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί κοντά στο 2,9% του ΑΕΠ, έναντι της επίσημης πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ.
Αν το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιωθεί στο ακέραιο, σημαίνει ότι το 2025 ξεκινά με έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο της τάξης του 1,1-1,2 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσει μέρος της βάσης με την οποία το οικονομικό επιτελείο θέλει να ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τη μείωση φόρων και τη βελτίωση κοινωνικών επιδομάτων και αμοιβών, αρχής γενομένης από φέτος. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει τον Απρίλιο, όταν αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα τελικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2024 και θα υπάρχουν τα πρώτα στοιχεία για την απόδοση των εσόδων από τη φοροδιαφυγή για το πρώτο τετράμηνο του χρόνου.
Ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα είναι η βάση της διαπραγμάτευσης που θα ξεκινήσει μεταξύ του ΥΠΕΘΟ και της Κομισιόν από τα τέλη Απριλίου, όταν θα έχουν οριστικοποιηθεί τα στοιχεία του 2024, θα συμπληρωθεί και από τα πρόσθετα (πέραν των 1,8 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για το 2024) έσοδα από τη φοροδιαφυγή για το 2025. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται στα 500-600 εκατ. ευρώ και αναμένεται να καταγραφούν επίσημα τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025.
Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρας θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τις μεγάλες μειώσεις φόρων που σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση ίσως και μέσα στο 2025. Ηδη έχουν ανακοινωθεί αλλαγές στη φορολογική κλίμακα με στόχο να ελαφρυνθεί η λεγόμενη μεσαία τάξη.
Πληροφορίες θέλουν από τις αλλαγές των συντελεστών να ευνοούνται κυρίως τα εισοδήματα από τις 20.000 ευρώ μέχρι και τις 50.000 ευρώ, τα οποία έχουν μείνει έξω από τις πρόσθετες ενισχύσεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των κρίσεων που είχαν προκαλέσει η πανδημία και στη συνέχεια η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση που έρχεται είναι η σταδιακή μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%.
Ειδήσεις σήμερα
Ρωσία: Μετά το «αντίο» στη Συρία, μετακομίζει στη Λιβύη
Εμπορικές επιχειρήσεις: Μία στις δύο πούλησαν περισσότερο στις γιορτές