Εξ ου και η ανάγκη για βάσεις σε κοντινή απόσταση από τη Ρωσία. Η μετακίνηση ανδρών και εξοπλισμού του Κρεμλίνου από τη Συρία στη Λιβύη μετά την πτώση του Άσαντ τον Δεκέμβριο δεν είναι απλώς μια εκκένωση, αλλά ένας άξονας από τη Μέση Ανατολή προς την Αφρική, τη μοναδική ήπειρο όπου η Μόσχα εξακολουθεί να έχει κάποια επιρροή. Οι ιχνηλάτες πτήσεων καταγράφουν καθημερινά πτήσεις με στρατιωτικά μεταφορικά αεροπλάνα από τη συριακή αεροπορική βάση της Ρωσίας στην Αλ Χμέιμιμ σε τρεις βάσεις στη Λιβύη από τα μέσα Δεκεμβρίου – ο υπογράφων διαθέτει τον κατάλογο όλων των πτήσεων και τους προορισμούς.
Παράδοση οπλισμού
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή των ροών φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας - «Ελεγχόμενη» η αύξηση των τιμών
Παράλληλα, ένας στολίσκος τεσσάρων μεταφορών που πλέει από τη Ρωσία στη Μεσόγειο θεωρείται από ορισμένους αναλυτές ότι παραδίδει βαρύ εξοπλισμό στην Aνατολική Λιβύη, την οποία διοικεί ο φιλορώσος πολέμαρχος Χαλίφα Χαφτάρ.
Η προοπτική ενίσχυσης της παρουσίας της Ρωσίας στη Λιβύη έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, με τον Ιταλό υπουργό Αμυνας, Γκίντο Κροσέτο, να συγκρίνει την αναδιάταξη της Μόσχας από τη Συρία στη Λιβύη με την κρίση των κουβανικών πυραύλων του 1962. «Τα ρωσικά πλοία και υποβρύχια στη Μεσόγειο προκαλούν πάντα ανησυχία και ακόμη περισσότερο εάν, αντί να είναι 1.000 χιλιόμετρα μακριά, βρίσκονται δύο βήματα από εμάς», είπε χθες ο Κροσέτο.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται ήδη στη Λιβύη επί σχεδόν μία δεκαετία και η παρουσία τους υπογραμμίστηκε δραματικά το 2016, όταν ο πολέμαρχος Χαφτάρ προσκλήθηκε για στρατιωτική επίσκεψη σε ρωσικό αεροπλανοφόρο που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής. Η Μόσχα έχει παράσχει στρατεύματα, εξοπλισμό και αεροσκάφη κρούσης για τον Χαφτάρ, διοικητή των δυνάμεων της μη εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης της Ανατολικής Λιβύης.
Ειδήσεις σήμερα
Εμπορικές επιχειρήσεις: Μία στις δύο πούλησαν περισσότερο στις γιορτές
Αστυνομικοί προστάτευαν «προστάτες» οίκων ανοχής – Ποιος ο ρόλος της αστυνομικού