Σε αυτήν την κατεύθυνση, σημείωσε πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, τη διαφάνεια των τιμολογήσεων, την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης.
«Δεν είναι αποδεκτό κάποιος να κλείνει μια συμφωνία, να πληρώνει αρκετά χρόνια και όταν μεγαλώσει να καλείται να πληρώνει αλλεπάλληλες και υπέρογκες αυξήσεις. Για τη φετινή χρονιά θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι αποδεκτές αυξήσεις του 14,6%, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρίες να προσαρμοστούν πλήρως σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος.
Αναφερόμενος στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, εξήγησε πως θα περιλαμβάνει τη θέσπιση νέου δείκτη από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. -με αντικειμενικά και επιστημονικά δεδομένα- με βάση και την επαναξιολόγηση του υπάρχοντος δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ο νέος δείκτης θα ισχύει από την 1η.1.2026 και θα συνοδεύεται με επιπλέον ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και την ενημέρωση των καταναλωτών.
Σημείωσε ακόμη ότι με τη νέα λύση θα συνδυάζεται η προστασία των καταναλωτών και η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς πρέπει να προστατευτεί το σύνολο των ασφαλισμένων.
Τα στοιχεία
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι σήμερα είναι σε ισχύ 900.000 ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255.000 είναι διά βίου, τα οποία έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους. Τα διά βίου συμβόλαια, από 711.000 το 2011, έφτασαν στα 370.000 το 2018, λόγω της μεγάλης κρίσης και των Μνημονίων.
Επεσήμανε πως έχει συζητήσει με όλες τις ενώσεις καταναλωτών και το θέμα έχει τεθεί σε επανειλημμένες συσκέψεις στην κυβέρνηση με τη συμμετοχή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Υπογράμμισε, επίσης, πως το μείζον είναι να συνεχιστεί η πολιτική μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, ώστε οι πολίτες να έχουν τις καλύτερες υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Τέλος, τόνισε πως προτίθεται να απευθυνθεί εκ νέου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να ζητήσει την άμεση ανακοίνωση ελέγχου για την ύπαρξη καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας, όπως είναι καθήκον και ευθύνη της. «Θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρώσει τον σχετικό έλεγχο και να κάνει τις ανακοινώσεις για το τι βρήκε», υπογράμμισε.
ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Προτάσεις για την εξεύρεση λύσεων
Προ ημερών, η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), σε ανακοίνωσή της (7/1), υπογράμμισε πως το ζήτημα της διαρκούς αύξησης του κόστους των υπηρεσιών υγείας και κατ’ επέκταση των ασφαλίστρων υγείας απασχολεί έντονα την ίδια και τις εταιρίες-μέλη της.
Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται πως οι ασφαλιστικές εταιρίες δεν δημιουργούν, ούτε διαμορφώνουν οι ίδιες τις δαπάνες υγείας. «Τις πληρώνουν. Πληρώνουν το κόστος της περίθαλψης που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι τους κυρίως από τους ιδιώτες παρόχους υγείας (κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και ιατρούς) μέσω των ασφαλίστρων που συγκεντρώνουν».
Με αυτά τα δεδομένα, οδηγείται στο συμπέρασμα πως η δημόσια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στις ασφαλιστικές εταιρίες χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλους τους παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος της ασφάλισης, δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα.
«Είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε με την Πολιτεία, την εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξεύρεση λύσεων στο σημαντικό αυτό θέμα, το οποίο επηρεάζει τους ασφαλισμένους», επεσήμανε η Ενωση, προσθέτοντας πως έχει καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές συγκεκριμένες προτάσεις, όπως οι εξής:
– Η ενίσχυση του ανταγωνισμού στον τομέα της Υγείας μέσω απλοποίησης του πλαισίου για τη δημιουργία νέων ιδιωτικών νοσοκομείων και την ταχύτερη προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα αυτόν.
– Η επανεξέταση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% στις ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.
– Η επέκταση της απαλλαγής των ασφαλίστρων υγείας από τον φόρο 15% σε όλες τις ηλικίες ή τουλάχιστον στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
– Η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) μέσω συνεργασίας των ασφαλιστικών εταιριών με δημόσια νοσοκομεία προς όφελος των πολιτών, των ασφαλισμένων, των εσόδων του κράτους κ.ά.
Ειδήσεις σήμερα
Αρκάς: Βαθυστόχαστο το σημερινό σκίτσο – «Φιρί Φιρί»… το πάμε