Με κεκτημένη ταχύτητα από την περυσινή χρονιά, κατά την οποία τα έσοδα ξεπέρασαν το φράγμα των 5 δισ. ευρώ για πρώτη φορά μετά το 2010, η δυναμική του ασφαλιστικού κλάδου φαίνεται να παραμένει, καθώς αποδεικνύεται ανθεκτικός στις προκλήσεις και στις ανατροπές τόσο στο οικονομικοκοινωνικό όσο και στο γεωπολιτικό μέτωπο. Οπως προαναφέρθηκε, οι πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από τις επιδόσεις για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και θεωρούνται προάγγελος ενός ακόμα πιο δυνατού έτους.
Συνειδητοποίηση
Την άποψη ότι το 2024 θα είναι θετικό για την ελληνική ασφαλιστική αγορά συμμερίζεται και ο κ. Κωνσταντίνος Μπερτσιάς, από τα πιο έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς και εκπρόσωπος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Οπως επισήμανε, «φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τους κινδύνους μετά τα φαινόμενα σε Ρόδο, Εβρο και Θεσσαλία και πλέον προτεραιοποιούν αυτά που πραγματικά έχουν σημασία, την υγεία και την περιουσία. Η ασφαλιστική κάλυψη αποτελεί μονόδρομο για τους καταναλωτές, καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο, όπως αποδείχθηκε με εμφατικό τρόπο στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, βαριές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».
Σύμφωνα με τον κ. Μπερτσιά, αποτελεί «στοιχειώδη πράξη πρόνοιας, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις να μπορούν να ανακάμψουν ύστερα από ένα καταστροφικό συμβάν μέσω των αποζημιώσεων που θα πάρουν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις». Σημαντικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση, υπογράμμισε, διαδραμάτισε και η στάση της Πολιτείας με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις ασφαλισμένες κατοικίες και την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ. Για τον ίδιο οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις και οι διαμεσολαβητές δήλωσαν δυναμικό «παρών» στις προκλήσεις και ανταποκρίθηκαν άμεσα εκπληρώνοντας την αποστολή τους με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.
Αισιοδοξία
Φθινοπωρινές προβλέψεις Κομισιόν: Η Ελλάδα σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης - Οι κίνδυνοι που παραμονεύουν
Ανάλογα αισιόδοξος για τις προοπτικές του κλάδου εμφανίζεται και ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, ο οποίος απέδωσε την ανοδική πορεία του στην επιτακτική πλέον ανάγκη των καταναλωτών να έχουν μία επιπλέον επιλογή ασφαλιστικής κάλυψης, πέραν της κρατικής, κυρίως στον τομέα της Υγείας. «Ενδεικτικό της μεταστροφής των Ελλήνων σε εναλλακτικές λύσεις», επισημαίνει ο κ. Γαβαλάκης, «είναι και το γεγονός πως σταδιακά μετά την περίοδο της πανδημίας καταγράφεται ισχυρό ενδιαφέρον για τα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια. Τα αποταμιευτικά και επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών συνήθως εξυπηρετούν την ανάγκη αναπλήρωσης του ποσοστού της σύνταξης λειτουργώντας συμπληρωματικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν και άλλους βασικούς μακροχρόνιους οικονομικούς στόχους. Η ελληνική κοινωνία συνειδητοποιεί πλέον την ανάγκη για συμπλήρωση του κρατικού μηχανισμού μέσω ιδιωτικών φορέων. Και αυτό φαίνεται να αντανακλάται και στη στάση της κυβέρνησης απέναντι στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, ξεκινώντας από το κρίσιμο θέμα των φυσικών καταστροφών».
Αποτελέσματα
Στα θετικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να δαπανούν χρήματα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους, επιλέγοντας τα ασφαλιστικά συμβόλαια, αποδίδει τις υψηλές επιδόσεις του κλάδου ο κ. Πέτρος Μάμαλης της CiTY Brokers. Εκτιμά ότι «η αγορά θα παραμείνει ισχυρή και το 2024», αναφέροντας, επίσης, ως βασικό παράγοντα και τα μέτρα της Πολιτείας με τη θέσπιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσες κατοικίες ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών και την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση σε μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Συμβόλαια αξίας 892,64 εκατ. ευρώ στο πρώτο δίμηνο του έτους
Σύμφωνα με την έρευνα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 892,64 εκατ. ευρώ, με τις ασφαλίσεις ζωής να εκτινάσσονται κατά 23,4% στα 429,23 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με τους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις ζωής συνδεδεμένες με επενδύσεις ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 59,6% στα 163,18 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κινήθηκε ανοδικά κατά 11,7% φθάνοντας τα 50,19 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι ασφαλίσεις κατά ζημιών σημείωσαν αύξηση 11,8% στα 463,41 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από τον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων να ενισχύονται κατά 4,9% στα 122,52 εκατ. ευρώ και τους λοιπούς κλάδους να καταγράφουν άνοδο 14,5% στα 340,89 εκατ. ευρώ.
Για τον Φεβρουάριο του 2024 η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων σημείωσε, επίσης, σημαντική άνοδο 16,4% για να διαμορφωθεί στα 419,27 εκατ. ευρώ. Οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν κατά 18,1% στα 207,827 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά 60,5% στα 82,949 εκατ. ευρώ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο κλάδος διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, ο οποίος υποχώρησε κατά 25,5% στα 22,140 εκατ. ευρώ. Ανάλογα θετική εικόνα παρουσίασε και ο κλάδος ασφαλίσεων κατά ζημιών, που για τη συγκεκριμένη περίοδο κατέγραψε άνοδο 14,7% στα 211,444 εκατ. ευρώ.
Τα ατυχήματα αυξήθηκαν κατά 14,4% στα 3,605 εκατ. ευρώ, οι ασθένειες κατά 18,6% στα 38,692 εκατ. ευρώ, ενώ η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων κατά 5,9% φθάνοντας τα 55,571 εκατ. ευρώ.
Τέλος, η γενική αστική ευθύνη ενισχύθηκε κατά 10,2% στα 11,446 εκατ. ευρώ, ενώ οι ασφαλίσεις κατά ζημιών από πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως κινήθηκαν ανοδικά κατά 21,1% στα 30,994 εκατ. ευρώ.