Πλέον, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν θα έχει αρμοδιότητα και η ευθύνη για την κοστολόγηση πέφτει στη ΡΑΑΕΥ, η οποία θα δέχεται αιτήματα από τις κατά τόπους εταιρείες ύδρευσης περί τιμολόγησης των υπηρεσιών τους.
Αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας, ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στο νότιο Αιγαίο, σε κάποιες περιοχές της Πελοποννήσου και της ανατολικής Κρήτης. Σε ό,τι αφορά την Αττική, επεσήμανε ότι υδροδοτείται από την κεντρική Ελλάδα και έχει επηρεαστεί μεσοπρόθεσμα από τους ξηρούς χειμώνες τα δύο προηγούμενα έτη.
Παράλληλα, ο υπουργός σημείωσε πως εφόσον η ανομβρία συνεχιστεί, τα υφιστάμενα αποθέματα για την Αττική αρκούν για τέσσερα έτη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι κυριότερες παρεμβάσεις που δρομολογούνται είναι η ενίσχυση του ταμιευτήρα του Εύηνου, αλλά και η διασύνδεση με τα Κρεμαστά. Μίλησε επίσης για στρατηγική εφεδρεία με αφαλάτωση, εκμεταλλευόμενοι ότι στο μέλλον το ενεργειακό κόστος θα είναι χαμηλότερο.
Έργα
Όσον αφορά τις προτεινόμενες από παρόχους επενδύσεις, προβλέπονται συνολικά 2127 έργα. Από αυτά, τα 681 είναι νέα έργα ύψους 2 δις ευρώ και 1446 έργα αναβάθμισης / αντικατάστασης ύψους 3,9 δις ευρώ.
Μεταξύ των πηγών χρηματοδότησης προέρχονται και από το ταμείο Απανθρακοποιησης των νησιών, έργα ύδρευσης (φράγματα, ταμιευτήρες) κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη Κομισιόν ύψους 166 εκατ.
Επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ
Κόρινθος, Βοιωτία και Φωκίδα θα έχουν από εδώ και στο εξής ΕΥΔΑΠ, όπως έγινε γνωστό.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Νέα χρονιά ρεκόρ το 2024 για τον ελληνικό τουρισμό
Ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ νήσων για υποστήριξη των νησιών που έχουν πρόβλημα (πχ Κυκλαδες) και της Κρήτης σε οποία περίπτωση χρειάζεται.
Αντίστοιχα, η ΕΥΑΘ επεκτείνεται σε λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα ως γενικός κανόνας στην Ηπειρωτική χώρα.
Το σχέδιο για την Αττική
Όπως σημείωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χάρης Σαχίνης, «αν δεν κάνουμε κάτι τώρα, πιθανό είναι να μην έχουμε νερό μετά. Δεδομένου δε ότι τον Οκτώβριο του 2022 δεν φαινόταν να υπήρχε πρόβλημα, ωστόσο η έλλειψη βροχής μείωσε τα αποθέματα. Μέχρι κι πριν 2 μήνες το νερό που πίναμε στην Αθήνα προερχόταν από τον Εύηνο, τώρα θα γίνεται χρήση των εφεδρικών ταμιευτήρων και γεωτρήσεων οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν 75 εκατ. κυβικά μέτρα το χρόνο».
Αναφερόμενος στις εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται, στάθηκε στη χρήση ανακυκλωμένου νερού που σήμερα απορρίπτεται στη θάλασσα από την Ψυτάλλεια και το Θριάσιο. Όπως είπε, εξετάζεται το νερό του Θριασίου μέσω επένδυσης να οδηγείται στη Helleniq Energy που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής της ΕΥΔΑΠ, ενώ πραγματοποιείται Master Plan για να εξεταστεί πού μπορεί να αξιοποιηθεί το ανακυκλωμένο νερό Κορωπίου.
Αντίστοιχα, οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν πως καταναλώνουν το νερό, «πρέπει να είναι ένας γενικός κανόνας ζωής ανεξάρτητα από τη διαθεσιμότητα νερού» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. «Αν έχουμε μια ακόμα κακή περίοδο ενδεχομένως να λάβουμε περαιτέρω μέτρα» είπε ο υπουργός.