Το επιτελείο του ΥΠΕΝ θα βγάλει στον αέρα τρία προγράμματα «Εξοικονομώ», εκ των οποίων το πρώτο που θα έρθει θα είναι για ευάλωτα νοικοκυριά, το δεύτερο για το σύνολο των νοικοκυριών και ένα ακόμα που θα αφορά τουριστικές επιχειρήσεις σε ορεινές περιοχές. Ταυτόχρονα, το υπουργείο θα δημοσιεύσει τρία ακόμα προγράμματα και συγκεκριμένα τον νέο κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», αντίστοιχο για εγκατάσταση αντλιών θερμότητας και, τέλος, πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων.
- «Εξοικονομώ 2024»
Το «Εξοικονομώ 2024» θα είναι για το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα κυμανθεί στα 110-120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα».
Το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 50% για όλη την Ελλάδα, πλην της Θεσσαλίας, που θα είναι στο 80%, με μέγιστο προϋπολογισμό παρεμβάσεων τις 25.000 ευρώ.
Οι επιδοτήσεις θα στηρίζονται πολύ περισσότερο στο σύστημα των βαθμοημερών, που διασφαλίζει ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν θα είναι πιο αποδοτικές και από πλευράς κλιματικής απόδοσης και πραγματικής οικονομικής απόδοσης. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τη θέρμανση λόγω της γεωγραφικής τους θέσης θα επιδοτούνται περισσότερο και θα έχουν προτεραιότητα στο νέο πρόγραμμα.
Και σε αυτό το «Εξοικονομώ» οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι οι επιλέξιμες κατοικίες θα πρέπει να υφίστανται νόμιμα, να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες και να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ’.
Μεταξύ των επιλέξιμων παρεμβάσεων θα είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης και το σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Παράλληλα, περιλαμβάνονται λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας: εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.
- «Για Ευάλωτα Νοικοκυριά»
Το πρόγραμμα που θα βγει στον αέρα πρώτο θα απευθύνεται σε νοικοκυριά με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του θα είναι περί τα 125 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 50 εκατ. ευρώ θα αφορούν -και σε αυτό το πρόγραμμα- ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα».
ΑΣΕΠ: 2.213 μόνιμες θέσεις σε φορείς του Δημοσίου – Οι αιτήσεις, οι θέσεις και τα προσόντα
Μάλιστα, το ποσοστό επιδότησης θα ανέρχεται στο 95% και στο 100% για τα ευάλωτα νοικοκυριά της Θεσσαλίας, με τον μέγιστο προϋπολογισμό των παρεμβάσεων να ορίζονται οι 25.000 ευρώ.
- «Για Ορεινά Τουριστικά Καταλύματα»
Το τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» είναι αυτό για τον τουρισμό. Το συγκεκριμένο θα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα.
- «Αντλίες Θερμότητας»
Τη δυνατότητα να τοποθετήσουν αντλίες θερμότητας, οι οποίες είναι η πιο συμφέρουσα οικονομική λύση αν έχει κάποιο νοικοκυριό για να θερμανθεί, δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 60 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα θα επιδοτεί σε ποσοστό 50% το κόστος αγοράς αντλίας θερμότητας (ποσό αγοράς έως 5.000 ευρώ), αλλά και την εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών (ποσό παρεχόμενων υπηρεσιών έως 500 ευρώ).
Διευκρινίζεται πως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα είναι η ανακύκλωση του παλιού συστήματος θέρμανσης.
Παράλληλα, το ΥΠΕΝ θα καταργήσει τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν σε παλαιότερα προγράμματα τύπου «Εξοικονομώ», καθιστώντας το πρόγραμμα προσβάσιμο σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα συστήματα θέρμανσης με αντλίες θερμότητας.
Επισημαίνεται ότι με την αντλία θερμότητας, εκτός από τη θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, μπορεί να λειτουργήσει και για την ψύξη των χώρων, αρκεί να αντικατασταθούν τα υφιστάμενα καλοριφέρ με Fan Coil Unit.
- «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με επιδότηση έως 60% για ηλιακό
Το πρόγραμμα θα αποτελέσει τον δεύτερο κύκλο και για αυτόν τον λόγο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να δώσει προτεραιότητα στα επιλαχόντα νοικοκυριά του πρώτου «κύματος».
Ειδικότερα, οι επιλαχόντες του πρώτου κύκλου θα ενημερωθούν με μήνυμα ή με e-mail και θα έχουν στη διάθεσή τους ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προκειμένου να υποβάλουν την αίτησή τους. Εφόσον ολοκληρωθεί αυτό το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων από τα νοικοκυριά που έχουν προτεραιότητα, ο υπολειπόμενος προϋπολογισμός μέχρι εξάντλησής του θα είναι διαθέσιμος για υποβολή αιτήσεων από νέα νοικοκυριά.
Το πρόγραμμα θα αφορά την ανακύκλωση παλαιών ενεργοβόρων θερμοσιφώνων και την αντικατάστασή τους με ηλιακούς θερμοσίφωνες. Οι προς ανακύκλωση θερμοσίφωνες θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης, να παραμένουν λειτουργικοί πριν από την απόσυρσή τους και να έχουν χωρητικότητα τουλάχιστον 40 λίτρων.
Το ποσοστό επιδότησης θα είναι από 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά έως και 50% για ανώτερα εισοδήματα έως 30.000 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι περί τα 170 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση του παλαιού τύπου ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με σύγχρονους ηλιακούς προβλέπει μέσο κόστος αγοράς από 800 έως και 1.000 ευρώ.
Δεδομένου ότι ο θερμοσίφωνας σε ένα μέσο νοικοκυριό καίει περίπου το 20% της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, η αντικατάστασή του σημαίνει πως θα υπάρχει σημαντικό όφελος εξοικονόμησης στους πολίτες.
Ενδεικτικά ένας ηλιακός θερμοσίφωνας με χωρητικότητα δεξαμενής 160 lt (μια τυπική τιμή είναι τα 40 lt ανά άτομο) και διπλής ενέργειας (έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει και με ηλεκτρικό ρεύμα) κοστίζει 849 ευρώ. Το κόστος μπορεί να φτάσει και τις 2.299 ευρώ, αλλά με πολύ περισσότερα χαρακτηριστικά, ενώ μπορούν να καλυφθούν ανάγκες μέχρι και 8 ατόμων. Δηλαδή χωρητικότητας 300 lt και τριπλής ενέργειας λέβητα.
Διευκρινίζεται ότι η τριπλή ενέργεια χρησιμοποιεί είτε την ηλιακή είτε την ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και εκείνη που προέρχεται από την κεντρική θέρμανση του σπιτιού, μέσω μιας «σερπαντίνας» που εισέρχεται στο boiler και ζεσταίνει το νερό. Λόγω της πολυπλοκότητας των σωληνώσεων, οι συγκεκριμένοι έχουν μεγαλύτερο κόστος εγκατάστασης-συντήρησης.
- «Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων»
Τέλος, άμεσα αναμένεται να προκηρυχθεί και το πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Νηπιαγωγείων και Παιδικών Σταθμών.
Αφορά το σύνολο των δημόσιων σχολικών κτιρίων και των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών της επικράτειας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί προ του 2000 και να μην έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά έως τώρα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός έχει οριστεί στα 40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για παρεμβάσεις στα σχολεία και τα Νηπιαγωγεία, ενώ τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ στους Παιδικούς Σταθμούς.
Η σειρά επιλεξιμότητας θα καθοριστεί και σε αυτήν την περίπτωση από τις βαθμοημέρες, με τον πίνακα των επιλέξιμων παρεμβάσεων να περιλαμβάνει δαπάνες θερμομόνωσης, κουφωμάτων και εγκατάστασης αντλίας θερμότητας.
Ειδήσεις σήμερα
Πονοκέφαλος Νοτοπούλου και παγίδα Φάμελλου
Βία ανηλίκων: Ποιες οι ποινές και οι θεραπείες μετά τη σύλληψή τους
Κολωνός: Πυροβολισμοί έξω από ψητοπωλείο – Ένας τραυματίας
Κέρκυρα: Για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως κατηγορείται η 49χρονη Ρωσίδα – Τι λέει για το περιστατικό
Ελληνοτουρκικά: Φτάνει ο… κόμπος των συνομιλιών στο χτένι για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ;