Ο Τούρκος πρόεδρος, που έφυγε εσπευσμένα από τη Ν. Υόρκη, χωρίς να παραστεί στο τελευταίο δείπνο που παρέθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπάιντεν (πληροφορίες λένε ότι ο Τ. Ερντογάν δεν πήγε στο δείπνο γιατί δεν πήγαν καθόλου καλά οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς, κυρίως για τα F-35, αλλά και για τα F-16), εισέπραξε δυο «καθαρά όχι» από τον Κ. Μητσοτάκη.
Ωστόσο η για πρώτη φορά αναφορά του Τ. Ερντογάν στο διεθνές δίκαιο ως βάσης για την επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς (που παραμένει μία, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών) δημιουργεί μια σημαντική εκκρεμότητα.
Η οποία συζητήθηκε στη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν και παραπέμπεται η ενδεχόμενη αξιοποίησή της στη συνάντηση που θα έχουν τον Νοέμβριο στην Αθήνα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αν σε αυτήν τη συνάντηση συμφωνηθούν δυο βασικά θέματα, τότε μπορεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος να μπει στον πυρήνα του προβλήματος.
Μαρινάκης: Διαψεύδω κατηγορηματικά την αποστολή Patriot και S-300 στην Ουκρανία
Οι προϋποθέσεις είναι η Τουρκία να αναγνωρίσει πλήρως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς και την από κοινού προσφυγή στη Χάγη ή στο Δικαστήριο του Αμβούργου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι θαλάσσιες ζώνες. Αν βγει λευκός καπνός από τη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν, τότε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που θα γίνει στις αρχές του 2025 στην Αγκυρα με τη συμμετοχή των Κ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν, η συζήτηση θα προχωρήσει στα δύσκολα. Η ελληνική πλευρά, εκτός από τις κόκκινες γραμμές, κρατάει και μικρό καλάθι για το αν μπορεί να υπάρξει συναντίληψη και κοινή βάση κατανόησης, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη συνέχεια.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ενημέρωσή του αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Η Ελλάδα δεν μπαίνει καν στη διαδικασία συζήτησης περί αναγνώρισης ψευδοκράτους ούτε προφανώς βάζουμε «στο ζύγι» ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης ενώ όπως είπε, υπήρξε συμφωνία «για στενότερη συνεργασία στο μεταναστευτικό και για νέα συνάντηση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στις αρχές του 2025».
Ειδήσεις σήμερα
Καιρός – Μαρουσάκης: Νέο κύμα κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες
Βία ανηλίκων: «Έκαναν μαγκιές και τους χαράκωσα» – Σοκάρουν οι μαρτυρίες θυμάτων και θυτών στον ΕΤ
ΣΥΡΙΖΑ: Μαζική έξοδο ετοιμάζει η «φρουρά Τσίπρα» με εκλογή Κασσελάκη
ΠΑΣΟΚ: Μάχη για τρεις στον δεύτερο γύρο
Νέα Δημοκρατία: Το σχέδιο Μητσοτάκη για επανασυσπείρωση
Ποιοι είναι οι Έλληνες Μπεκτασήδες – Μιλούν πομακικά, τραγουδούν το κοράνι και πίνουν αλκοόλ