«Πολλοί επενδυτές θα ενδιαφερθούν άμεσα να εμπλουτίσουν ακόμη περισσότερο τα επενδυτικά χαρτοφυλάκιά τους με καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διότι προσφέρουν ιδιαίτερα ελκυστικά χαρακτηριστικά. Ιστορικά, οι γεωργικές εκτάσεις έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι προσφέρουν καλές αποδόσεις σε περιόδους αβεβαιότητας της αγοράς. Η δυνατότητα “αντιστάθμισης του κινδύνου ύφεσης” των γεωργικών εκτάσεων είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές που ανησυχούν ήδη για τη δύναμη και τη βιωσιμότητα της “παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης”», υπογραμμίζει στον «Ε.Τ.» ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.
Ιδιαίτερα δε σε αυτή τη φάση που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, προανήγγειλε την επιδότηση αγοράς όμορων αγροτεμαχίων μέσω των νέων Σχεδίων Βελτίωσης προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ. Αν και προς το παρόν δεν έχουν καθοριστεί οι όροι για να κριθεί κάποιος δικαιούχος, σύμφωνα με πληροφορίες, επιλέξιμοι θα είναι οι γεωργοί, με προτεραιότητα στους «Νέους Αγρότες», ενώ θα τεθεί και πλαφόν τόσο στα στρέμματα που θα μπορεί κάποιος να αγοράσει όσο και στη γη που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει στην κατοχή του, με στόχο την ενίσχυση των μικρότερων παραγωγών που έχουν μικρό και κατακερματισμένο κλήρο.
Αρκαδία
Οσον αφορά τώρα στις τιμές ανά περιοχή, ο περιφερειακός διευθυντής Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Ηλίας Κοπίτας, δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ότι στην Αρκαδία οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει κατά 30% σε σχέση με το 2008, ενώ η ζήτηση έχει ενισχυθεί τα τελευταία 2-3 χρόνια από αλλοδαπούς επιχειρηματίες. Στα ποτιστικά αγροτεμάχια, οι τιμές είναι υψηλότερες στην Τεγέα, όπου αγγίζουν τις 2.500 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ οικονομικότερες είναι οι τιμές στο Λεβίδι, όπου κυμαίνονται από 1.000-1.500 ευρώ το στρέμμα. Τα αγροτεμάχια με ελιές 25-30 ετών αγγίζουν ακόμη και τις 5.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ παρόμοιες τιμές πώλησης καταγράφονται στη Μεσσηνία και στη Λακωνία. «Στην Ηλεία, οι ζητούμενες τιμές βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2008. Αναμένουμε αύξηση των τιμών πώλησης στα αγροτεμάχια που βρίσκονται πλησίον της θάλασσας», προσθέτει.
Κόρινθος
Στην Κόρινθο, οι τιμές πώλησης διαμορφώνονται ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα, λέει ο Μιχάλης Καρανικόλας, κτηματομεσίτης Κορίνθου και μέλος του E-Real Estates. Οι τιμές για αγροτεμάχια ποτιστικά κοντά στη θάλασσα κυμαίνονται από 7.000-10.000 ευρώ το στρέμμα, ενώ για τις ελιές κινούνται στα επίπεδα των 2.000-2.500 ευρώ/στρέμμα αν βρίσκονται σε πλαγιά μακριά από τη θάλασσα. Ωστόσο, οι τιμές παρουσιάζουν μείωση κατά 30% σε σχέση με το 2008.
Αργολίδα
Στην Αργολίδα, σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ηλιάδη, κτηματομεσίτη, μέλος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, δεν υπάρχει μεγάλος κλήρος μονοκόμματος και οι υψηλότερες τιμές ποτιστικών αγροτεμαχίων καταγράφονται στις περιοχές Σταφιδάκι, Ελληνικό και Κεφαλάρι. «Τα περιβόλια (τα απάγωτα), αυτά που δεν πιάνουν πάγο, οι τιμές κυμαίνονται από 10.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ το στρέμμα. Στα χωράφια με ελιές, οι τιμές διαμορφώνονται με το σχήμα του χωραφιού και την απόσταση από το χωριό και τον κεντρικό δρόμο και οι τιμές κυμαίνονται από 2.500 ευρώ έως 4.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα προνομιούχα χωράφια πλησίον του χωριού από 4.000 ευρώ έως 6.000 ευρώ το στρέμμα. Και όλα αυτά ενώ οι τιμές παρουσιάζουν πτώση των αξιών κατά 50% σε σχέση με το 2008», υπογραμμίζει ο κ. Ηλιάδης.
Θεσσαλία
Στον θεσσαλικό κάμπο, και συγκεκριμένα στη Λάρισα και στην επαρχία Τυρνάβου (Φαλάνη, Αμπελώνα), οι τιμές πώλησης ποτιστικών αγροτεμαχίων κυμαίνονται από 1.500 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ τα νεόφυτα περιβόλια κινούνται στα επίπεδα των 5.000 ευρώ το στρέμμα και αυτά ηλικίας 10-12ετών υποχωρούν στα 3.000 ευρώ/στρέμμα. «Οι τιμές καταγράφουν οριακή μείωση σε σχέση με το 2008 τη δεδομένη χρονική στιγμή. Υπάρχει μια πολύ μικρή κινητικότητα για αγορά αγροτεμαχίων – ξερικά για φωτοβολταϊκά», αναφέρει ο Ιωάννης Στουπάς, γενικός διευθυντής του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.
Ναυπακτία και Φωκίδα
Υποχώρηση κατά 30% καταγράφουν και οι τιμές στη Ναυπακτία και στη Δυτική Φωκίδα συγκριτικά με το 2008. «Η εγγύτητα του αγροτεμαχίου σε κεντρικό δρόμο αλλά και η απόσταση από τη θάλασσα καθορίζουν τη ζητούμενη τιμή πώλησης. Τα ποτιστικά πωλούνται από 1.500 έως 2.500 ευρώ στρέμμα, ενώ τα αγροτεμάχια με ελιές από 4.000 έως 5.000 ευρώ το στρέμμα», τονίζει ο Ζαχαρίας Χοχτούλας, περιφερειακός διευθυντής Αιτωλοακαρνανίας και Ηπείρου του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, και προσθέτει ότι δεν αναμένονται αλλαγές στις τιμές πώλησης στο άμεσο μέλλον.
Γιαννιτσά
Στα Γιαννιτσά, σύμφωνα με την κτηματομεσίτρια και συνεργάτιδα του E-Real Estates, Δέσποινα Τουλκερίδου, οι τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση κατά 10% σε σχέση με το 2008, ενώ για το μέλλον, αναμένεται σταθεροποίηση με αυξητικές τάσεις. «Η ζήτηση για αγορά αγροτεμαχίων είναι αυξητική καθημερινά», συμπληρώνει.
Θράκη
Και στη Θράκη όμως οι τιμές πώλησης αγροτικής γης κινούνται ανοδικά κατά 5% σε σχέση με το 2008. «Η ζήτηση για αγορά αγροτεμαχίων είναι αυξητική καθημερινά για ενιαία αγροτεμάχια 40 στρεμμάτων, ενώ μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη μεγάλων αγροτεμαχίων», επισημαίνει ο Γιάννης Καρράς, κτηματομεσίτης της Ορεστιάδας και συνεργάτης του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates. Οι ζητούμενες τιμές πώλησης για χέρσα χωράφια, γεμάτα πέτρες και αγριόχορτα (μπαΐρια), κυμαίνονται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα, ενώ στα αγροτεμάχια (πεζούλες) μικρές οριζόντιες επιφάνειες εδάφους, οι τιμές κυμαίνονται από 500 έως 700 ευρώ το στρέμμα.
Γιατί συμφέρουν οι επενδύσεις σε αγροτική γη
«Παρόλο που η γεωργική γη υπάγεται στη γενική ταξινόμηση των ακινήτων, έχει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν προστατεύσει τις γεωργικές εκτάσεις από την ακραία πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που παρατηρούνται στην εμπορική και οικιστική ιδιοκτησία κατά την πρόσφατη οικονομική κρίση. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλες μορφές ακινήτων, όπου η προσφορά στην αγορά μπορεί να αυξηθεί τεχνητά με την κατασκευή νέων μονάδων, η προσφορά αγροτικής γης καθορίζεται εγγενώς», προσθέτει ο κ. Μπάκας.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η ζήτηση παραμένει ανθεκτική και αυξανόμενη, καθώς η ζήτηση τροφίμων είναι εξαιρετικά ανελαστική όσον αφορά στις τιμές. «Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε. Οι τιμές των τροφίμων είναι επίσης ένας από τους τομείς όπου ο αυξανόμενος πλούτος των καταναλωτών αναδυόμενων αγορών καταγράφεται πιο άμεσα», αναφέρει.
Παράλληλα, οι τιμές της γεωργικής γης υποστηρίζονται από τα κέρδη που προέρχονται από το ίδιο το περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, «οι αποδόσεις των επενδύσεων στην αγροτική γη ανέρχονται έως και σε 30% από την εκμετάλλευσή τους χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υπεραξίες της γης που δημιουργούνται και η προοπτικά αυξανόμενη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα που μπορούν να πολλαπλασιάσουν την απόδοση ιδίων κεφαλαίων». Στο ίδιο μήκος, συμπληρώνει ότι σε άρθρο του ο Mike Adams έχει τονίσει πως οποιαδήποτε επένδυση έχει να κάνει με τα τρόφιμα αποτελεί επένδυση για το μέλλον, ενώ παραθέτει δήλωση του Jim Rogers: «Εχω πολλάκις πει ότι μία από τις καλύτερες επενδύσεις παγκοσμίως θα είναι η αγροτική γη». Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε χρυσό. Δεν μπορούμε να τυπώσουμε το δικό μας νόμισμα. Ομως μπορούμε να καλλιεργήσουμε κάτι που είναι μεγαλύτερης αξίας από το χρυσό και τα λεφτά: το φαγητό!».