Τα δασικά αυθαίρετα αποτελούν διαχρονικά τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο για όσους κάθονται στο τιμόνι του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεδομένου ότι αποτελούν μια πραγματικότητα για τη χώρα και ένα κόκκινο πανί για το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η νομοθεσία προβλέπει την προσωρινή αναστολή κατεδάφισης με πληρωμή παραβόλου και εκ νέου εξέταση για το αν τελικά θα διατηρηθούν για 30 χρόνια.
Στο διαδικαστικό κομμάτι, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις οικιστικές πυκνώσεις, οι πολίτες που θα καταθέσουν αίτηση, αν τελικά επιβεβαιωθεί από την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πως δεν πρόκειται για κατοικίες που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων -για τις οποίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται περί τις 500.000-, θα πετύχουν την οριστική νομιμοποίησή τους.
Οσοι τελικά θα έχουν την ευκαιρία να διατηρήσουν την κατοικία τους για 30 χρόνια θα καταβάλουν πρόστιμο το οποίο θα εξαρτηθεί από οικονομοτεχνικές μελέτες, οι οποίες θα καταγράφουν τη δόμηση εντός των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και θα περιληφθούν σε Προεδρικό Διάταγμα. Το πρόστιμο νομιμοποίησης θα υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, βάσει της αξίας, της παλαιότητας, της επιφάνειας και της κατηγορίας του ακινήτου.
Δικαίωμα υποβολής έχουν και όσοι αιτούνται διόρθωση πρόδηλου σφάλματος του δασικού χάρτη, αντιρρήσεις, αίτηση ακυρώσεως ή οποιοδήποτε άλλο διοικητικό ή ένδικο μέσο, με το οποίο αμφισβητούν ότι η ιδιοκτησία τους έχει δασικό χαρακτήρα. Η αίτηση υποβάλλεται από τον κάτοχο της κατοικίας σε διαδικτυακή πλατφόρμα που λειτουργεί η «Ελληνικό Κτηματολόγιο», αφού προηγηθεί η πληρωμή του παραβόλου ύψους 250 ευρώ, μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που προκύπτει μετά από διόρθωση προδήλου σφάλματος, αποδοχή αντιρρήσεων και κύρωση του δασικού χάρτη, ακύρωση του χάρτη με δικαστική απόφαση ή αναμόρφωση του δασικού χάρτη ότι η υπαχθείσα στη διάταξη κατοικία δεν διέπεται από τη δασική νομοθεσία, η υπαγωγή αυτή αίρεται και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο τα παράβολα και πρόστιμα που έχει τυχόν καταβάλει. Το ίδιο ισχύει και εάν η παραπάνω διαπίστωση γίνει καθ’ οποιονδήποτε προγενέστερο στάδιο της υπαγωγής.
Σημειώνεται ότι η ακριβής ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, ενώ η καταληκτική περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας», που τέθηκε προχθές σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα είναι στον αέρα έως τις 13 Ιουλίου.
Δασικά αυθαίρετα: ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες, αφού εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα του Κτηματολογίου, μεταβούν στην ενότητα «ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ» και επιλέξουν την «Ηλεκτρονική Υποβολή Αιτήσεων Υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 55 του Ν. 4685/2020 (οικιστικές πυκνώσεις), θα κληθούν να συμπληρώσουν τους κωδικούς Τaxisnet και έπειτα να υποβάλουν την αίτησή τους.
Μέσα από την πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν πρόσβαση στον αναρτηθέντα χάρτη με χρήση εργαλείων πλοήγησης, στην υποβολή αιτήματος υπαγωγής, στον γεωχωρικό εντοπισμό θέσης του γεωτεμαχίου με οριοθέτηση και υπολογισμό της επιφάνειάς του, σε καταχώριση στοιχείων κατοικίας και λοιπών κατασκευών: κάλυψη, δομημένη επιφάνεια και ύψος.
Ο ιδιοκτήτης μαθαίνει την έγκριση της αίτησής του, με ηλεκτρονικό μήνυμα, εντός διμήνου από την υποβολή της αίτησης.
Τα 3 «κλειδιά» για τον αναδασμό χωραφιών
Αρμόδιες αρχές για να παραλάβουν και να ελέγξουν τα αιτήματα είναι το Τμήμα Προστασίας του οικείου Δασαρχείου ή της Δ/νσης Δασών.
Δασικά αυθαίρετα: Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ
Αίτηση υπαγωγής μπορεί να υποβάλει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που έχει έννομο συμφέρον ή δικαίωμα. Οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται στην εφαρμογή με τους κωδικούς πρόσβασης του Τaxisnet. Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία:
α. την περιγραφή της κατοικίας, την οποία αφορά το αίτημα, και των κατασκευών που την συνοδεύουν, ως προς την κάλυψη, τη δομημένη επιφάνεια και το ύψος,
β. τη χρήση της κατοικίας,
γ. τον εντοπισμό της κατοικίας στην ιστοσελίδα του «Ελληνικό Κτηματολόγιο», στον ειδικό διαδικτυακό τόπο ανάρτησης δασικών χαρτών και υποβολής αντιρρήσεων,
δ. υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει ότι τα υποβαλλόμενα στοιχεία είναι αληθή και
ε. παράβολο 250 ευρώ.
Δασικά αυθαίρετα: ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ
Δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι εξής περιπτώσεις:
– δεν έχουν το χαρακτήρα κατοικίας ή κατασκευής συνοδεύουσας την κατοικία,
– έχουν ανεγερθεί μετά την 28η/7/2011,
– βρίσκονται σε περιοχές του δικτύου Natura 2000, σε αιγιαλό, ζώνη παραλίας, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους κ.λπ.,
– βρίσκονται εντός περιοχών που είναι υποχρεωτικώς αναδασωτέες κι έχουν ανεγερθεί μετά την κήρυξη της αναδάσωσης και
– η διατήρησή τους παρακωλύει τη διαφυγή των πολιτών ή την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς ή άλλου κινδύνου από φυσικά φαινόμενα.
Ειδήσεις σήμερα
Πληθωρισμός: Νέο αρνητικό ρεκόρ 28 ετών – Σκαρφάλωσε στο 12,1% τον Ιούνιο
Ιαπωνία: Πέθανε ο Σίνζο Άμπε – Ποιος είναι ο δράστης της επίθεσης
Καιρός: Βαρυχειμωνιά στο κατακαλόκαιρο – Πού και πότε θα τα έντονα καιρικά φαινόμενα [χάρτες]