Ο υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ, Γιοέλ Ραζβόζοφ, σε δηλώσεις του στον «Ε.Τ.» της Κυριακής σημείωσε το ισχυρό ενδιαφέρον ισραηλινών επενδυτικών οίκων για την ελληνική αγορά του τουρισμού και το Real Estate συμπληρώνοντας ότι το επιχειρηματικό αποτύπωμά τους στη χώρα μας είναι ήδη ισχυρό.
Ο Ισραηλινός υπουργός έδωσε το «παρών» λίαν προσφάτως στο 1ο ισραηλινοελληνικό συνέδριο για τα ακίνητα, τον τουρισμό και τις «πράσινες» επενδύσεις, που διοργάνωσε η οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ «Calcalist» σε συνεργασία με τον όμιλο Brown Hotels Group.
Νέα αποκτήματα
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, η Brown Hotels έβαλε 3 ακόμη μονάδες στο portfolio της. Πρόκειται για το «Loutraki Pallas» και τα boutique ξενοδοχεία που χρήζουν ριζικής ανακαίνισης, «Kontis» και «Ελπίς». Ηδη η Brown διαθέτει 13 ξενοδοχεία στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2022-αρχές 2023, με στόχο να αγγίξει τα 50 σε Ελλάδα και Κύπρο στην επόμενη τριετία. Μεταξύ αυτών και κάποια από τα πιο γνωστά και παροπλισμένα τα τελευταία χρόνια ακίνητα του κέντρου της Αθήνας, όπως για παράδειγμα το διατηρητέο της οδού Σταδίου 41, που φιλοξενούσε το πολυκατάστημα «Fokas», είναι κενό τα τελευταία χρόνια και θα μετατραπεί σε ξενοδοχείο την επόμενη τριετία, ή το έτερο, πρώην κτίριο γραφείων, επί της οδού Πειραιώς 44, το οποίο θα αποτελέσει και το πρώτο εγχείρημα για ένα ξεχωριστό concept ξενοδοχείου συνιδιοκτησίας (condo) με μικτές χρήσεις κατοικιών, συνεργατικών χώρων, εστιατόρια κ.λπ., σε μία επένδυση περί τα 15 εκατ. ευρώ. Και έπεται συνέχεια: Ο όμιλος, σε συνεργασία πάντα με τα επενδυτικά κεφάλαια που τον στηρίζουν, φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ένα ακόμη γνωστό ακίνητο του κέντρου, «διατηρητέο και έργο τέχνης», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό από το υπουργείο Πολιτισμού, ιδιοκτησίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα.
Υπογραμμίζεται ότι την Brown ίδρυσαν ο κ. Λέον Αβιγκάδ μαζί με τον Νίτζαν Πέρι το 2010. Στα αποκτήματά τους εντάσσεται και το «House Sans Rival», που βρίσκεται σε μία «δύσκολη» περιοχή, επί της Λιοσίων 11, κοντά στον Σταθμό Λαρίσης, και ήδη διενεργείται μελέτη για την αναβίωσή του. Αντίστοιχο «στοίχημα» είναι και το νέο ξενοδοχείο στην οδό Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34 (την απόκτησή του την είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.») για τη μετατροπή ενός πρώην κτιρίου γραφείων σχεδόν 8.500 τ.μ., σε μία επένδυση αρκετών, επίσης, εκατομμυρίων λόγω του εκτεταμένου προγράμματος ανακαίνισης.
Το πρώτο resort που άνοιξε η εταιρία είναι το «Isla Brown Corinthia Resort», με 276 δωμάτια, στους Αγίους Θεοδώρους, και λίαν προσφάτως άνοιξαν 3 μονάδες σε Χαλκίδα και Ερέτρια (όχι όλα τα δωμάτια) και Κέρκυρα. Πρόκειται για το πρώην «Pelagoς» που μετονομάστηκε σε «Brown Beach Chalkida» και το «Brown Beach Eretria» τον Ιούλιο. Στην Κέρκυρα λειτουργεί ήδη το «Akron Seascape Resort».
ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΛΩΝ «ΠΑΙΚΤΩΝ»
» Ισχυρή θέση στην ελληνική αγορά διεκδικεί η Fattal Group, που ήδη ανακαινίζει ριζικά το πρώην «Εsperia» στη Σταδίου και προετοιμάζει την ανακατασκευή νέων ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και σε ελληνικά νησιά με επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
» Ετερη ισραηλινή εταιρία είναι η Ficus Investments, με επικεφαλής τον κ. Mπάρακ Μπάουμ, με παρουσία από το 2018 στο αθηναϊκό Real Estate και επενδύσεις ήδη 20 εκατ. ευρώ στο κέντρο της Αθήνας (σ.σ.: το πρώτο ακίνητο που απέκτησαν στου Ψυρρή λειτουργεί ως boutique ξενοδοχείο).
» Στην απόκτηση ευκαιριών έχει προχωρήσει η Gnosis Investments -πρώην BZPW Real Estate Development-, εταιρία με ισραηλινά κεφάλαια που ακούστηκε για πρώτη φορά, ευρέως, προ τετραετίας στο εγχώριο Real Estate με την αγορά του ακινήτου της Τραπέζης της Ελλάδος στο Παλαιό Φάληρο με σκοπό την οικιστική του αξιοποίηση, έχοντας επιπλέον αγοράσει και άλλα γνωστά ακίνητα, μεταξύ των οποίων και το παλιό εργοστάσιο της Κεράνης στον Πειραιά. Συνεργασία διατηρεί η εταιρία σε Αθήνα και Πάρο και με την ξενοδοχειακή αλυσίδα Selina, με ισραηλινές ρίζες, επίσης, και συνιδρυτές τους κ.κ. Ντάνιελ Ρουντασέβσκι και Ράφαελ Μουσέρι, η οποία συνεχίζει να επεκτείνεται στη χώρα.
Στα 200 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Gnosis στην Αθήνα, η επιφάνεια των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αντιστοιχεί στα 100 χιλ. τ.μ. Ηδη για ανακαινίσεις έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ.
» Στη συμπρωτεύουσα, με έντονη, επίσης, γενικότερα την παρουσία των Ισραηλινών, είναι χαρακτηριστική η επέκταση της Pro Greece, της εταιρίας που ίδρυσαν οι κ.κ. Γκαλ Ρούμπιν και Ζακ Βερτζμπέρκερ, έπειτα από αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο καθένας τους εργαζόταν στον τομέα των ακινήτων σε ισραηλινές εταιρίες.
Εχοντας ξεκινήσει στη Θεσσαλονίκη στα μέσα του 2018, έχουν αγοράσει, ανακαινίσει και διαχειριστεί πάνω από 200 διαμερίσματα, ενώ τώρα στόχος είναι να κατέχουν και να διαχειρίζονται έξι αυτοτελή κτίρια μέχρι στο 2023.
» Στις αμιγώς τουριστικές επενδύσεις, η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει στην Κύθνο ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Αβραάμ Ραβίντ. Ο τελευταίος, έχοντας ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων -μεταξύ άλλων και στον χώρο των σούπερ μάρκετ- έχει αναλάβει, κατόπιν του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, την αξιοποίηση του πολυσυζητημένου «Ξενία» της Κύθνου και τις δύο ιαματικές πηγές, έχοντας, κατά τις πληροφορίες, προχωρήσει αδειοδοτικά, ενώ δρομολογεί και άλλες επενδύσεις σε ακίνητα στη χώρα μας, κυρίως, στην Αθήνα, είτε μεμονωμένα είτε και σε συνεργασία με άλλα ισραηλινά κεφάλαια.