«Η κατηγορία περί της δήθεν καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης είναι πρόσχημα. Όλοι γνωρίζουν, ότι η υπαιτιότητα δεν βρίσκεται στην ελληνική πλευρά» τονίζει ο κ. Φλαμπουράρης, ενώ ασκεί κριτική στη ΝΔ στην οποία καταλογίζει, ότι το πραγματικό της πρόβλημα είναι ότι «αντιμετώπιζε πάντα το Κράτος ως “λάφυρο”, και εκτιμά πως «το μένος της, επειδή δεν κατέχει εδώ και δύο χρόνια την κυβέρνηση και το κράτος, για να το χρησιμοποιήσει, την έχει τυφλώσει».
Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, ο υπουργός Επικρατείας κάνει λόγο για «ταύτιση» του κεντρικού τραπεζίτη με τη ΝΔ και προσθέτει πως «αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν κάνει κακό μόνο στον ίδιο αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση για την έξοδο από το Μνημόνιο. Θα ήταν ουσιαστική η συμβολή του αν έκανε κάτι ώστε το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι Θεσμοί δεν έβρισκαν κάθε φορά κάτι για να πιέζουν την κυβέρνηση, αλλά να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουμε από τον Φεβρουάριο του 2016», σημειώνει.
Παπαθανάσης: 187 επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία 989 νέων θέσεων εργασίας
«Το βέβαιο είναι», συνεχίζει ο κ. Φλαμπουράρης, «ότι η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη είναι άλλη από αυτήν του πολιτικού αναλυτή και κρίνεται από τη συνολική του προσφορά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Σε ποιο βαθμό δηλαδή ελέγχει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, τη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συμβολή του στη θεμελίωση μιας κοινωνικής πολιτικής με κριτήριο τις ανάγκες και όχι τους «ημέτερους», τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή οφείλει να αξιοποιεί το χρήμα τού ελληνικού λαού, για τον ίδιο τον λαό και τη χώρα. Σε ποιο βαθμό αυτό το επιτυγχάνει πολιτικολογώντας συνεχώς το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ πάντως έχω τρομακτικά ερωτηματικά», υπογραμμίζει.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Επικρατείας, αποκλείει την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή επανάληψης του καλοκαιριού του 2015, και τονίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση «πρέπει να ισορροπήσουν οι δανειστές, έτσι ώστε η συμφωνία να είναι κοινωνικά αποδεκτή, οικονομικά βιώσιμη και να κινείται στα πλαίσια μιας κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης».
Απαντώντας τέλος σε ερώτηση για το εάν η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη αποτελεί σύμπτωση ή ανάσυρση εφεδρειών ο κ. Φλαμπουράρης εκτιμά πως «πάντα υπάρχει επιδίωξη και στόχος, οι δε εφεδρείες όποτε ανασύρονται καίγονται στον δρόμο αν δεν είναι “στιγμιαίες”.
Νομίζω ότι η αμηχανία αλλά και η απελπισία κυριαρχούν σε αυτούς τους χώρους», καταλήγει ο υπουργός Επικρατείας.