Η πρόταση, εκτός από την επιμήκυνση του κόφτη για όσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% (και όχι μόνο για ένα χρόνο όπως είπε ο πρωθυπουργός στους αγρότες), θα συνοδεύεται με μέτρα-«ταμπού», όπως η περικοπή συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου και νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ. Πριν όμως ολοκληρωθεί η πρόταση του ΥΠΟΙΚ όλα διαψεύδονται. Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου ανασκεύασε τη δήλωσή του στα Τρίκαλα ότι «το αφορολόγητο είναι μέρος της διαπραγμάτευσης», ταυτιζόμενος με την κομματική γραμμή περί της μη ψήφισης νέων μέτρων.
Τα μέτρα είναι λίγο ως πολύ δεδομένα, αφού έχουν γίνει εναλλακτικά σενάρια από το ΓΛΚ, από το πιο αισιόδοξο μέχρι και το πιο απαισιόδοξο, και για το αφορολόγητο και για τη μείωση της προσωπικής διαφοράς των συντάξεων από τον περασμένο Δεκέμβριο. Γραμμή αντίστασης θα είναι η μη ψήφισή τους από τώρα, αφού θα παρουσιαστούν προληπτικά αν και εφόσον υπάρξει δημοσιονομική απόκλιση, ενώ η ψήφιση του «αναβαθμισμένου» κόφτη θα πρέπει να συνοδευτεί και από τη συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι μήπως και αυτή η υποχώρηση πάει χαμένη μπροστά στην αδιαλλαξία του Βερολίνου, που θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα αλλά δεν θέλει να συζητήσει για το χρέος, ενώ το ίδιο το Ταμείο είναι αντίθετο σε κάθε ιδέα «κόφτη» και ζητά την ψήφιση μέτρων εδώ και τώρα για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.
Κοινοτικές πηγές παραδέχονταν χθες ότι μέχρι στιγμής η πρόοδος των διαπραγματεύσεων δεν είναι ικανοποιητική και ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις υποχωρήσεις που θα κάνει η ελληνική πλευρά. Η ίδια πηγή υπογράμμιζε ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, το Εurogroup δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσει την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πρέπει να γίνουν αρκετά πριν την από επιστροφή, διαφορετικά δεν έχει νόημα να πάνε οι επικεφαλής στην Ελλάδα, τόνιζε.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους θα πρέπει επίσης να συντονίσουν τις ενέργειές τους, καταλήγοντας σε μια κοινή θέση με το ΔΝΤ.
Αυτό αναμένεται να γίνει σε πολιτικό επίπεδο πριν από τη συνεδρίαση του Εurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, η συνάντηση Σόιμπλε-Λαγκάρντ και η δήλωση της επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ότι θα παραμένει προσηλωμένη στα συμφωνηθέντα χαρακτηρίζονται κατ’ αρχάς θετικές, αλλά όπως τονίζουν αυτό θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στην πράξη τις επόμενες μέρες. Είναι προφανές ότι στους κόλπους των δανειστών υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, ωστόσο συμφωνούν στα περισσότερα και κυρίως στο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης για την επίτευξη συμφωνίας.
Ειδικότερα, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφωνούν σε ορισμένες βασικές παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, όπως: α) τη διατήρηση των πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 και για ένα μεσοπρόθεσμο διάστημα, το οποίο δεν θα είναι ούτε 10, αλλά ούτε και 2 χρόνια, β) τη λήψη μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στα μέσα του 2018, γ) τη λήψη προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων για τη διασφάλιση του στόχου του πλεονάσματος (3,5%) μετά το 2018.
Από τους θεσμούς, μόνο η Κομισιόν εξακολουθεί να στηρίζει τη θέση της κυβέρνησης, αντίθετα το Βερολίνο κινείται στη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ δεν παίρνουν θέση, ενώ από τις χώρες-μέλη οι υποστηρικτές μας, οι Γάλλοι, είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι, αφού η σημερινή κυβέρνηση αποχωρεί τον Μάιο.
Πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα θεωρούν βέβαιο πως αν δεν υπάρξει πρόοδος στο μεθαυριανό Εurogroup, οι δανειστές θα σκληρύνουν τη στάση τους, εντείνοντας την πίεση στην κυβέρνηση και θέτοντας πλέον επιτακτικά την ανάγκη ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο τον Φεβρουάριο.
Από την πλευρά της Κομισιόν, ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, ώστε να επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι την Πέμπτη που συνεδριάζει το Εurogroup. «Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν», τόνισε, ενώ για την επιστολή Τσακαλώτου απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο επί της ουσίας αφού παρέπεμψε στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Εurogroup.
Εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος
Στο μεταξύ, στη χθεσινή του συνεδρίαση το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας εγκρίθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος της Ελλάδας. Οπως αναφέρει ο ESM σε σχετική ανακοίνωση, τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί να μειώσουν τον επιτοκιακό κίνδυνο για την Ελλάδα με την ανταλλαγή -μεταξύ άλλων- ενός μέρους του χρέους σε σταθερό από κυμαινόμενο επιτόκιο και να ελαφρύνουν το βάρος των αποπληρωμών για την Ελλάδα.
«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα Δ.Σ. του ESM και του EFSF είναι ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», αναφέρει ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πλήρης εφαρμογή των εν λόγω μέτρων αναμένεται να οδηγήσει σε συνολική μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2060. Περιμένουμε επίσης οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να υποχωρήσουν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ – ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου