Τα σενάρια που εξετάζονται προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, είναι τα εξής:
Να αυξηθεί το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης μετρητών από 420 σε 520 ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι σε διάστημα 2 εβδομάδων θα μπορεί να προβεί σε ανάληψη μετρητών ένας καταθέτης έως 1040 ευρώ.
Μια δεύτερη πρόταση που έχει εξεταστεί είναι να μπορούν οι καταθέτες να μεταφέρουν μέρος – μικρό μέρος – των νέων χρημάτων στο εξωτερικό. Με τις κινήσεις αυτές θα υπάρξει μια περαιτέρω απελευθέρωση των capital controls.
Με βάση ένα σχεδιασμό των τραπεζών, στόχος είναι έως το καλοκαίρι του 2017 να έχει αρθεί σχεδόν το 75% των capital controls, με προοπτική τέλη του 2017 ή έως τις αρχές του 2018 να ανακοινωθεί η οριστική απόσυρσή τους.
Όλα θα εξαρτηθούν κυρίως από την πορεία της οικονομίας το 2017.Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου στην Ένωση Τραπεζών.
Δύο νέες αλλαγές
Δύο αλλαγές στα capital controls που ισχύουν στις ελληνικές τράπεζες φέρνει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Οι αλλαγές ισχύουν από σήμερα.
Η απόφαση, που αναρτήθηκε ήδη στο ΦΕΚ, δίνει το δικαίωμα στα νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία να ανοίξουν καινούργιο τραπεζικό λογαριασμό ανεξάρτητα αν διαθέτουν κωδικό πελάτη ή όχι.
Ταμείο Ανάκαμψης: Ποια νέα έργα εντάσσονται στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου;
Με την ίδια απόφαση, προβλέπεται ότι μια σειρά από διεθνείς οργανισμοί (FRONTEX, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κλπ.) δεν εμπίπτουν πλέον στους περιορισμούς των capital controls.
Αναλυτικά:
1. Μετά την παράγραφο 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84), όπως ισχύει, προστίθεται νέα παράγραφος 6α ως ακολούθως:
«6α. Επιτρέπεται σε εταιρείες που έχουν τη μορφή νομικού προσώπου και τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα το άνοιγμα λογα
ριασμού, όψεως ή καταθετικού, σε πιστωτικό ίδρυμα μέσω της δημιουργίας νέου κωδικού πελάτη (Customer ID), ανεξαρτήτως της ύπαρξης άλλου διαθέσιμου λογαριασμού του οποίου είναι δικαιούχοι. Στις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84)».
2. Η παράγραφος 16 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιουλίου 2015 (Α’ 84), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«16. Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (‘Black Sea Trade and Development Bank’), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (‘European Bank for Reconstruction and Development’), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (‘European Investment Bank’), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης (ΕΚΑΕΚ) (‘European Centre for the development of vocational training – CE.DE.FOP’), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (‘E.N.I.S.A.’), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (‘F.A.O.’), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών – μελών της ΕΕ (‘FRONTEX’), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (‘I.M.F.’), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (‘E.P.L.O.’), η Συντονιστική Μονάδα του Μεσογειακού Σχεδίου Δράσης του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (‘U.N.E.P. – Μ.Α.Ρ.), η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (‘U.N.H.C.R.’), το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (‘U.N.D.P.’), η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (‘W.H.O.’), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Ί.Ο.Μ.’), ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (‘I.L.O.’), ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (‘I.F.C.’), η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (‘C.E.B.’) καθώς και οι διπλωματικές αποστολές και οι ξένες προξενικές αρχές δεν εμπίπτουν στους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις του παρόντος άρθρου.
Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι 18-11-2016.