«Ο ‘ΗΡΑΚΛΗΣ’ είναι ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό, διαβούλευση με όλες τις τεχνικές υπηρεσίες και τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει ένα συστημικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ζαββός είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, «διότι είναι κάτι που αναμένουν ασμένως οι επενδυτές».
«Έχουν δημιουργηθεί σαφείς και συγκεκριμένες προσδοκίες και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν προς βλάβη αυτού του νομοσχεδίου, με το οποίο, το βάρος θα σηκώσουν οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εκπονήθηκε από τους νομικούς της ΤτΕ, των Τραπεζών, το ΤΧΣ, υπό την εποπτεία των νομικών του Υπουργείου. «Έχει γίνει σημαντική δουλειά και πρωτοποριακή και θα ήταν αμαρτία να μην δοθεί το σήμα στους επενδυτές, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Διαβάστε επίσης: Πώς αξιολογεί η ΕΚΤ το τραπεζικό σχέδιο Ηρακλής
«Πρέπει η νέα χρονιά να μας βρει με τις ρυθμίσεις του ΗΡΑΚΛΗ έτοιμες. Η ουσία του ζητήματος είναι γνωστή και εύκολο να αντιμετωπιστεί σε μια συνεδρίαση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.
«Δεν καλυπτόμαστε από την αιτιολόγηση διότι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες εγκρίσεως. Δημιουργήθηκε μια επίπλαστη μικρή χρονική διάρκεια, για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης και επισήμανε ότι «έχουν περάσει δύο μήνες, από το πράσινο φως που δόθηκε στην κυβέρνηση και συνεπώς δεν έχει δικαιολογία η χρονική αβελτηρία».
«Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία δυστυχώς η κυβέρνηση έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα και να μας προκαλέσει. Για πολλοστή φορά καταθέτει νομοσχέδιο λίγες ώρες προτού μπει στην επιτροπή. Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα. Δεν θα έπρεπε να κληθούν η ΤτΕ, η ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών;», διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.
Τη διαφωνία του με το κατεπείγον δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.
«Πρόκειται για την 5η διάσωση των τραπεζών που είτε θα πάει καλά είτε δεν θα πάει, το βάρος σηκώνουν οι φορολογούμενοι», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
Από τη συνεδρίαση αποχώρησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ 25 Κρίτων Αρσένης. «Καλούμαστε μέσα σε 24 ώρες να αποφασίσουμε να δοθούν και πάλι 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες και στα αρπαχτικά ταμεία. Είναι εγγυήσεις αλλά και οι εγγυήσεις κάποια στιγμή πληρώνονται. Είναι περίπου διπλάσιο από το πρωτογενές πλεόνασμα, είναι 50% παραπάνω από τα φορολογικά μας έσοδα. Και αποφασίζεται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και στην πράξη σημαίνει ότι πάμε σε επιτάχυνση των εξώσεων», είπε ο Κρίτων Αρσένης προτού αποχωρήσει από τη συζήτηση.
Ο υφυπουργός Οικονομικών ωστόσο επέμεινε να προχωρήσει η συζήτηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σημειώνοντας ότι τεχνικά έχει προηγηθεί μεγάλη διαβούλευση και διεργασίες. Επέμεινε παράλληλα ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση δεν θα ήταν σε όφελος του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».