H Deutsche Bank εκτιμά με βάση πληροφορίες αλλά και σχόλια πολιτικών πηγών πως η πιθανότητα για “Merkelexit” ανέρχεται περίπου στο 25%.
Όπως σημειώνει, η Μέρκελ αναμένεται να δηλώσει τις προθέσεις της στη συνάντηση ηγεσίας του CDU στις 21 Νοεμβρίου ή στο συνέδριο του κόμματος στις 5-7 Δεκεμβρίου.
Η γερμανίδα Καγκελάριος αποτελεί εδώ και χρόνια μία “άγκυρα” για την ευρωπαϊκή σταθερότητα. Κάθε διάδοχος θα έρθει είτε με μια πιο επιθετική στάση ή δεν θα έχει την βαρύτητα για να συνεχίσει τον πραγματισμό της Καγκελαρίου.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι επιπτώσεις στην αγορά θα είναι οι εξής:
Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!
Πρώτον, ο Σόιμπλε ειδικότερα, θα λάβει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, αποκλείοντας την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους με μεγαλύτερη σαφήνεια και, ενδεχομένως θα ασκήσει ισχυρή πίεση ενάντια στην ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ελπίζει να δέσει την δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις και για τα δύο αυτά ζητήματα, οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις των Θεσμών με την Ελλάδα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν και πάλι το 2017.
Δεύτερον, ο Σόιμπλε θα ενθαρρύνει τα γεράκια στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αυξάνοντας την πολιτική πίεση προς την ΕΚΤ για να προχωρήσει σε tapering του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Και τα δύο αυτά θέματα είναι εξαιρετικά bullish για το ευρώ.
Τρίτον, με την απουσία της Μέρκελ και ανεξάρτητα από τη διάδοχό της, οι Ευρωπαίοι θα είναι πιθανόν λιγότερο ευέλικτοι στο Άρθρο 50 των διαπραγματεύσεων με τη Βρετανία. Η Μέρκελ είναι υπέρ των συμβιβασμών έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα “ήπιο Brexit”.
Αν δεν είναι υποψήφια, δεν θα έχει επιρροή όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα άσχημο νέο για εκείνους που ελπίζουν σε ευρωπαϊκή επιείκεια.