Σε ενημέρωση που έκανε εν όψει του Εurogroup στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, ο αξιωματούχος διευκρίνισε κατ’ αρχάς ότι στην εν λόγω συνεδρίαση δεν θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος (σ.σ.: στο Εurogroup της 4ης Δεκεμβρίου).
Αναφορικά με την ουσία, είπε ότι στο τελευταίο EWG έγινε μια πρώτη συζήτηση για την Ελλάδα με βάση ενδιάμεση έκθεση των θεσμών, προϊόν της επίσκεψής τους Αθήνα. Η έκθεση ήταν θετική, τόνισε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα δημοσιονομικό κενό για το 2020, το περιμένουμε να αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα. Ερωτηθείς εάν η συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης πρέπει να επιτευχθεί τώρα ή μέχρι το τέλος του έτους, απάντησε ότι η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού με την κάλυψη του κενού μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα πρέπει να το υποβάλει και στην Κομισιόν. Ολα τα κράτη-μέλη έχουν υποχρέωση να υποβάλουν τα σχέδια των Προϋπολογισμών του επόμενου έτους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία.
Ο αξιωματούχος απέφυγε να αναφερθεί στο ύψος του κενού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ. Πάντως, οι θεσμοί αρχικά μιλούσαν για μεγαλύτερο κενό και στη συνέχεια αναθεώρησαν το ποσό στο προαναφερόμενο επίπεδο, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται από απόσταση με στόχο την εξεύρεση κοινού τόπου ιδανικά μέχρι τα μέσα του μήνα.
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Δάνεια ΔΝΤ
Αναφορικά με την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ανέφερε ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο κρατώ-μελών, ενώ την τελική απόφαση θα τη λάβει το Δ.Σ. του ΕSM, υπενθυμίζοντας ότι κάποια Κοινοβούλια θα πρέπει επίσης να την επικυρώσουν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του ΕSM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της πρόωρης αποπληρωμής με το επιχείρημα ότι συμβάλει στη μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η διαδικασία εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους.
Η ατζέντα
Βασικό θέμα της συνεδρίασης του Εurogroup της προσεχούς Τετάρτης θα είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε σχέση με τον Προϋπολογισμό της ευρωζώνης, δηλαδή το νέο χρηματοδοτικό μέσο το οποίο θα στηρίζει μεταρρυθμίσεις και δημόσιες επενδύσεις την περίοδο 2021-2027. «Εχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο, είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι το σημείο που απομένει να αποφασιστεί στις 9 Οκτωβρίου είναι ο προσδιορισμός για το αν η χρηματοδότηση θα γίνει μόνο από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ή θα προβλεφθεί επιπρόσθετα και κάποιος άλλος ευρωπαϊκός πόρος με διακυβερνητική απόφαση.
Την επίτευξη συμφωνίας έχει ζητήσει η Φινλανδική Προεδρία, γιατί θέλει να ενσωματώσει τη συμφωνία στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, που θα γίνει μέσα στο μήνα, αρχικά σε επίπεδο υπουργών και στη συνέχεια στους ηγέτες της Ε.Ε. (17-18 Οκτωβρίου).
Από την έντυπη έκδοση