Η διαδικασία υπαγωγής είναι αυτοματοποιημένη, καθώς έχει δημιουργηθεί ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα σε ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και ΚΕΑΟ, στην οποία κάθε οφειλέτης μπορεί να δει τις συνολικές του οφειλές κατά περίπτωση, από την κύρια ασφάλιση, την επικουρική και τους κλάδους εφάπαξ.
Τα χρέη ρυθμίζονται με αίτηση ως 30 Σεπτεμβρίου 2019 και αφορούν στις εξής 5 κατηγορίες:
* Οφειλές ελευθέρων επαγγελματιών προς τα Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ), ως και 31/12/2018. Για το διάστημα από 1ης/1/2002 ως και 31/12/2016 οι οφειλές επανυπολογίζονται και τιμολογούνται εκ νέου σε μικρότερο ποσό, με σταθερή εισφορά 157,9 ευρώ το μήνα. Οσοι επιλέξουν τον επανυπολογισμό, θα δουν την παλιά τους οφειλή να γίνεται μικρότερη ως και 55%. Ακολούθως θα δουν τις προσαυξήσεις να επανυπολογίζονται και στη συνέχεια κουρεύονται κατά 85%, δίδοντας μια συνολική μείωση χρέους που μπορεί να φτάνει και στο 65%. Ο επανυπολογισμός οδηγεί σε πολύ μικρότερη σύνταξη ως και 38% γιατί μειώνονται οι παλιές εισφορές. Οι οφειλέτες έχουν την επιλογή να μην κάνουν επανυπολογισμό και να ρυθμίσουν το παλιό χρέος σε 120 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουν μόνον το κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%, ενώ αποφεύγουν το κούρεμα της
σύνταξης. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
* Οφειλές αυτοαπασχολουμένων προς τα Ταμεία του ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών ή και προς ΟΑΕΕ) από το 2002 ως το 2016. Και εδώ ισχύουν τα ίδια με τους επαγγελματίες, δηλαδή έχουν δύο επιλογές, για ρύθμιση με επανυπολογισμό χρέους ή χωρίς επανυπολογισμό, με τις παρενέργειες στο ποσό σύνταξης, εφόσον πάρουν τη ρύθμιση με επανυπολογισμό. Στις μηνιαίες εισφορές του επανυπολογισμού, δηλαδή στα 158 ευρώ, προστίθενται και αυτές για επικουρικό και εφάπαξ, που είναι 41,03 ευρώ και 23,44 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, μηχανικός ή δικηγόρος που χρωστά σε κύρια ασφάλιση, επικουρική και κλάδο εφάπαξ θα έχει επανατιμολόγηση των παλιών οφειλών του με μηνιαία εισφορά 222,47 ευρώ. Ενώ οι γιατροί θα έχουν επανυπολογισμό με εισφορά 158 ευρώ για κύρια ασφάλιση και 41 ευρώ για την επικουρική, δηλαδή 199 ευρώ. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ.
* Οφειλές αγροτών προς τον ΟΓΑ, ως και το 2018. Δεν προβλέπεται επανυπολογισμός αλλά ρύθμιση του χρέους με πλήρη διαγραφή (στο 100%) των προσαυξήσεων σε 120 δόσεις. Η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 30 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μια οφειλή των 6.000 ευρώ θα έχει ρύθμιση σε 120 δόσεις με 50 ευρώ το μήνα, ενώ μια οφειλή των 3.000 ευρώ θα έχει ρύθμιση σε 100 δόσεις με το ελάχιστο ποσό των 30 ευρώ το μήνα, και μια οφειλή των 2.000 ευρώ στον ΟΓΑ θα έχει ρύθμιση σε 66,5 δόσεις με το ελάχιστο των 30 ευρώ το μήνα.
* Οφειλές εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ. Δεν προβλέπεται επανυπολογισμός, αλλά ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις για τα χρέη από εργοδοτικές εισφορές ως και 31/12/2018. Με ρύθμιση οφειλής σε δόσεις θα έχουν μείωση προσαυξήσεων και προστίμων κατά 50%, ενώ, αν πληρώσουν εφάπαξ, θα έχουν διαγραφή (100%) των προσαυξήσεων και τυχόν προστίμων.
* Οφειλές ασφαλισμένων προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που είναι να βγουν στη σύνταξη. Για την κατηγορία αυτή προβλέπεται επανυπολογισμός χρεών ώστε να πέσουν κάτω από τις 20.000 ευρώ για τον ΟΑΕΕ και κάτω από 15.000 ευρώ για το ΕΤΑΑ και στη συνέχεια να γίνει συμψηφισμός και εξόφληση των χρεών με παρακράτηση των δόσεων ως και 120 μήνες από το ποσό της σύνταξης.
Τα μυστικά
Τα βασικά σημεία της ρύθμισης είναι:
1 Ρυθμίζεται το σύνολο των οφειλών προς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ που δημιουργήθηκαν έως 31/12/2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση.
2 Μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και το ανεξόφλητο υπόλοιπο από προηγούμενη ρύθμιση αλλά τα ευεργετήματα από την προηγούμενη ρύθμιση θα χαθούν.
3 Το σύνολο των οφειλών κύριας ασφάλισης (κλάδου σύνταξης και περίθαλψης) ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων (πλην αγροτών) από 1ης/1/2002 έως 31/12/2016 δύναται να επανυπολογιστούν μετά από επιλογή του οφειλέτη. Πρώτα, υποβάλλεται αίτημα προσδιορισμού-επανυπολογισμού των οφειλών στον ΕΦΚΑ και μετά αίτημα ρύθμισης στο σύνδεσμο του ΚΕΑΟ.
4 Ο επανυπολογισμός πραγματοποιείται με αντικατάσταση του παλιού χρέους από τις νέες μηνιαίες εισφορές που είναι 117,22 ευρώ το μήνα για τον κλάδο σύνταξης και 40,73 ευρώ το μήνα για τον κλάδο ασθένειας. Η συνολική νέα μηνιαία οφειλή κατά τον επανυπολογισμό βγαίνει 157,95 ευρώ και πολλαπλασιάζεται με τους μήνες των οφειλών. Τυχόν οφειλές σε διαφορετικούς φορείς, (π.χ. ΤΕΒΕ και ΤΑΕ) επανυπολογίζονται συνολικά.
5 Οι οφειλές έτους 2018 θα αναρτηθούν μετά την εκκαθάρισή τους με βάση το εισόδημα του τελευταίου έτους (2018). Επομένως μέχρι να βγει η εκκαθάριση των εισφορών, τα χρέη του 2018 δεν μπαίνουν στην ρύθμιση, αλλά θα ρυθμιστούν αφού βεβαιωθούν και θα πρέπει αυτό να γίνει πριν λήξει η προθεσμία, δηλαδή μέχρι 30/9/2019.
6 Η οφειλή που ρυθμίζεται επιβαρύνεται από τον επόμενο μήνα της ένταξης, με τόκο 5%.
7 Η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες χάνεται όταν:
* το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο της ρύθμισης υπερβεί το ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις,
* δεν καταβληθούν βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.
Ως βεβαιωμένες οφειλές νοούνται αυτές που προκύπτουν μετά την ετήσια εκκαθάριση.
8 Μετά την απώλεια της ρύθμισης η οφειλή αναβιώνει με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους, στην κατάσταση που ήταν πριν από την ημερομηνία υπαγωγής στις 120 δόσεις. Επίσης, χάνεται και ο επανυπολογισμός και η οφειλή επανέρχεται στην κατάσταση που ήταν πριν από τον επανυπολογισμό της. Ποσά που έχουν καταβληθεί θα αφαιρεθούν από την οφειλή που αναβιώνει. Η απώλεια της ρύθμισης ξεπαγώνει και τις κατασχέσεις.
9 Στη ρύθμιση εντάσσονται εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων ή/και Οικοδομοτεχνικών Έργων, που απασχολούν ή έχουν απασχολήσει προσωπικό.
10 Ρυθμίζονται οφειλές από την απασχόληση εργαζομένων μισθολογικών περιόδων έως τον 12/2018, συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων 2018 και των επιδομάτων αδείας.
11 Μπορούν να ενταχθούν εργοδότες που έχουν προχωρήσει σε οριστική διακοπή εργασιών εφόσον οι οφειλές τους ανάγονται στη χρονική περίοδο έως 12/2018.
12 Μπορούν να ενταχθούν στην παρούσα ρύθμιση οφειλές που τελούν σε δικαστική αναστολή είσπραξης, με αίτηση στο ΚΕΑΟ.
13 Εντάσσονται και όσοι έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό Ν. 4469/2017, με ρύθμιση για το ποσό οφειλής προς τον ΕΦΚΑ. Η οφειλή προς τους υπόλοιπους πιστωτές (Δημόσιο ή και τράπεζες) διαχωρίζεται και παραμένει ενεργή για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
14 Όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση του Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) μπορούν να υπαχθούν στις 120 δόσεις υπό την προϋπόθεση παραίτησης από τη ρύθμιση του Ν. 3869/2010.
15 Όσοι έχουν οφειλές τόσο από απασχόληση εργαζομένων όσο και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποβάλλουν ξεχωριστές αιτήσεις για κάθε οφειλή (στο ΚΕΑΟ για τις εργοδοτικές εισφορές και στον ΕΦΚΑ για τις ατομικές οφειλές).
16 Για τους εργοδότες, στις περιπτώσεις που μετά την ένταξη στις 120 δόσεις προκύψουν νέες οφειλές από έλεγχο, τότε και αυτές εντάσσονται στη ρύθμιση, με ανακαθορισμό του ποσού των δόσεων. Υπάρχει όμως και η δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής της νέας οφειλής.
17 Δεν εντάσσονται σε ρύθμιση οφειλές από προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης και αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
18 ΠΡΟΣΟΧΗ: Παρέχεται μόνο η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων με αναπροσαρμογή του ποσού αυτών και με ελάχιστο ποσό δόσης 50,00€. Οι δόσεις δηλαδή που θα επιλεγούν με την υπαγωγή στη ρύθμιση (π.χ. 90, 86 ή 72) μεταβάλλονται μόνον προς τα κάτω και δεν μπορούν να αυξηθούν (π.χ. από 90, 86 ή 72 σε 120).
19 ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τους εργοδότες, η απώλεια της ρύθμισης επέρχεται εάν δεν καταβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής ποσό που αντιστοιχεί σε δύο δόσεις και δεν καταβληθούν (ή δεν ρυθμιστούν) βεβαιωμένες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η/1/2019.
Επίσης, η ρύθμιση χάνεται, εάν σε χρονικό διάστημα (3) μηνών από την άρση αναστολής ή αμφισβήτησης δεν καταβληθούν (ή δεν ρυθμιστούν) βεβαιωμένες οφειλές, που κατά την ημερομηνία υπαγωγής τελούσαν σε αναστολή είσπραξης ή αμφισβητούνταν.
20 Όσοι πληρώνουν τις δόσεις και τις τρέχουσες εισφορές, παίρνουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία ανανεώνεται και έχει ισχύ ανά δίμηνο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου