Σε αυτό, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μεταβιβάζονται εν τέλει 6 μεγάλες ΔΕΚΟ, ανάμεσά τους η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.
Ωστόσο τα πραγματικά δύσκολα δεν είναι τόσο αυτά, όσο οι δηλώσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου του ΔΝΤ αποκαλύπτουν πως έρχονται, ενόψει της β΄αξιολόγησης που αμέσως μετά αρχίζει. Η κα Βελκουλέσκου άνοιξε μέτωπο με όλους και για όλα (συντάξεις, φόρους, δάνεια σε τράπεζες) αλλά από την ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών εχθές, φαίνεται πως ο κ. Τσακαλώτος κρατά μόνον την επιμονή του ΔΝΤ πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο αν δεν αναλάβουν την ελάφρυνσή του οι Ευρωπαίοι οι δανειστές. Και αυτό θεωρώντας πως έτσι πιέζονται οι Ευρωπαίοι εταίροι να αναλάβουν δράση.
Δεν τονίζει όμως πως η κυρία Βελκουλέσκου επιμένει και σε κάτι άλλο, που συνδέεται επίσης με την βιωσιμότητα του χρέους: το Ασφαλιστικό, λέγοντας μάλιστα πως πρέπει να μειωθούν και οι τωρινές συντάξεις, όπως ακριβώς κόπηκαν και οι μελλοντικές. Στην ουσία ζητά να καταργηθεί η «προσωπική διαφορά» για όσους η σημερινή σύνταξη μειώθηκε.
Η εμμονή του ΔΝΤ με τις συντάξεις, όπως έχει εξηγήσει ο Πολ Τόμσεν πριν έξι μήνες, εξηγείται ως εξής: το πρόβλημα του Ασφαλιστικού επιβαρύνει τον κρατικό και προϋπολογισμό και αν δεν κοπούν κρατικές δαπάνες, το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Οπότε, αν δεν κοπούν, πρέπει το χρέος να μειωθεί. Ποιος θα μειώσει και τι (οι Ευρωπαίοι το χρέος ή η κυβέρνηση τις συντάξεις) δεν απασχολεί ιδιαίτερα τους τεχνοκράτες ΔΝΤ, αν και ο Τόμσεν φέρεται να έλεγε στις συνομιλίες που διέρρευσαν προ μηνών ως αποτέλεσμα υποκλοπής, ότι «δεν αντέχουν άλλες θυσίες οι Έλληνες».
Στο ίδιο μήκος κύματος, το ΔΝΤ ζητά και κατάργηση φοροαπαλλαγών, αλλά από την άλλη αποδέχεται την ανάγκη για μείωση φορολογικών συντελεστών ή και για ρυθμίσεις χρεών –όχι «οριζόντιες» όμως με 100 δόσεις για όλους αλλά μόνον για εκείνους που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν. Επιπλέον, συστήνει δραστικές λύσεις «εδώ και τώρα» για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στα αγορά εργασίας για τον ιδιωτικό τομέα, ενώ προβλέπει διψήφια ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας έως το …2050!
Νομοσχέδιο… express
Ενώ όμως το παζάρι για τη β΄αξιολόγηση ήδη ξεκίνησε, με το νέο νομοσχέδιο που έφερε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση για να κλείσει την α΄αξιολόγηση, προκαλεί και νέες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους των Ταμείων.
Αν και είναι το πιο “light” από όσους εφαρμοστικούς νόμους έχει καταθέσει τον τελευταίο ένα χρόνο προς ψήφιση, το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει:
1. Ασφαλισμένοι ΟΓΑ θα χάσουν επιπλέον 37 εκατομμύρια το 2017 –σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6% από 1.1.2017, αντί 4,73% που θα πλήρωναν.
2. Ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματιών (έως δέκα δωμάτια) σε περιοχές με λίγους κατοίκους, θα πληρώνουν από 1.1.2017 για περίθαλψη 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν. Η αύξηση στην επιβάρυνση αυτή αγγίζει το 50%.
3. νέοι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, φαρμακοποιοί κλπ) «ξεχνάνε» οριστικά πια την δυνατότητα να πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΤΑΑ. Καταργείται διάταξη που επέτρεπε μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης, που θα διευκόλυνε το επαγγελματικό ξεκίνημά τους.
4. Αντί 15% έκπτωση στο ποσό για εφάπαξ εξαγορά χρόνου ασφάλισης, η έκπτωση καθορίζεται πλέον σε 2% ανά εξαγοράσιμο έτος. Αυτό σημαίνει επιβάρυνση για όσους θα εξαγόραζαν π.χ. ένα-πέντε χρόνια, αφού θα έχουν έκπτωση 2%-10%, αντί 15% που ίσχυε για όλους.
Συν τοις άλλοις, ο νέος εφαρμοστικός νόμος παραδίδει στο υπερ-Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας επτά ΔΕΚΟ (και όχι έξι, όπως προέβλεπε το προσχέδιο νόμου που είχε διαρρεύσει την πέμπτη). Αυτές έιναι: ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές (πρώην ΟΣΚ κλπ), αλλά και η ΕΛΒΟ. Ορίζεται παρόλα αυτά ότι η εκκαθάριση της ΕΛΒΟ θα συνεχιστεί με τους ίδιους όρους και συμφωνίες.
Επιπλέον, το δημόσιο χάνει έσοδα από φοροαπαλλαγές που δίνει σε εταιρίες, για να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις ή το «σπάσιμο» του κρατικού μονοπωλίου. Συγκεκριμένα:
– στο πλαίσιο του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, δεν θα επιβληθεί προβλεπόμενη διάταξη για προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων.
– απαλλάσσονται από φόρους τα ενοίκια που θα εισπράττει η ΓΑΙΟΣΕ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την ιδιωτικοποίηση.
– η ΓΑΙΟΣΕ θα παρακρατά ένα μέρος των εσόδων της αυτών και δεν θα το δίνει στο Δημόσιο. Το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών δεν έδωσε στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να υπολογιστεί η απώλεια εσόδων που θα έχει το Δημόσιο.