Ο Ελον Μασκ και το παράνομο υπ. Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (αφού δεν έχει ψηφιστεί η σύστασή του από τα νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ), του οποίου ηγείται, έχουν προχωρήσει σε αντιδημοκρατικές «εισβολές» στις βάσεις δεδομένων του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού και στα δεδομένα του υπ. Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος πληρωμών Medicare και Medica. Αυτές οι πρακτικές έχουν προκαλέσει «τσουνάμι» αγωγών και δικαστικών αποφάσεων σε μια προσπάθεια να περιοριστούν. Η πιο επιζήμια, όμως, από τις ενέργειες του Μασκ, μέχρι στιγμής, είναι η διάλυση της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAID) και ο αποδεκατισμός του τομέα εξωτερικής βοήθειας της Αμερικής σε πάνω από 140 κράτη του πλανήτη.
Επί Κένεντι
Η USAID δημιουργήθηκε από τον αείμνηστο πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι. Το εκτελεστικό διάταγμα ήταν του Κένεντι το 1961 και αργότερα ιδρύθηκε ως ανεξάρτητη υπηρεσία από το Κογκρέσο. Μόνο το Κογκρέσο έχει τη δυνατότητα να την καταργήσει. Η έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, που δημοσιεύθηκε πριν από μία εβδομάδα, αναφέρει: «Επειδή το Κογκρέσο ίδρυσε την USAID ως ανεξάρτητο κατεστημένο εντός του εκτελεστικού κλάδου, ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να την καταργήσει».
Αυτός ο νομικός περιορισμός, όμως, δεν έχει σταματήσει τον Μασκ. Οι πόρτες στην USAID έχουν κλειδωθεί και όλο το διεθνές προσωπικό έχει λάβει εντολή να κλείσει τις αποστολές του και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.
Οι ενέργειες του Μασκ δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα διοικητικό πραξικόπημα. Σε μια διαμαρτυρία που καταγγέλλεται το κλείσιμο την περασμένη Τετάρτη έξω από την πρωτεύουσα, η Σάρα Τζέικομπς, εκπρόσωπος της USAID από την Καλιφόρνια, χαρακτήρισε τις ενέργειες του Μασκ «παράνομες» και καθαρό «πραξικόπημα». Οι υπάλληλοι της USAID κρατούσαν πινακίδες καταγγέλλοντας τον Μασκ και φώναζαν: «Σταματήστε το πραξικόπημα!».
Πρώτο πλήγμα
Το αρχικό πλήγμα για την USAID προήλθε από ένα υπόμνημα του Μάρκο Ρούμπιο προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την 24η Ιανουαρίου, το οποίο ζητούσε «πάγωμα» 90 ημερών σε όλη την ξένη βοήθεια. Οι άμεσες επιπτώσεις αυτού του υπομνήματος ήταν χαοτικές και εκτεταμένες.
Οι κλινικές έκλεισαν τις πόρτες τους σε όλο τον κόσμο, τα φάρμακα για τον ιό HIV (AIDS) παρακρατήθηκαν, ενώ οι προσφυγικοί καταυλισμοί κινδυνεύουν με κατάρρευση. Αξιωματούχοι ανησυχούν ότι το κλείσιμο της USAID θα δημιουργήσει προβλήματα στην αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Εμπολα στην Ουγκάντα και του ιού Μάρμπουργκ στην Τανζανία.
Οι εργαζόμενοι της USAID ήταν έτοιμοι να προσαρμόσουν τα έργα για να επικεντρωθούν στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης. Τότε εμφανίστηκε ο Ελον Μασκ. Ο διευθυντής ασφαλείας της USAID και ο αναπληρωτής του τέθηκαν σε άδεια, αφού προσπάθησαν να εμποδίσουν την ομάδα του Μασκ να έχει πρόσβαση σε αρχεία προσωπικού και διαβαθμισμένες πληροφορίες. Στη συνέχεια, ο Μασκ «σκάναρε» το έργο της USAID, με τον ίδιο να αποκαλεί τις οργανώσεις τέτοιου τύπου «παιχνιδιάρικα σκουλήκια».
Ο σκοπός της ξένης βοήθειας συχνά παρεξηγείται από μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος των ΗΠΑ. Η USAID ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1960 επί Κένεντι, για να αντιμετωπίσει τη σοβιετική επιρροή κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Ο στόχος ήταν να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρες που θα δημιουργούσαν καλή θέληση και υποστήριξη για τις ΗΠΑ.
Ο υπ. Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, τώρα εμφανίζεται να είναι υπέρ της διάλυσης της USAID, ενώ κάποτε ήταν ένθερμος υποστηρικτής της. «Σας υπόσχομαι ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να στρατολογήσετε κάποιον στον αντιαμερικανισμό, αφού οι ΗΠΑ μέσω της USAID είναι ο λόγος που επιβιώνουν σήμερα σε πλανητικό πλαίσιο», δήλωνε ο Ρούμπιο το 2017.
Οφέλη
Η ξένη βοήθεια ωφελεί, επίσης, τις αμερικανικές εταιρίες. Πέρυσι, μια μελέτη στο περιοδικό «Δημόσια Διοίκηση και Ανάπτυξη» διαπίστωσε ότι η ξένη βοήθεια αυξάνει το εμπόριο μεταξύ του δωρητή και της δικαιούχου χώρας, ιδιαίτερα στη Λατινική Αμερική. «Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ αύξησαν το διμερές τους εμπόριο με τις δικαιούχους χώρες, κερδίζοντας 8 δολάρια σε εξαγωγές για κάθε πρόσθετο δολάριο που δαπανάται για ξένη βοήθεια», έγραψε η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα Λόρα Μέντεζ.
Νομικά, θα χρειαζόταν μια πράξη του Κογκρέσου για να κλείσει ή για να γίνουν αλλαγές στην USAID. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τον Μασκ. Προς το παρόν, ο ιστότοπος της USAID είναι «παγωμένος», ενώ όλο το προσωπικό της βρίσκεται σε… άδεια. Το Κογκρέσο φαίνεται πρόθυμο να παρέμβει.
ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Οι 14.000 υπάλληλοι θα μειωθούν σε… 300
Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του λουκέτου στην USAID θα είναι ευρείες. Την περασμένη Πέμπτη, η ομάδα του Ρούμπιο ανέφερε το σχέδιό της να μειώσει το προσωπικό της USAID από 14.000 σε μόλις 300. Οχι μόνο η USAID παρέχει ιατρικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ζωής και απασχολεί άμεσα χιλιάδες Αμερικανούς, αλλά είναι και ένας καταλύτης για τη βιομηχανία εξωτερικής βοήθειας.
Ενας αλλοδαπός εργαζόμενος στο LinkedIn επεσήμανε ότι σε μια τυπική κατάσταση απόλυσης μια εταιρία θα μπορούσε να απολύσει προσωπικό που στη συνέχεια βρίσκει, βάσει του βιογραφικού του, δουλειά κάπου αλλού. Για παράδειγμα, οι απολύσεις στη Ford θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προσλήψεις στη Chevrolet. Αλλά με το «πάγωμα» της USAID ο Μασκ κλείνει έναν ολόκληρο τομέα. Στις ΗΠΑ, ο τομέας της εξωτερικής βοήθειας θα εξαφανιστεί.
Είναι σαν την οικονομική κρίση του 2008, αλλά κανείς δεν διασώζεται. Είναι σαν η Walmart να βγαίνει εκτός λειτουργίας μέσα σε μία νύχτα, να κλείνει την ιστοσελίδα της και να «κλειδώνει» καταστήματα. Είναι σαν οι ΗΠΑ να αποχωρούν από το Αφγανιστάν, αλλά και σε 165 χώρες ταυτόχρονα.
——————
(ΒΟΧ 2)
ΚΑΠΕΛΟ
ΤΙΤΛΟΣ
Κίνα και Ρωσία θα σπεύσουν
να καλύψουν το κενό
Η ξαφνική και απότομη φύση του «παγώματος» της USAID δημιουργεί ένα κενό. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η Κίνα θα μπορούσε να παρέμβει για να καλύψει το κενό, μια ενέργεια που θα εκχωρήσει την αμερικανική επιρροή σε ένα αντίπαλο έθνος. Η Κίνα κατασκευάζει υποδομές σε όλη την Αφρική ως μέρος της πρωτοβουλίας «Belt and Road» και η Ρωσία κατασκευάζει στρατιωτικές βάσεις σε υποανάπτυκτες περιοχές σε όλο τον κόσμο (Μάλι, Νίγηρας, Μπουρκίνα Φάσο). Ελλείψει αμερικανικής παρουσίας, πολλές χώρες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν στους αντιπάλους της Αμερικής για βοήθεια. Αφού πρέπει να βρουν έναν τρόπο, θα το κάνουν.
Ο Μασκ, του οποίου η καθαρή περιουσία είναι σχεδόν 10 φορές ο ετήσιος προϋπολογισμός της USAID, δήλωσε ότι αν κάτι αποδειχθεί χρήσιμο, θα μπορούσε πάντα να ενεργοποιηθεί ξανά.
Είναι πασιφανές ότι έχει ήδη αρχίσει να γίνεται μεγάλη ζημιά στο εξωτερικό, στην αμερικανική επιρροή διεθνώς και οι επιπτώσεις -αν συνεχιστεί η «εξόντωση» της USAID- θα έχουν δραματικές προεκτάσεις στον ρόλο των ΗΠΑ για πάρα πολλά χρόνια, κάτι που θα εκμεταλλευτούν σε πολλούς τομείς το Πεκίνο και η Μόσχα.