Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μετείχαν στη σύσκεψη, «έχουμε δρόμο ακόμα» και θα χρειαστούν και νέες τηλεδιασκέψεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου να φανεί αν παραμένουν και ποιες από τις έντονες ενστάσεις που κατέγραφε σε κείμενό της η ΕΚΤ για το αρχικό σχέδιο που έστειλε στους θεσμούς η Αθήνα.
Η εποπτική αρχή εξέφρασε ανησυχία για αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, αλλά και για δυσμενή αντίκτυπο στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις. «Εχουμε πολύ δρόμο ακόμη…» σχολίασαν στελέχη που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, μετά την ολοκλήρωσή της. Έτσι, οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν νέα τηλεδιάσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Πρωτογενές πλεόνασμα για νέες μειώσεις φόρων: Υπέρβαση 4 δισ. € το 2024
Στην τηλεδιάσκεψη, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτριο Λιάκο, και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών από τον Θεόδωρο Καλαντώνη και την Χαρίκλεια Απαλαγάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βασικές ενστάσεις των εκπροσώπων της ΕΚΤ έχουν να κάνουν με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και να αυτή επηρεάζεται από τον νέο νόμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά εκπροσωπήθηκε σε μια διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς από κοινή ομάδα στελεχών κυβέρνησης και τραπεζικού τομέα, κάτι που καταδεικνύει όχι μόνο την κρισιμότητα των συζητήσεων, αλλά και τη σύγκλιση που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας, παρότι αρχικά υπήρχαν αρκετές και σοβαρές διαφωνίες.
Αν οι ελληνικές Αρχές δεν καταφέρουν να πιέσουν τις μεταρρυθμίσεις σε ικανοποιητικό βαθμό, η απόφαση για εκταμίευση της δόσης θα μεταφερθεί σε επόμενο Eurogroup, πιθανόν σε αυτό στις 5 Απριλίου. Σε όποια περίπτωση πάντως, οι Βρυξέλλες θα κρατήσουν χαμηλά τους τόνους, μη θέλοντας να επιβαρύνουν το κλίμα, δεδομένης της Ελληνικής προσπάθειας για έκδοση 10ετούς ομολόγου.