Η μόνη διαφορά της τρίτης αξιολόγησης από την πρώτη και τη δεύτερη είναι ότι αυτή τη φορά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είχε τις μικρότερες δυνατές αντιστάσεις, αφού η εντολή ήταν η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, καθώς κάθε καθυστέρηση θα κοστίσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι αντιστάσεις που υπήρχαν τους πρώτους μήνες κάθε αξιολόγησης αντικαταστάθηκαν από χαμόγελα και προσδοκίες για σύντομη ολοκλήρωση των συζητήσεων.
Στα οικογενειακά επιδόματα, παρά την αποδοχή εκ μέρους των δανειστών πρόσθετων πόρων ύψους 140 εκατ. ευρώ, οι οποίοι εξασφαλίστηκαν από την ανασκόπηση δαπανών με στόχο να αυξηθούν τα επιδόματα για οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, η περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων θα είναι μικρότερη μεν αλλά όχι μηδενική. Επίσης, αν και το βάρος έχει πέσει στα πολυτεκνικά επιδόματα, κανείς δεν ξέρει πώς θα αναμορφωθούν αναπηρικά, μεταφορικά και στεγαστικά επιδόματα.
Στο θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ η περιπέτεια για το μέλλον της επιχείρησης μόλις έχει ξεκινήσει. Μετά τον ορισμό των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων σε ιδιώτες σε Αμύνταιο και Μεγαλόπολη το επόμενο διάστημα, από τις αρχές του χρόνου, θα ξεκινήσει ο κύκλος εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Market test) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αν οι ιδιώτες δεν δείξουν το αναμενόμενο ενδιαφέρον, είναι πιθανό η ελληνική πλευρά να κληθεί να καθίσει ξανά στο τραπέζι με στόχο να γίνει ένα νέο πακέτο με πιο σύγχρονες και αποδοτικές μονάδες, οι οποίες όμως στην ουσία θα συρρικνώσουν σημαντικά τη ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει εν μια νυκτί τους εγχώριους ανταγωνιστές της, καθώς επίσης 2,4 δισ. ευρώ οφειλές ιδιωτών και απότομη μείωση κατά 40% του παραγόμενου δυναμικού της. Τούτο τη στιγμή που έχει ήδη κανονιστεί να πουληθεί επιπλέον 17% της Επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή μέσα στο 2018. Για να έχει ενδιαφέρον μια τέτοια πώληση για τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να συνοδεύεται και από εκχώρηση του management στον ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή.
Η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των πλειστηριασμών ήταν άλλη μια τεράστια υποχώρηση που άργησε επίσης περίπου 6 μήνες από το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, δεν πέρασε και η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας και το 2018 που επιδίωκε το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού προτεραιότητα για τους δανειστές αποτελεί η εκκαθάριση των «κόκκινων» δανείων. Ο συνδυασμός των δύο γεγονότων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ακίνητα των στρατηγικών κακοπληρωτών θα εξαντληθούν σύντομα και στη συνέχεια θα έρθει η σειρά των υπολοίπων. Οσο για τη δέσμευση εκ μέρους των τραπεζών ότι δεν θα εκπλειστηριάζουν ακίνητα με εμπορική αξία κάτω από 300.000 ευρώ αποτελεί απλώς μια συμφωνία κυρίων που δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα παραβιαστεί.
Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και ειδικότερα στο πεδίο της σύστασης του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων υπάρχει η πρόταση των θεσμών να μη δημιουργηθεί τελικά καθόλου η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών, η οποία θα προσθέσει περισσότερη γραφειοκρατία. Αντ’ αυτού προτείνουν οι ΔΕΚΟ να περάσουν στο Υπερταμείο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που θα φουντώσει τις φήμες για μελλοντικές αποκρατικοποιήσεις συγκοινωνιών του λεκανοπεδίου της Αττικής.
Δύο εφαρμοστικά νομοσχέδια ζητούν οι Βρυξέλλες
Αξιωματούχοι πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση τόνιζαν ότι η τεχνική συμφωνία είναι πια καλή αρχή αλλά δεν ολοκληρώνει την τρίτη αξιολόγηση. Οι Βρυξέλλες ζητούν συνολικά δύο εφαρμοστικά νομοσχέδια μέχρι και το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
- Στο πρώτο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την αυστηροποίηση των όρων για την κήρυξη απεργίας που εκκρεμεί από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, οι νέοι κανόνες που θα διέπουν την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων και άλλα επιμέρους θέματα.
- Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα όσα από τα προαπαιτούμενα χρειάζονται περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.
Στις 11 του επόμενου μήνα θα πρέπει η Ομάδα Εργασίας των Ευρωπαίων Τεχνοκρατών (EWG) να εξετάσει την πρόοδο των συνολικά 110 προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Αν όλα έχουν τελειώσει μέχρι τότε, θα δοθεί εντολή στην Κομισιόν να γράψει την έκθεση συμμόρφωσης, που θα είναι και το διαβατήριο της Ελλάδας για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και της καταβολής της δόσης.
Αν όμως το EWG διαπιστώσει ελλείψεις ή καθυστερήσεις, θα πρέπει οι τελικές αποφάσεις για την τρίτη αξιολόγηση να περιμένουν μέχρι και το Eurogroup του Φεβρουαρίου, φέρνοντας και πάλι τα πράγματα στα άκρα, καθώς τον ίδιο μήνα το ΔΝΤ θα κάνει αξιολόγηση του προγράμματος «εν αναμονή» που έχει με την Ελλάδα. Προηγουμένως, όμως, πρέπει να έχουν υπάρξει συμφωνίες για την ελάφρυνση του χρέους. Αν όμως δεν έχει ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, ακόμη και αν έχουμε κυβέρνηση στη Γερμανία, κανείς δεν αναμένεται να δείξει διάθεση να συζητήσει για την Ελλάδα.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
tdasopoulos@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής