Οπως έγινε γνωστό, πριν από λίγες ημέρες o καναδικός κολοσσός, μέτοχοι του οποίου είναι χρηματοπιστωτικά και επενδυτικά μεγαθήρια, όπως οι Morgan Stanley, Blackrock, Citigroup, Goldman Sachs, Deutsche Bank, JP Morgan, Bank of America, Bank Paribas, Credit Agricole και Swiss National Bank, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την επενδυτική της δραστηριότητα στη χώρα μας ύψους 3 δισ. δολαρίων.
Το… success story των επενδύσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ξεκίνησε το 2015, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, εκείνη τη χρονιά έφυγαν εκτός χώρας 261,4 εκατ. μετά τις καθαρές εισροές 1,259 δισ. το 2014 και 2,122 δισ. το 2013. Μάλιστα, στην έκθεσή της ανέφερε ότι το 2015 όχι μόνο δεν καταγράφηκαν σημαντικές εισροές άμεσων επενδύσεων, αλλά η ίδια εικόνα διατηρήθηκε και το πρώτο τρίμηνο του 2016. Αιτίες, ο αυξημένος κίνδυνος του Grexit μετά την περήφανη διαπραγμάτευση, ο περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων, το ασταθές πολιτικό και φορολογικό περιβάλλον.
Ακόμα και ο αρμόδιος φορέας προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, το Enterprise Greece, ανέφερε ότι «το 2015 οι συνολικές εισροές επενδυτικών κεφαλαίων ήταν πολύ λιγότερες, ως αποτέλεσμα των ελέγχων κεφαλαίου και της γενικής οικονομικής και πολιτικής αστάθειας και ότι οι καθαρές εισροές παρουσιάζουν αρνητική τιμή κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους (αποεπένδυση)».
Ενδεικτικά, η αμερικανική πολυεθνική εταιρία επενδύσεων σε ακίνητα Hines σχεδίαζε να επενδύσει περίπου 500 εκατ. δολάρια στην ελληνική αγορά real estate και για το λόγο αυτό το 2014 είχε ανοίξει και γραφείο στην Ελλάδα, ωστόσο έκανε πίσω. Αντίστοιχα, η Royal Bank of Scotland, μία από τις ελάχιστες ξένες τράπεζες που είχαν απομείνει στην Ελλάδα, το 2015 ανακοίνωσε στους εργαζομένους της ότι θα κρατήσει στην Αθήνα μικρή μόνο αντιπροσώπευση.
Έρευνα ΕΤ: Η Ελλάδα πιο φθηνή σε ντομάτες και πατάτες στην ΕΕ αλλά με χαμηλότερους μισθούς
Σε ό,τι αφορά τα capital controls, τα οποία «στοίχισαν» στην ελληνική οικονομία 86 δισ. ευρώ, τελευταίο «θύμα» τους ήταν η βιομηχανία αναψυκτικών Pepsico HBH, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο ότι προχωρά στο κλείσιμο του εργοστασίου της στα Οινόφυτα και η τροφοδοσία της ελληνικής αγοράς με τα προϊόντα της θα συνεχιστεί μέσω εισαγωγών από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η πολυεθνική ακολούθησε το… δρόμο που άνοιξαν και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις διακόπτοντας τη δραστηριότητά τους στη χώρα μας, όπως η Softex της Bolton Group, η ΙΜΑΣ της ContiTech, η αλυσίδα χονδρικού εμπορίου Makro Hellas Cash & Carry της γερμανικής Metro Group, η Hellenic Steel της ιταλικής ILVA και η Groupon. Από τις εγχώριες επιχειρήσεις, τα capital controls έδωσαν τη χαριστική βολή στην αλυσίδα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών «Ηλεκτρονική» και στα βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης», ενώ κυριολεκτικά στο… παρά πέντε αποφεύχθηκε το μεγαλύτερο «κανόνι» στο ελληνικό επιχειρείν, αυτό της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος.
Σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στα 2,5 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται ότι περίπου 81.000 εταιρίες έβαλαν λουκέτο. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από τις 25 Ιανουαρίου 2015, που ανέλαβε το τιμόνι της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, έως τις 5 Σεπτεμβρίου 2017 έχουν διαγραφεί από τους καταλόγους του Μητρώου 80.858 επιχειρήσεις, ενώ ιδρύθηκαν 78.714. Αυτό μεταφράζεται σε αρνητικό ισοζύγιο συστάσεων-διαγραφών, καθώς οι επιχειρήσεις που έκλεισαν ήταν κατά 2.144 περισσότερες από αυτές που άνοιξαν.
Και το 2016 όμως ήταν μια κακή χρονιά για τις επενδύσεις στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ΕΥ, European attractiveness survey, η Ελλάδα βρίσκεται στην 34η θέση μεταξύ 44 χωρών με βάση τον αριθμό των ΑΞΕ και στην 35η θέση με βάση τον αριθμό των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν 13 άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, καταγράφοντας αύξηση 123%, σε σχέση με το 2015. Από τις επενδύσεις αυτές, οκτώ πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικονομικών, δύο στον κλάδο της μεταποίησης και
από μία στους κλάδους της γεωργίας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και των κατασκευών. Μεταξύ των ΑΞΕ στη χώρα μας, τέσσερις προήλθαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από την Ιαπωνία και από μία από Γαλλία, Ελβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ισπανία, Ολλανδία και Σερβία.
Αντίθετα, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα κινήθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ευρώπη, με 5.845 ΑΞΕ, καταγράφοντας αύξηση 15% σε ετήσια βάση.
ΓΩΓΩ ΚΑΤΣΕΛΗ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής