Ισχυρότατο πλήγμα υπέστη η οδός Χαριλάου Τρικούπη, όπου σχεδόν τα μισά καταστήματα του δρόμου (45,1%) κατέβασαν ρολά.
Παράλληλα, διαπιστώθηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων στις οδούς Ιπποκράτους (39,3%), Σοφοκλέους (38,7%), Σταδίου (34,3%), Πανεπιστημίου (33,9%) και Ευριπίδου (29,4%).
Οι τέσσερις ζώνες
Σε γενικές γραμμές, καθεμία από τις τέσσερις ζώνες που εξετάζει η έρευνα (εμπορικό τρίγωνο Αθήνας, κεντρικοί οδικοί άξονες, Κολωνάκι και Εξάρχεια-Νεάπολη) έχει διαφορετική «αντοχή» απέναντι στο φαινόμενο των «λουκέτων».
Το εμπορικό τρίγωνο παρουσιάζει το μικρότερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμπορικές ζώνες (22,3%), ποσοστό που διατηρήθηκε σταθερό σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται πως πρόκειται για τη σημαντικότερη εμπορική ζώνη του κέντρου (Ερμού, Αιόλου, Αγ. Μάρκου κ.λπ.), αφού στεγάζει σχεδόν το 40% των επιχειρήσεων «ένδυσης-υπόδησης» αλλά και «εστίασης», ενώ εντός της ζώνης εδρεύουν σχεδόν τα μισά καταστήματα «τροφίμων».
Από εκεί και πέρα, η εικόνα στο Κολωνάκι βελτιώθηκε (23,3%) συγκριτικά με την προηγούμενη καταγραφή (24,9%). Σε δυσμενή θέση εξακολουθεί να είναι η ζώνη των Εξαρχείων, όπου τα λουκέτα διαμορφώθηκαν στο 36,3% του συνόλου των καταστημάτων της περιοχής, ενώ στους κεντρικούς οδικούς άξονες (Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας), παρότι τα κατεβασμένα ρολά ήταν αρκετά, υπήρξε μία ισχνή βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη καταγραφή (32,8% έναντι 33,1). Η αυξημένη αναλογία των κλειστών στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας είναι ανησυχητική καθώς η ζώνη περικλείει το δεύτερο μεγαλύτερο πλήθος επιχειρήσεων μετά το εμπορικό τρίγωνο.
Απογραφή
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου έχει έντονη παρουσία στην κατανομή της ενεργού επιχειρηματικότητας στην εμπορική αγορά της Αθήνας, ενώ κατά τον τελευταίο χρόνο, η κατανομή των σημαντικότερων κλάδων της ενεργού επιχειρηματικότητας, δεν φαίνεται να παρουσιάζει πολύ έντονες διαφοροποιήσεις.
Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικίες: Τα SOS στις αιτήσεις - Τι πρέπει να ξέρουν διαχειριστές και ένοικοι
* Το «λιανικό εμπόριο» ως ενιαίος κλάδος αυξάνεται οριακά ως ποσοστό επί του συνόλου των ενεργών επιχειρήσεων, έναντι των επιχειρήσεων εστίασης που παρουσιάζουν μια οριακή πτωτική τάση.
* Καταγράφεται σχετική αύξηση του κλάδου της υπόδησης, ενώ αντιθέτως ο κλάδος ένδυσης, ο οποίος συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργού επιχειρηματικότητας, παρουσιάζει οριακή μείωση.
Παγιωμένη κατάσταση
«Η διατήρηση υψηλών ποσοστών κλειστών επαγγελματικών στεγών σε τόσο υψηλά επίπεδα, στις κεντρικές εμπορικές περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, περιγράφει με ακρίβεια την αβεβαιότητα των εμπορικών επιχειρήσεων. Τα κλειστά καταστήματα αποτελούν πλέον μια οικεία εικόνα ακόμα και για τους πιο σπάνιους επισκέπτες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, αφού καταδεικνύει μία παγιωμένη αρνητική κατάσταση στην αγορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.
Σταθεροποίηση αλλά σε υψηλά επίπεδα
Τα βασικά συμπεράσματα από την εικόνα της απογραφής της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της καταγραφής των κλειστών επιχειρήσεων σε κεντρικές εμπορικές αγορές της Αθήνας, όπως καταγράφεται στην έρευνα της ΕΣΕΕ:
* Στασιμότητα του ποσοστού των κλειστών επιχειρήσεων στο 28%: Λαμβάνοντας υπόψη τη διαχρονική αποτύπωση της αναλογίας των κλειστών επιχειρήσεων η ΕΣΕΕ διαπιστώνει μια σταθεροποιητική τάση μετά τη σημαντική «καταστροφή» της επιχειρηματικότητας το 2012.
* Σταθεροποίηση της εστίασης και ανάσχεση της τάσης επέκτασής της εις βάρος του λιανικού εμπορίου και των υπόλοιπων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
* Ελαφρά συρρίκνωση του λιανικού εμπορίου ειδών ένδυσης σε σύγκριση με άλλους υποκλάδους του λιανικού εμπορίου.
* Μικρές αυξήσεις στα καταστήματα λιανικού εμπορίου υποδημάτων και στα φαρμακεία.
* Ισχνή αύξηση στους λοιπούς κλάδους λιανικού εμπορίου.
Ιωάννα Φεντούρη
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου