Όμως, όπως γράφει newmoney.gr, η αισιοδοξία σταματά εκεί, καθώς παραμένει το χάσμα μεταξύ ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι το οποίο δεν αναμένεται να επιλυθεί αρκετά σύντομα, ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί από την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, την οποία θεωρεί πιθανή, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει και τα 140 προαπαιτούμενα.
«Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί» έσπευσε, όμως, να προσθέσει αναφορικά με τις εκτιμήσεις ευρωζώνης και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, με το Ταμείο να τονίζει ότι δεν είναι βιώσιμο και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεκαθαριστούν όσο το δυνατόν σαφέστερα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πριν αποφασίσει ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ο εν λόγω αξιωματούχος είπε ακόμη πως περιμένει ότι «το ΔΝΤ θα συστήσει στο διοικητικό του συμβούλιο ένταξη στο πρόγραμμα, αφού υπάρξει συμφωνία για ένα πλήρες “πακέτο” και εφόσον υπάρχει εκτίμηση ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο».
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη αισιοδοξία για συμφωνία και κλείσιμο της αξιολόγησης στο Eurogroup της Πέμπτης είχε εκφράσει, νωρίτερα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Σόιμπλε: Μπορούμε να έχουμε συμφωνία για την Ελλάδα στις 15 Ιουνίου
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για τις προοπτικές των οικονομιών του G20 στο Βερολίνο.
Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπ. Οικονομικών κάλεσε την ΕΚΤ να εξέλθει της τρέχουσας νομισματικής της πολιτικής «εγκαίρως», προειδοποιώντας ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια προκαλούν προβλήματα σε κάποιες περιοχές του κόσμου.
«Η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική σε πολλές περιοχές ενθάρρυνε την αδικαιολόγητη ανάληψη κινδύνων, την πολιτική εφησυχασμού, την κακή κατανομή κεφαλαίων και τις φούσκες στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και θα συνεχίσει να το κάνει εάν δεν αντιστραφεί εγκαίρως», ανέφερε ο Σόιμπλε σε ομιλία του.
«Χρειάζεται να εγκαταλείψουμε την τρέχουσα νομισματική πολιτική εγκαίρως και να επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική πορεία», δήλωσε ο Σόιμπλε.
Πρόσθεσε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Federal Reserve) έχει ήδη ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία και η ΕΚΤ έχει πρόσφατα προχωρήσει σε μικρές τροποποιήσεις στο ανακοινωθέν της με ένα τρόπο που θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υποδεικνύει μια παρόμοια κατεύθυνση.