Το βέβαιο είναι ότι η Κομισιόν επιχειρεί με κάθε τρόπο να αυξήσει την πίεση προς τους εταίρους για συμφωνία σήμερα, ενώ από την άλλη όλο το Σαββατοκύριακο υπήρξε μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα για την προετοιμασία της συνεδρίασης των υπουργών.
Στις Βρυξέλλες επικρατούσε χθες μια συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής απόφασης σήμερα, όμως για να προλάβουν οποιαδήποτε απογοήτευση υπογράμμιζαν ότι, ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει απόψε συμφωνία, θα είναι ζήτημα ημερών να καταλήξουν, δεδομένου ότι η είσοδος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι μονόδρομος.
Η σημερινή συζήτηση θα γίνει με βάση σχέδιο συνολικής απόφασης που θα υποβάλει η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Εurogroup, η οποία θα συνεδριάσει το πρωί πριν από τους υπουργούς.
Το Βερολίνο δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, θα το κάνει προφανώς σήμερα. Η δήλωση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στην «Βild» το Σάββατο, σύμφωνα με την οποία δεν θα υπάρξει μείωση του χρέους, δεν λέει τίποτα γιατί ποτέ κανένας αξιωματούχος ή εταίρος δεν έχει μιλήσει δημόσια για μείωση του ελληνικού χρέους, συνεπώς ο αξιωματούχος απάντησε το αυτονόητο.
Αναφορικά με την ουσία, με δεδομένη την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το βάρος απόψε θα εστιαστεί στα πλεονάσματα και το χρέος, δύο ζητήματα που συνδέονται απόλυτα μεταξύ τους.
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα το πρόβλημα δεν είναι τα 4 ή 5 χρόνια όπου η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει ένα ετήσιο ποσοστό της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, αλλά μετά από αυτή την περίοδο. Δηλαδή ποιο πλεόνασμα θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα μετά το 2022 ή το 2023 και για δεκαετίες. Το Βερολίνο θέλει 2,5% του ΑΕΠ, γιατί όσο πιο μεγάλα πλεονάσματα ζητηθούν από τη χώρα μας τόσο μικρότερες πρέπει να είναι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων εταίρων στην ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ θεωρεί μη ρεαλιστικό στόχο τα πλεονάσματα άνω του 1,5%-2,0% του ΑΕΠ και ζητάει να καθοριστεί σε αυτή τη ζώνη. Εκτιμάται ότι σήμερα οι Ευρωπαίοι θα επιχειρήσουν να πλησιάσουν τη θέση του Ταμείου.
Για το χρέος οι Ευρωπαίοι θα κινηθούν στο πλαίσιο της απόφασης του Μαΐου 2016, όταν το Εurogroup είχε εγκρίνει έναν οδικό χάρτη με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Τώρα συζητούνται οι μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις (οι βραχυπρόθεσμες υλοποιούνται από την αρχή του έτους), οι οποίες θα μπορούσαν να περιλάβουν, μεταξύ άλλων, τις επιμηκύνσεις του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΑ (δεύτερο Μνημόνιο), την πρόωρη εξαγορά των ακριβών δανείων του ΔΝΤ από τα σαφώς φτηνότερα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά μέσω παράγωγών προϊόντων και την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν το 2010 σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.
Το πρόσθετο κόστος για την εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ και τη μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά θα μπορούσε να καλυφθεί από δύο πηγές, τα 21 δισ. ευρώ του τρίτου Μνημονίου που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρειάστηκαν και τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία εκτιμώνται σε περίπου 11-12 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, νέα παρέμβαση έκανε χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί υπέρ της λήψης απόφασης.
«Επιθυμώ να φτάσουμε αύριο σε μια συνολική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων και το ζήτημα του χρέους», δήλωσε χθες το μεσημέρι στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, προσθέτοντας: «Οταν λέω αύριο (Εurogroup), εννοώ και ελπίζω αύριο, κι αν όχι, τις επόμενες βδομάδες».
Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, τώρα οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αναλάβουν τις δικές τους. «Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συνολική συμφωνία», συνέχισε.
Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να περιλάβει μέτρα επιμήκυνσης της αποπληρωμής ή μείωσης των επιτοκίων, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «κούρεμα» του χρέους, γιατί, όπως ανέφερε, οι δανειστές δεν είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Στο «φως» οι μειώσεις στις συντάξεις κατ’ εντολήν τρόικας
Σοκάρουν τα στοιχεία που έκρυβε δύο χρόνια τώρα το υπουργείο Εργασίας για τις συντάξεις και αναγκάστηκε να τα βγάλει στη δημοσιότητα επειδή το απαίτησε η τρόικα!
Πρόκειται για τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» που… έδυσε με το που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και είδε το φως χθες 21 Μαΐου 2017 με εντολή της τρόικας που εκτέλεσε άμεσα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Τα στοιχεία αφορούν στον Δεκέμβριο του 2016 και σύμφωνα με αυτά μετά από δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ:
• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος σε όλα τα Ταμεία είναι στα 812 ευρώ προ φόρων.
• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου είναι στα 507 ευρώ.
• Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας είναι στα 564 ευρώ.
• Η μέση επικουρική σύνταξη είναι στα 170,93 ευρώ.
Το σύνολο των συνταξιούχων τον Δεκέμβριο του 2016 ήταν 2.631.052 άτομα και η μηνιαία δαπάνη για την καταβολή συντάξεων στα 2,15 δισ. ευρώ.
Οι συντάξεις του Δεκεμβρίου 2016 εμπεριέχουν τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου στις επικουρικές, τις πρόσθετες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές με την αύξηση από τον Ιούλιο του 2015 της εισφοράς ασθένειας από 4% σε 6% για όλες τις κύριες συντάξεις και την εισφορά 6% σε όλες τις επικουρικές, καθώς και την κατάργηση του ΕΚΑΣ από 160.000 δικαιούχους.
Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων, που ήρθαν σε συνέχεα των περικοπών που ήδη είχαν οι συνταξιούχοι από τα προηγούμενα Μνημόνια, ήταν να μειωθεί το μέσο μηνιαίο εισόδημά τους και να διαμορφωθεί στις 31/12/2016:
1. Στα 898,62 ευρώ για συνταξιούχους γήρατος.
2. Στα 597,14 ευρώ για συνταξιούχους λόγω θανάτου.
3. Στα 581,71 ευρώ για συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.
Στους πίνακες του «Ηλιος» φαίνεται ότι η πρόωρη έξοδος παραμένει ελκυστική καθώς το 25% των συνταξιούχων (σχεδόν 700.000 άτομα) είναι κάτω των 65 ετών, ενώ η μέση κύρια σύνταξη ανά Ταμείο είναι:
• Στα 972 ευρώ για το Δημόσιο.
• Στα 574 ευρώ για το ΙΚΑ (σ.σ.: συμπεριλαμβάνονται και οι προσωρινές, που είναι πολύ πιο χαμηλές από τις οριστικές).
• Στα 672 ευρώ για το πρώην ΤΣΑ.
• Στα 687 ευρώ για το πρώην ΤΕΒΕ.
• Στα 619 ευρώ για το πρώην ΤΑΕ.
• Στα 1.175 ευρώ για το Ταμείο συνταξιούχων ΗΣΑΠ.
• Στα 1.151 ευρώ για το ΤΑΠ-ΟΤΕ.
• Στα 1.026 ως 1.097 ευρώ για τους συνταξιούχους Ταμείων τραπεζών.
• Στα 1.068 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΤΣΜΕΔΕ.
• Στα 952 ευρώ για τους συνταξιούχους του ΤΣΑΥ.
• Στα 626 ευρώ για τους συνταξιούχους του Ταμείου Νομικών.
• Στα 1.279 ευρώ για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ (που είναι και το υψηλότερο ποσό).
• Στα 1.182 ευρώ για τους υπαλλήλους του ΟΓΑ (που παίρνουν σύνταξη με διαφορετικό καθεστώς από αυτό του Δημοσίου).
«Κρύος ιδρώτας» στην κυβέρνηση για το σημερινό Eurogroup
Το βλέμμα στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στρέφει η κυβέρνηση τέσσερα εικοσιτετράωρα μετά την πλήρη σωματοποίηση του δεύτερου Μνημονίου της πρώτης φοράς Αριστερά.
Παρά τα καμπανάκια του Βερολίνου, που κόβουν τα φτερά της αισιοδοξίας του Μεγάρου Μαξίμου («δεν επίκεινται τέτοια μέτρα για το χρέος», απάντησε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση της εφημερίδας «Bild» σχετικά με περαιτέρω ελαφρύνσεις ή επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων), στην Αθήνα οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εξακολουθούν να κινούνται στην πεπατημένη της δήλωσης Τσίπρα τα ξημερώματα της Παρασκευής.
«Η μπάλα είναι στο γήπεδο των δανειστών, οι οποίοι οφείλουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, με μια συμφωνία για το χρέος αντάξια των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου που πρέπει να γεφυρωθούν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει εάν η συνολική συμφωνία θα επιτευχθεί στις 22 Μαΐου ή εάν θα χρειαστούν και κάποιες επιπλέον μέρες για να έχουμε λευκό καπνό», υποστήριξε (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, την ώρα που αισιόδοξος πως από σήμερα κιόλας μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια καλή και οριστική λύση στο χρέος, ώστε στη συνέχεια να ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιχειρηθεί η έξοδος στις αγορές, δήλωνε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στο χέρι των θεσμών
«Αλλοθι για άλλη καθυστέρηση στο θέμα της ρύθμισης του χρέους δεν υπάρχει. Οι αποφάσεις πλέον είναι στα χέρια των θεσμών για μια καλή και οριστική λύση, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να επιχειρήσουμε την έξοδο στις αγορές. Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό μπορεί να γίνει και ο δρόμος να ανοίξει κιόλας στη σύνοδο του Eurogroup», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά Τσακαλώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Στον απόηχο, πάντως, της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, εμφανής είναι η πρόθεση κυβερνητικών παραγόντων να… πετάξουν πάνω από το Μαξίμου την ιδιοκτησία του δημοσιονομικού πακέτου-φωτιά, επιχειρώντας να κρατήσουν εν ζωή έστω και ψήγματα της ρητορικής του παρελθόντος.
Το ρίσκο
«Ποιος μπορεί να είναι υπερήφανος;», απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, κληθείς να σχολιάσει εάν είναι υπερήφανος που ψήφισε τέτοια μέτρα. «Δεν είχαμε άλλη επιλογή… Αυτή η κυβέρνηση πήρε πάνω της αυτή την επιλογή ξέροντας ότι ρισκάρει το πολιτικό της μέλλον συνδέοντας αυτή την επιλογή με τη μείωση του χρέους, την ποσοτική χαλάρωση και την έξοδο στις αγορές», πρόσθεσε (ΣΚΑΪ) ο κ. Κουρουμπλής. «Η κυβέρνηση έκανε μια υποχώρηση, το ΔΝΤ έκανε επίσης μια υποχώρηση και κλείσαμε μια συμφωνία με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο ενώ την ίδια στιγμή θέσαμε τις βάσεις για μια συνολική λύση που ανοίγει το δρόμο για την έξοδο από τα Μνημόνια. Το στοίχημα βέβαια δεν είναι μόνο η έξοδος από την επιτροπεία, αλλά και η προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων μέχρι τότε», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ. Τζανακόπουλος.
Νίκος Μπέλλος
Κώστας Κατίκος
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου