Οι εισφορές που θα πρέπει να καταβάλλουν μπορεί να καλύπτουν είτε όλο το πακέτο ασφάλισης, δηλαδή, κύρια, επικουρική, εφάπαξ και περίθαλψη, είτε μέρος της ασφάλισης, ανάλογα με τα «ένσημα» που χρειάζονται για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.
Σε κάθε περίπτωση επιβαρύνονται με τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένου επί των αποδοχών που είχαν κατά το τελευταίο 12μηνο.
Η ελάχιστη εισφορά είναι αυτή που αντιστοιχεί στο μισθό των 586 ευρώ και από εκεί και πάνω ο καθένας πληρώνει ανάλογα με τις αποδοχές του.
Η νέα απόφαση για την προαιρετική ασφάλιση κρύβει και πολλές παγίδες για αγρότες, επαγγελματίες, αλλά και εργαζόμενους που αποχώρησαν με εθελουσία από τράπεζες. Για τις κατηγορίες αυτές προβλέπεται ότι:
• Οι αγρότες θα πληρώνουν κατευθείαν την πιο ακριβή εισφορά της περιόδου 2017-2022, (δηλαδή 20%) και όχι τις εισφορές της μεταβατικής περιόδου 2017-2021 με τις σταδιακές αυξήσεις, από 16% φέτος στο 19,5% το 2021.
• Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καθώς και οι αγρότες δεν θα πρέπει να οφείλουν παλιές εισφορές. Στη νέα απόφαση παραμένει ο όρος που προϋπήρχε στην προαιρετική ασφάλιση σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να οφείλονται εισφορές ή αν οφείλονται να έχουν ρυθμιστεί. Στην πράξη και πριν αλλά και τώρα δεν μπαίνει κανείς στην προαιρετική ασφάλιση, αν χρωστά ή αν δεν ρύθμισε παλιές του οφειλές. Αυτή η απαγόρευση δημιουργεί πρόσθετο αντικίνητρο προαιρετικής ασφάλισης.
• Οι ασφαλισμένοι των πρώην ειδικών ταμείων, (ΔΕΚΟ και τραπεζών) που αποχώρησαν με εθελουσία (κυρίως από τράπεζες) και υπέβαλαν αίτηση για προαιρετική ασφάλιση μέχρι 31/12/2016 θα πληρώνουν ως και 35% εισφορές σύνταξης, γιατί ανέκαθεν πλήρωναν περισσότερα από τους μισθωτούς. Παρότι για τους εν ενεργεία υπαλλήλους οι εισφορές σταδιακά μειώνονται, δεν θα συμβεί το ίδιο με τους προαιρετικά ασφαλισμένους.
Οσοι έχουν μείνει άνεργοι ή διέκοψαν την απασχόλησή τους και χρειάζονται ένσημα για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πλέον η προαιρετική ασφάλιση γίνεται πανάκριβη λόγω των υψηλότερων εισφορών.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης για αιτήσεις από 1/1/2017 και με όλα τα είδη καλύψεων διαμορφώνονται ως εξής:
Φοροδιαφυγή και αποδείξεις: 205 καταγγελίες την ημέρα - Οι καταγγελίες το 2024 έφτασαν τις 75.000
1. Για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα είναι 20% για κύρια σύνταξη, 7% για επικουρική και 7,10% για περίθαλψη, δηλαδή 34,1% για κάποιον που χρειάζεται ένσημα για κύρια σύνταξη, για επικουρική, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά το διάστημα της προαιρετικής ασφάλισης.
2. Για τους δημοσίους υπαλλήλους, είναι 28,10% (10% για κύρια σύνταξη, 7% για επικουρική 7,10% για ασθένεια και 4% για εφάπαξ).
3. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι 20% για κύρια σύνταξη και 6,95% για περίθαλψη, δηλαδή 26,95% συνολικά.
4. Για τους αυτοαπασχολούμενους, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους, η προαιρετική ασφάλιση κοστίζει 37,95% (20% για σύνταξη, 7% για επικουρική, 6,95% και 4% για όσους έχουν και θέλουν να πληρώσουν εισφορά εφάπαξ, όπως μηχανικοί και δικηγόροι).
5. Για τους αγρότες οι εισφορές καθορίζονται με τα ποσοστά που θα έχουν διαμορφωθεί το 2022, δηλαδή από τώρα θα δίνουν 20% για σύνταξη, ενώ μαζί με την εισφορά ασθένειας θα πρέπει να καταβάλλουν 26,95% επί του μέσου εισοδήματος του τελευταίου δωδεκαμήνου.
Οσοι έκαναν αιτήσεις μέχρι 31/12/2016 δεν θα καταβάλλουν τις υψηλότερες εισφορές αλλά συνεχίζουν με τις παλιές εισφορές.
Οι προϋποθέσεις για την προαιρετική ασφάλιση είναι:
1. Να προϋπάρχει ασφάλιση για 5 χρόνια, εκ των οποίων το 1 έτος να συμπληρώνεται μέσα στην τελευταία πενταετία. Στην περίπτωση αυτή η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέσα σε 12 μήνες από τη διακοπή της κανονικής ασφάλισης.
2. Να έχουν συμπληρωθεί 10 χρόνια ασφάλισης, οπότε η αίτηση υποβάλλεται οποτεδήποτε.
3. Στα βαρέα, η προαιρετική ασφάλιση δεν καλύπτει ένσημα των βαρέων, αλλά αυτά της μικτής ασφάλισης. Οσοι λοιπόν δεν έχουν από την κανονική τους ασφάλιση 3.600 ένσημα τουλάχιστον στα βαρέα, ως 7.500, θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν με όρια ηλικίας 67 (με 15 χρόνια) ή 62 (με 40 χρόνια) γιατί δεν θα μετρούν τα βαρέα στην προαιρετική ασφάλιση, ώστε να βγουν νωρίτερα.
4. Είναι υποχρεωτικές οι εισφορές για ολόκληρο το έτος, δηλαδή για 300 ημέρες, (1 έτος) ή 600 ημέρες (2 έτη) ή 900 ημέρες (3 έτη) κ.λπ. Ακόμη και αν ο ασφαλισμένος θέλει 150 ένσημα για σύνταξη θα πληρώσει για 300. Αν θέλει 400 ένσημα θα πληρώσει για 600 κ.λπ.
5. Παρέχεται το δικαίωμα διακοπής της ασφάλισης λόγω μη πληρωμής και επανένταξης ως 3 φορές.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου