Στην ζαγορίσια πίτα, που είναι τραγανή, λεπτή, βουτυράτη και αφήνει αυτή την γλύκα στον ουρανίσκο που δεν θες να σταματήσεις, βασικό ρόλο παίζει η ποιοτική φέτα και το βούτυρο
Πίτα Ζαγορίου: Η αυθεντική συνταγή – Τέλεια και πεντανόστιμη
Το ταψί πρέπει να είναι βουτυρωμένο και καυτό πριν δεχτεί τον χυλό της πίτας.
Η θερμοκρασία παίζει βασικό ρόλο στην κουζίνα γενικά. Και το τελικό μυστικό για την επιτυχία όλων των πιάτων είναι η διάθεση να προσφέρουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους μας μέσα από το φαγητό που είναι επικοινωνία και δημιουργεί συναισθήματα και δυνατές αναμνήσεις
Υλικά
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά
1 αυγό χτυπημένο
220 ml φρέσκο γάλα
60 ml εκλεκτό ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο Ηπείρου σε κυβάκια
320 γρ. μαλακή φέτα Ηπείρου
Τρόπος παρασκευής
Βουτυρώνουμε το στρογγυλό ταψί μας με λίγο από το βούτυρο και ελαιόλαδο εκλεκτό. Το βάζουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250ºC και όσο χρόνο φτιάχνουμε το χυλό για την πίτα το αφήνουμε να «κάψει».
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε κοσκινισμένο αλεύρι που το περιλούζουμε με τα αυγά και το γάλα. Ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να γίνει χυλός.
Με το χέρι «σπάμε» τα 200 γρ. της φέτας και ρίχνουμε και λίγο ελαιόλαδο «να γυαλίσει» όπως λένε οι Ηπειρώτισσες ο χυλός, που πρέπει να είναι αρκετά ρευστός. Αν χρειαστεί βάζουμε και λίγο ζεστό νερό για να αραιώσει.
Βγάζουμε με προσοχή το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε μέσα τον χυλό φροντίζοντας με κυκλικές κινήσεις να πάει παντού.
Τότε ρίχνουμε και την υπόλοιπη φέτα και μερικά κυβάκια βούτυρο φροντίζοντας να πάνε σε όλη την πίτα.
Τέλος, περιχύνουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και βάζουμε και πάλι το ταψί στον καυτό φούρνο. Κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους 200ºC και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά.
Ολόγυρα πρέπει η πίτα να ξεροψηθεί και να είναι λεπτή, να μην ξεπερνά το 1 εκατοστό. Η πίτα είναι έτοιμη όταν ξεκολλά ολόκληρη από το ταψί.
Την κόβουμε σε κομμάτια και απολαμβάνουμε… μούρλια γεύση.
Μικρά μυστικά
Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή, αν θέλουμε να δώσουμε γεύση πιο καπνιστή μπορούμε να την πασπαλίσουμε με ένα άλλο κορυφαίο τυρί της Ηπείρου, το καπνιστό Μετσοβόνε, οπότε η γεύση είναι ακόμα «πιο ανεβαστική».
Ειδήσεις σήμερα
Ελένη Μενεγάκη: Δείτε ποιο είναι το φυτό που της φέρνει τύχη και λεφτά
Οι χλιδάτες διακοπές της Στεφανίδου – Σε σκάφος με μικροσκοπικά μπικίνι [Εικόνες]