Να τι θα κάνετε με τη σάρκα που θα περισσέψει από το καρπούζι:
Υλικά
Βάρος: 2 κιλά (περίπου)
1 κιλό καρπουζόφλουδες, καλά πλυμένες, καθαρισμένες από την κόκκινη σάρκα
3 κουτ. σούπας σβησμένος* ασβέστης
3 λίτρα νερό (για τον ασβέστη)
3 νεροπότηρα νερό
1.200 γρ. (6 κούπες) ζάχαρη
χυμός από 1/2 λεμόνι
1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
Διαδικασία
Με κοφτερό μαχαίρι και προσεκτικά αφαιρούμε από τις φλούδες καρπουζιού τον εξωτερικό λεπτό πράσινο φλοιό και κρατάμε μόνο το λευκό μέρος, το οποίο κόβουμε σε μακρόστενα μπαστουνάκια.
Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα 3 λίτρα νερό και τον ασβέστη και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα σύρμα ή μια κουτάλα, μέχρι ο ασβέστης να διαλυθεί εντελώς. Ρίχνουμε στο ασβεστόνερο τα μπαστουνάκια της φλούδας και τα αφήνουμε για 1 ώρα ανακατεύοντας κάθε τόσο με την κουτάλα. Παρότι είναι σβησμένος ο ασβέστης, καλό είναι να φοράμε γάντια για να μην μας κάψει.
Τα μπαστουνάκια πρέπει να είναι εντελώς καλυμμένα από ασβεστόνερο, γι’ αυτό, αν χρειαστεί, τα κρατάμε βυθισμένα με ένα μεγάλο πιάτο.
Τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε ένα ένα, πολύ πολύ σχολαστικά, κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό για να απομακρύνουμε όλο τον ασβέστη και τα απλώνουμε σε καθαρές πετσέτες ή σε χαρτί κουζίνας, για να στεγνώσουν.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε για 5 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπαστουνάκια καρπουζόφλουδας, τοποθετούμε ξανά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά.
Η φασολάδα όπως δεν την έχετε φανταστεί - Η διαφορετική συνταγή που πρέπει να φτιάξετε
Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα και ανακατεύουμε. Βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι**.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε την αρμπαρόριζα και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε στην άκρη για 1 βράδυ.
Την επόμενη ημέρα ελέγχουμε και πάλι το σιρόπι. Αν έχει αραιώσει, βράζουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να ξαναδέσει – προσέχουμε όμως να μην το παραδέσουμε και γίνει καραμέλα.
Μοιράζουμε το καυτό γλυκό, μαζί με το σιρόπι του, σε ζεστά, αποστειρωμένα βαζάκια, τα κλείνουμε καλά και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Φυλάσσουμε το γλυκό σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.
Μυστικά
*ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο ασβέστης είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται παλαιόθεν από τις νοικοκυρές για να διατηρεί τραγανά τα γλυκά κουταλιού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ζητήσουμε σβησμένο ασβέστη, ο οποίος έχει τη μορφή πολτού, σαν γιαούρτι, και έχει υποστεί ειδική επεξεργασία για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική.
Τον βρίσκουμε σε όλα τα χρωματοπωλεία και στις μάντρες με υλικά οικοδομών, αλλά τονίζουμε ότι θέλουμε σβησμένο ασβέστη, για γλυκό.
**Για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι, ρίχνουμε 1 κουταλιά σε ένα πιατάκι το οποίο έχουμε αφήσει λίγα λεπτά στο ψυγείο. Περνάμε το δάχτυλό μας από το σιρόπι και, αν το δρομάκι που θα σχηματιστεί κλείνει αργά, το σιρόπι είναι έτοιμο. Αν δεν έχουμε ξαναφτιάξει γλυκό κουταλιού, πρέπει να έχουμε υπόψη ότι όταν είναι ζεστό το σιρόπι, φαίνεται πιο ρευστό.
Ειδήσεις σήμερα
Barbie: Το ροζ σπίτι είναι διαθέσιμο προς ενοικίαση μέσω Airbnb
Γιατί ο Λεονάρντο ντι Κάπριο συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση
Ο Μουτσινάς παρέδωσε… σκυτάλη στον Σεφερλή – Παρέλαση καλεσμένων στο φινάλε του «Καλό Μεσημεράκι»