Ενδεικτικό του θετικού κλίματος είναι και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που συναντήθηκε με τον Φρίντριχ Μερτς στην καγκελαρία μετά την εκλογή του από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Οι δύο ηγέτες έστειλαν ισχυρά μηνύματα για την οικονομία, το Μεταναστευτικό, την ευρωπαϊκή άμυνα και την Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό να εστιάζει στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια γράφει ένα νέο κεφάλαιο μετά από μία σκληρή 10ετή κρίση και συνεπώς διαθέτει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά και πιο δυνατή φωνή στο διεθνές στερέωμα. «Η Ευρώπη οφείλει να είναι ενωμένη διπλωματικά και στρατιωτικά», τόνισε και χαρακτήρισε το Μεταναστευτικό μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Ο Γερμανός καγκελάριος σημείωσε πως Αθήνα και Βερολίνο συμφωνούν να εφαρμοστεί νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανταποκριθεί στις πρωτοβουλίες των συμμάχων.
Εγκώμια από Μερτς
Ο καγκελάριος της Γερμανίας έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για εντυπωσιακά επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, εκφράζοντας «τον τεράστιο σεβασμό του». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η οικονομία έχει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξηγώντας ότι η συνετή πολιτική που ακολουθεί αποτυπώνεται στα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, τη συρρίκνωση του δημόσιου χρέους αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που διαμορφώνει δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω στήριξη των πολιτών. «Να είστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα πετύχει πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει, θα εξακολουθεί να μειώνει το χρέος της», σημείωσε και πρόσθεσε ότι προσωπική του δέσμευση είναι ότι: «η χώρα μου δεν θα περάσει ποτέ ξανά από μία αντίστοιχη κρίση σαν αυτή που μας γονάτισε το 2015».
Επενδυτικός προορισμός
Εστειλε και σαφές μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς και θα καταστήσουν την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για γερμανικές επενδύσεις.
Μία κάπως αμήχανη στιγμή προκλήθηκε από απάντηση του καγκελαρίου σε ερώτηση τι θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιγράψει η Γερμανία από την Ελλάδα, όταν άρχισε να επαινεί την «εβδομάδα έξι ημερών» που φάνηκε να θεωρεί ως δεδομένη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να τον διορθώσει λέγοντας: «Να διευκρινίσω ότι το πενθήμερο είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο. Εχουμε προσθέσει, όμως, βαθμούς ευελιξίας στην εργατική νομοθεσία, ώστε να μπορούμε και τα εργατικά δικαιώματα να διασφαλίζουμε αλλά και να στηρίζουμε την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων».
Ωστόσο ο πρωθυπουργός εξήρε το γεγονός ότι ο καγκελάριος σκοπεύει να ιδρύσει υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μεταφέροντας μάλιστα τη θετική ελληνική εμπειρία και στο πλαίσιο αυτό τον ενθάρρυνε για να κινηθεί πιο γρήγορα στον τομέα της ψηφιοποίησης δίνοντας το παράδειγμα της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο εξυπηρετεί τα δικαιώματα των εργαζομένων και βάζει την εργατική νομοθεσία σε εντελώς καινούργιο πλαίσιο.
Για Μεταναστευτικό
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την κοινή πρόκληση του Μεταναστευτικού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης και συνεπώς επιβαρύνεται με το επίπονο έργο να προστατεύει νύχτα-μέρα τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. «Το Μεταναστευτικό δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπιστικό, είναι μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γι’ αυτό είναι απαραίτητη η ακόμα πιο στενή σύμπραξη Αθήνας και Βερολίνου, με προτεραιότητα στην αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών», είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να δώσουμε έμφαση στην εξωτερική διάσταση, στις επιστροφές και τη σωστή υλοποίηση του ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου». Από την πλευρά του, ο καγκελάριος είπε: «Μιλήσαμε και για επιστροφές και συμφωνήσαμε να έχουμε ανταλλαγή απόψεων», επισημαίνοντας την ανάγκη μείωσης των αφίξεων στη Γερμανία και αύξησης των επιστροφών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αντιτάσσει ότι δεν έχει συμφωνηθεί πλήρως το πλαίσιο κατανόησης του προβλήματος, ωστόσο εκτίμησε ότι σε ένα πλαίσιο συνεργασίας των αρμόδιων υπουργείων οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε λύσεις οι οποίες θα είναι αμοιβαία ωφέλιμες.
Αιχμηρή απάντηση για τα Eurofighter
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πώλησης Eurofighter στην Τουρκία, ο Ελληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν αρμόζει στη θέση του να υποδείξει τον τρόπο με τον οποίον η Γερμανία θα κάνει πωλήσεις οπλικών συστημάτων. Ωστόσο, έθεσε ένα ευρύτερο πλαίσιο προϋποθέσεων για τις μελλοντικές αμυντικές συνεργασίες, τονίζοντας: «Οι τρίτες χώρες οι οποίες θέλουν με κάποιον τρόπο να συνδεθούν αμυντικά με την Ευρώπη, θα πρέπει να δείχνουν, αν μη τι άλλο, μια υψηλή συμμόρφωση ως προς την κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφάλειας ή -γιατί όχι;- να υπογράψουν και μία συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι Ελλάδα και Γερμανία πρέπει να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, έχοντας την ευθύνη να επιλέξουν προσεκτικά τους συνομιλητές τους από τρίτες χώρες.