Εκτός όμως από το άρωμά του, την τραγανή υφή του και την ικανότητά του να ενυδατώνει το σώμα, το καρπούζι έχει έντονη, γλυκιά γεύση. Τα φυσικά σάκχαρα που περιέχει το καθιστούν «άλλοθι γλυκιάς λιγούρας» για άτομα με υψηλό σάκχαρο, ωστόσο κάποιοι άλλοι το αποφεύγουν φοβούμενοι την επίδραση που ενδεχομένως έχει το φρούτο στη γλυκόζη του αίματος.
Ομως, τι ισχύει; Μπορούν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη να εντάξουν το καρπούζι στην καθημερινή καλοκαιρινή τους διατροφή;
ΕΟΔΥ - κορονοϊός: 531 νέες εισαγωγές, 7 διασωληνώσεις και 27 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Η απάντηση είναι «ναι», για 4 λόγους
Θα μπορούσε να πει κανείς πως το καρπούζι είναι ένα φρούτο που «αγαπάει» τον σακχαρώδη διαβήτη για τέσσερις πολύ σημαντικούς λόγους:
• Βιταμίνη Α: Μία μερίδα καρπούζι περιέχει σχεδόν το 30% της βιταμίνης Α, που χρειάζονται καθημερινά τα μάτια, το δέρμα και το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Λυκοπένιο: Το φυτοθρεπτικό αυτό συστατικό έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες ιδιαιτέρως πολύτιμες για την υγεία των ματιών, του προστάτη αδένα και της καρδιάς. Θυμηθείτε πως τα παραπάνω μέρη του σώματος βάλλονται ιδιαίτερα από τον διαβήτη.
• Ενυδάτωση: Το καρπούζι ξεδιψά περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο. O κίνδυνος για αφυδάτωση είναι μεγαλύτερος σε άτομα με υψηλό σάκχαρο. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα καταβάλλει υπερπροσπάθεια για να αποβάλλει τα περιττά υγρά μέσω των ούρων.
• Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες του καρπουζιού εξασφαλίζουν πως θα ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για «κάτι γλυκό», χωρίς όμως να εκτοξεύσετε τα επίπεδα του σακχάρου μετά το γεύμα. Ισως, έχετε ακούσει πως το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας το απαγορευτικό, όπως και τα καρότα. Στην πραγματικότητα, όμως, το γλυκαιμικό φορτίο του καρπουζιού, δηλαδή η «γλυκιά επίδραση» στο σάκχαρο ανά μερίδα, είναι χαμηλό χάρη στις φυτικές του ίνες.
Πώς να απολαύσετε το καρπούζι
Μία μερίδα καρπουζιού αποτελεί τον «γλυκό» σας σύμμαχο το καλοκαίρι. Δοκιμάστε το με γιαούρτι μαζί με το πρωινό, σαν σνακ στην παραλία, ως κυρίως γεύμα με φέτα, ντομάτα και κρεμμύδι, σαν «παγωτό» εάν το βάλετε στην κατάψυξη και, φυσικά, σαν επιδόρπιο! Προτιμήστε να καταναλώσετε το καρπούζι ωμό και αποφύγετε τον χυμό του, καθώς δεν περιέχει τις πολύτιμες φυτικές ίνες.
Ειδήσεις σήμερα
Για να μην τα κάνετε… φρουτοσαλάτα