Το πόρισμα του καθηγητή του ΕΜΠ, Δημήτρη Καρώνη, είναι το τελευταίο σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο το οποίο ανέμενε ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σωτήρης Μπακαΐμης.
Από όλα τα δεκάδες επιστημονικά συμπεράσματα τα οποία έχουν μέχρι στιγμής εισαχθεί στη γιγαντιαία δικογραφία, το πόρισμα του κ. Καρώνη είναι το πλέον επίσημο, αφού είναι αυτό που έχει ζητήσει ο ίδιος ο ανακριτής, προκειμένου να δοθούν σαφείς απαντήσεις σε όλα τα στοιχεία (πολλά από τα οποία είναι μεταξύ τους αντιφατικά) για τις αιτίες που δημιούργησαν την πυρόσφαιρα, που αποτελεί το κομβικό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, αλλά και ανάμεσα στις οικογένειες των θυμάτων.
Πλέον, το δεδομένο ότι στα συμπεράσματά του ο καθηγητής δεν δείχνει ως πιθανότερο αίτιο την ύπαρξη κάποιου άλλου άγνωστου καυσίμου, αλλά αποδίδει στα έλαια σιλικόνης, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, την ιδιότητα να συμβάλλουν στη δημιουργία πυρόσφαιρας, θα τεθεί υπόψη του ανακριτή, ο οποίος θα μελετήσει αναλυτικά το πόρισμα και τις έξι απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε.
Η ανάγνωση των συμπερασμάτων από την πλευρά του ανακριτή έχει φυσικά ιδιαίτερη σημασία, αφού αυτός είναι ο άνθρωπος που καλείται να αξιολογήσει σε νομικό επίπεδο τα δεδομένα που προκύπτουν.
Εφόσον κρίνει ότι το πόρισμα του κ. Καρώνη επαρκεί για να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πραγματικά συνέβη την αποφράδα ημέρα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, τότε το επόμενο βήμα είναι να κλείσει τη δικογραφία, μόλις ολοκληρωθούν οποιεσδήποτε άλλες δευτερεύουσες ενέργειες κρίνει ότι χρειάζονται (π.χ. λήψη μαρτυρικών καταθέσεων). Ολες οι πληροφορίες, πάντως, συγκλίνουν στο ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ανακριτικών πράξεων για την υπόθεση έχει ολοκληρωθεί και μέχρι σήμερα βρισκόμασταν εν αναμονή του πορίσματος του κ. Καρώνη.
Το άλλο σενάριο είναι ο ανακριτής να κρίνει ότι με το πόρισμα αυτό δεν φτάνει σε ασφαλή συμπεράσματα, στην οποία περίπτωση θα πρέπει να ζητήσει και άλλες ανακριτικές πράξεις, προκειμένου να δοθούν διευκρινίσεις σε όσα σημεία θεωρεί ότι δεν έχουν φωτιστεί επαρκώς.
Ακόμη και εάν ο ίδιος δεν έχει αυτή την άποψη, αιτήματα μπορούν ακόμη να τεθούν στον ανακριτή από την πλευρά των συνηγόρων, είτε των κατηγορουμένων είτε αυτών που παρίστανται προς υποστήριξη της κατηγορίας, που ως γνωστόν συνολικά ξεπερνούν τους 250. Συνήγοροι οικογενειών των θυμάτων που υποστηρίζουν τη θεωρία του λαθραίου φορτίου, με τους οποίους ήρθε σε επικοινωνία ο «Ε.Τ.» εκφράζουν αντιρρήσεις για σημεία του πορίσματος του κ. Καρώνη, αναφέροντας πως δεν καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σε υποθετικά σενάρια. Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούν να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες, όπως εκταφές θυμάτων, για να προκύψουν περισσότερα στοιχεία.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΣΕ ΔΙΚΗ
Εφόσον κριθεί από τον ανακριτή ότι δεν υπάρχουν άλλα ερωτηματικά σε σχέση με τις αιτίες της τραγωδίας και η δικογραφία κλείσει, η πρόσφατη αλλαγή του νόμου, που κατήργησε τη διαδικασία του Δικαστικού Συμβουλίου, προβλέπει πως αυτή θα διαβιβαστεί κατευθείαν σε εισαγγελέα, ο οποίος θα συντάξει τα κατηγορητήρια, εισάγοντας την υπόθεση σε δίκη. Μία διαδικασία που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 2-3 μήνες, από τη στιγμή που ο κ. Μπακαΐμης κηρύξει το πέρας της ανάκρισης, έτσι το σενάριο του ερχόμενου Οκτωβρίου μοιάζει αυτή τη στιγμή πιθανό.