300 γραμμ. αγελαδινό βούτυρο (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
350 γραμμ. ζάχαρη
6 αβγά
260 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
1 σφηνάκι κονιάκ
200 ml γάλα
1 βανίλια σκόνη
Αφράτο τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα - Η απόλυτη χριστουγεννιάτικη συνταγή
Για το σιρόπι
600 γραμμ. ζάχαρη
400 ml ζεστό νερό
100 γραμμ. κακάο σε σκόνη
200 ml νερό
Για το σοκολατένιο γλάσο
250 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
50 γραμμ. βούτυρο φρέσκο
Διαδικασία
Για το σιρόπι: Σε ένα κατσαρόλι βάζετε τα 600 γραμμ. ζάχαρη και τα 400 ml νερό να βράσουν. Σε ένα άλλο μπολ βάζετε το κακάο με τα 200 ml νερό προσθέτοντας σε δόσεις το νερό και τα χτυπάτε με ένα σύρμα χειρός να διαλυθεί και να γίνει πάστα (αυτό βοηθάει, ώστε να μη σβολιάσει το κακάο στο σιρόπι). Οταν ζεσταθεί το σιρόπι σας, προσθέτετε και το διαλυμένο κακάο, το ανακατεύετε με ένα σύρμα και το βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Για το κέικ σοκολάτας: Σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ χτυπάτε το βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου) με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει. Αν όμως δεν έχετε μίξερ ή δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, κάντε όλα τα βήματα προσθέτοντας τα υλικά ένα ένα σε μπολ και χτυπήστε τα με το χέρι. Προσθέτετε ένα ένα τα αβγά χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις ομογενοποιηθούν το βούτυρο, η ζάχαρη και τα αβγά και αφού έχετε κοσκινίσει το κακάο, το μπέικιν και τη βανίλια, τα προσθέτετε και ανακατεύετε συνεχώς και μετά προσθέτετε το αλεύρι κοσκινισμένο και αυτό σιγά σιγά.
Μόλις ενωθούν, προσθέτετε το γάλα και το κονιάκ. Χτυπάτε για άλλα 2 λεπτά να γίνουν μια ενιαία ρευστή ζύμη. Αδειάζετε το μίγμα σε ένα τετράγωνο ταψάκι (35Χ25 εκ.) που το έχετε περάσει με βούτυρο και κακάο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά. Δοκιμάζετε με ένα μαχαιράκι στο κέντρο (πρέπει να βγαίνει στεγνό). Κόβετε το ζεστό κέικ σε 12 ορθογώνια κομμάτια και τα περιχύνετε με το κρύο σιρόπι. Αφήνετε το κέικ να απορροφήσει όλο το σιρόπι. Αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν βάλετε το γλάσο από πάνω.
Για το γλάσο σοκολάτας: Ψιλοκόβετε την κουβερτούρα και τη βάζετε σε ένα μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος (δεν πρέπει να βράσει). Περιχύνετε την κουβερτούρα με τη ζεστή κρέμα και ανακατεύετε με μια σπάτουλα για να λιώσει η σοκολάτα. Τέλος, προσθέτετε και το κρύο βούτυρο και το ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε με το γλάσο το κέικ. Το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες και μετά το σερβίρετε με συνοδεία ένα παγωτό κρέμα ή βανίλια, γαρνίρετε με φουντούκια ψιλοκομμένα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr