Όποιο κρέας κι αν προτιμήσετε, μπορείτε να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα αρκεί να ακολουθήσετε βήμα βήμα τις συνταγές και τις συμβουλές του. Ο σεφ, όπως επισημαίνει, προτείνει να δώσετε μεγάλη έμφαση στο κρέας που θα πάρετε. Άλλωστε, η πρώτη ύλη πάντα κάνει τη διαφορά.
Είναι, μάλιστα, σίγουρος ότι με αυτές τις προτάσεις θα ξεχάσετε τι θα πει αρνί στη σούβλα.
Αρνάκι «κλέφτικο» στη λαδόκολλα
Υλικά
1 κιλό αρνίσιο μπούτι σε μερίδες
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 ματσάκι μαϊντανό
½ φλιτζ. χυμό λεμόνι
10 ντοματίνια
1 ματσάκι θυμάρι
250 γραμμ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κομμάτια
Λαδόκολλες
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Κόβετε το κρέας σε μικρές μερίδες και τις βάζετε σε μια λεκάνη. Αλείφετε με λεμόνι και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το μαϊντανό, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά καλά.
Παίρνετε λαδόκολλες και τις κόβετε ανάλογα με το μέγεθος κάθε μερίδας. Σε κάθε κομμάτι λαδόκολλας βάζετε μια μερίδα κρέας, λίγο θυμάρι, δύο ντοματίνια (μπορείτε κι άλλα λαχανικά και πατάτες) και ένα κομμάτι κεφαλοτύρι. Κλείνετε τις άκρες και τις τυλίγετε σε πακετάκι. Αλείφετε με λάδι ένα ταψί και τοποθετείτε τα πακετάκια έτσι ώστε το τυρί να βρίσκεται στο πάνω μέρος. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 2½ ώρες.
Ο Πέτρος Συρίγος φουρνίζει κουραμπιέδες και έχει την καλύτερη συνταγή για τα Χριστούγεννα
Aρνάκι μπούτι στο φούρνο
Υλικά
300 γραμμ. ζάχαρη
1,5 κιλό αρνάκι μπούτι
1 κουταλάκι του γλυκού λιωμένο βούτυρο γάλακτος
40 γραμμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
1 ματσάκι δενδρολίβανο
½ ματσάκι θυμάρι
½ ματσάκι μαϊντανό
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Αλάτι & Πιπέρι
2 σκελίδες σκόρδο
1,5 κιλό πατάτες
50 γραμμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
500 ml χλιαρό νερό
1 κύβο ζωμό κοτόπουλο
Χοντρό αλάτι
Διαδικασία
Σε ένα ταψί βάζετε το αρνί και το χαράζετε σε 3 σημεία. Κόβετε το σκόρδο σε 3 κομμάτια και τα καρφώνετε εκεί που έχετε χαράξει. Αλείφετε με μια κουταλιά βούτυρο το αρνάκι και αλατοπιπερώνετε.
Ψιλοκόβετε το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τον μαϊντανό και τα βάζετε σε ένα μπολάκι. Προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο γάλατος, την μια κουταλιά μουστάρδα και ανακατεύετε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.
Αλείφετε το μπούτι ομοιόμορφα με την πάστα που φτιάξατε.
Σε ένα μπολ βάζετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα 50 γραμμ. βούτυρο. Προσθέτετε τις πατάτες στο ταψί με το αρνάκι. Διαλύετε τον ζωμό στο χλιαρό νερό και το ρίχνετε και αυτό στο ταψί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 2 ώρες σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και μισή ώρα ξεσκέπαστο για να πάρει χρώμα.
Μόλις το αρνάκι είναι έτοιμο το βγάζετε από το ταψί και το σερβίρετε σε μία πιατέλα. Σπάτε τις πατάτες με ένα πιρούνι μέσα στο ταψί. Σε ένα τηγάνι προσθέτετε λιωμένο βούτυρο γάλακτος, τις σπασμένες πατάτες, χοντρό αλάτι, μια σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και σοτάρετε ελαφρώς.
Κατσικάκι με κρούστα μυρωδικών
Υλικά
1 ½ κιλό κατσίκι μπούτι
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
1φλιτζ. κρασί λευκό
Αλάτι & πιπέρι
Διαδικασία
Πλένετε καλά το κρέας και το στραγγίζετε. Βάζετε σε ένα γουδί ή σε ένα μπολ τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη ψιλοκομμένη, το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνετε τρύπες στις οποίες χώνετε τις 2 σκελίδες σκόρδο μέσα.
Αλείφετε το κρέας με λίγο από το λάδι και πασπαλίζετε τα μυρωδικά σε όλο το κομμάτι. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάζετε το κρέας σε πυρίμαχο σκεύος, αν έχετε, αλλιώς σε ταψί με ένα φλιτζάνι νερό και ψήνετε για 1½ ώρα Βάζετε σε μπολ το υπόλοιπο λάδι, το κρασί, τη μια σκελίδα σκόρδο, τα κρεμμυδάκια και τα ανακατεύετε όλα να γίνουν σάλτσα. Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρέας, το αλείφετε με τη σάλτσα που έχετε στο μπολ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία πολλές φορές μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια του κρέατος.
Γυρίζετε το κρέας από την άλλη πλευρά, ρίχνετε λίγο νερό, αν χρειαστεί, και συνεχίζετε κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να ψηθεί και να μαλακώσει, φροντίζοντας να μείνει λίγη σάλτσα, ώστε να περιχύσετε το φαγητό κατά το σερβίρισμα. Κόβετε το κρέας σε φέτες, αφαιρώντας το κόκκαλο και το σερβίρετε ζεστό.
Κατσικάκι μαρινάτο με πατάτες
Υλικά
1 ½ κιλό κατσικάκι κομμένο σε μερίδες
10 μεγάλες πατάτες ή 20 πατάτες baby
1 φλιτζ. ελαιόλαδο
2 καρότα (κομμένα κυδωνάτα)
2 κρεμμύδια (κομμένα στα τέσσερα)
Χυμός από 2 λεμόνια
1κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού θυμάρι φρέσκο
2 κουταλάκια του γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο (ψιλοκομμένο)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
300 ml νερό ή ζωμό κότας
Αλάτι & πιπέρι
Για τη μαρινάδα
120 ml κόκκινο κρασί
120 ml ξύδι από κόκκινο κρασί
60ml ελαιόλαδο
15 γραμμ. ζάχαρη
6 γραμμ. μέντα ξερή
5 γραμμ. αλάτι
2 γραμμ. κεδρόμηλα
2 δαφνόφυλλα
2 φέτες κρεμμύδι
1 κλωνάρι μαϊντανό
1 κλωνάρι θυμάρι
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
Διαδικασία
Βάζετε την μουστάρδα σε ένα μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλατοπίπερο και χτυπάτε με ένα σύρμα. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες και τις βάζετε σε ένα ταψί μαζί με τα καρότα, τα κρεμμύδια και τη μαρινάδα. Ανακατεύετε καλά.
Για τη μαρινάδα του κρέατος ανακατεύετε όλα τα υλικά. Βάζετε το κατσικάκι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με τη μαρινάδα και αφήνετε στο ψυγείο για 2 ώρες έως μια μέρα. Προσθέτετε στο ταψί με τις πατάτες και τα λαχανικά το μαριναρισμένο κατσικάκι και προσθέτετε νερό ή ζωμό κότας. Σκεπάζετε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. Έπειτα ξεσκεπάζετε το ταψί, χαμηλώστε στους 180 βαθμούς και ψήνετε για ακόμη 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr