Υλικά
Για το φιλέτο
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 μοσχαρίσιο φιλέτο (1 κιλό)
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
2 τεμάχια τορτίγια ή κρέπα
Αλάτι & πιπέρι
5 φέτες προσούτο ή μπέικον
1 σκελίδα σκόρδο
3 κλωνάρια θυμάρι
1 τεμάχιο ζύμη σφολιάτα
2 κρόκοι αβγών
Για τα μανιτάρια
1 κουταλιά της σούπας λιωμένο βούτυρο γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 τεμάχια μανιτάρια
1 κλωνάρι θυμάρι
2 σταγόνες τρούφα μανιταριού (προαιρετικά)
Διαδικασία
Αλατοπιπερώνετε καλά το φιλέτο σας και κάνετε «μασάζ» στο κρέας για να πάει παντού το αλατοπίπερο. Βάζετε βούτυρο στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε το φιλέτο με το θυμάρι και το σκόρδο, ώστε να το θωρακίσετε καλά από όλες τις πλευρές. Η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη, ώστε το φιλέτο σας να κρατήσει τα υγρά του.
Αφαιρείτε από το τηγάνι και βάζετε το φιλέτο σε ένα πιάτο μαζί με τη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο τηγάνι. Οπως είναι ζεστό το φιλέτο, αλείφετε με μουστάρδα όλο το φιλέτο και το αφήνετε στην άκρη για 5 λεπτά.
Για τα μανιτάρια: Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια, βάζετε το βούτυρο στο τηγάνι και το αφήνετε να κάψει καλά. Σοτάρετε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Αφαιρείτε από τη φωτιά και, αν θέλετε, βάζετε τις 2 σταγόνες λάδι τρούφας.
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Για το τύλιγμα: Σκουπίζετε τον πάγκο με ένα βρεγμένο πανί και κατόπιν απλώνετε 2 φύλλα μεμβράνης. Μόλις τα απλώσετε, σκουπίζετε ξανά από πάνω με ένα βρεγμένο πανί, ώστε να γίνει η μεμβράνη σας και να έχετε ομοιόμορφο τύλιγμα. Απλώνετε την κρέπα ή τορτίγια και την κόβετε τετράγωνη στο μέγεθος του φιλέτου. Λίγο πριν από το τέλος της κρέπας ή τορτίγιας, απλώνετε και το δεύτερο φύλλο. Απλώνετε τις φέτες από το προσούτο και από πάνω τα ψιλοκομμένα μανιτάρια που έχετε σοτάρει.
Βάζετε το φιλέτο στο κέντρο και με τα δύο χέρια πιάνετε τις άκρες της μεμβράνης και ξεκινάτε το τύλιγμα. Φροντίζετε ώστε η ένωση της κρέπας-τορτίγιας να είναι από την κάτω πλευρά. Πιέζετε στα πλάγια μέχρι να γίνει σαν καραμέλα. Το βάζετε για 10 λεπτά στο ψυγείο για να «σταθούν» τα υλικά σας.
Απλώνετε ξανά 2 φύλλα μεμβράνης (με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε πριν) και ακουμπάτε τη σφολιάτα, την ανοίγετε ομοιόμορφα με έναν πλάστη, ώστε να μην έχει κενά. Βγάζετε το φιλέτο από το ψυγείο, αφαιρείτε μεμβράνη και το βάζετε στο κέντρο της σφολιάτας.
Χτυπάτε 2 κρόκους με 1 κ.σ. νερό και αλείφετε τη σφολιάτα. Τυλίγετε όπως και νωρίτερα. Βάζετε για 5 λεπτά στο ψυγείο για να δέσουν τα υλικά. Βγάζετε από το ψυγείο και αφαιρείτε τη μεμβράνη. Αλείφετε ξανά με το μίγμα από τους 2 κρόκους και 1 κ.σ. νερό.
Με ένα κουτάλι κάνετε σχέδια στη σφολιάτα, προσέχοντας να μην τη χαράξετε/σκίσετε. Αλατίζετε με χοντρό αλάτι τη σφολιάτα. Ψήνετε για 20-25 λεπτά στους 190 βαθμούς. Αν έχετε θερμόμετρο, θα πρέπει να είναι στους 50 βαθμούς Κελσίου. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε το κρέας να «ξεκουραστεί» για 7-10 λεπτά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr