Yλικά
350 γραμμ. ταλιατέλες
140 γραμμ. τόνο
4 σκελίδες σκόρδο
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κρεμμύδι φρέσκο
1 πιπεριά τσίλι
Θυμάρι
Λίγο μπούκοβο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας κάπαρη (προαιρετικά)
Αλάτι & πιπέρι
Μαϊντανός & άνηθος
Παρμεζάνα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Το καλύτερο γλυκό της τελευταίας στιγμής για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Έτοιμο σε 5'
Σε μία κατσαρόλα βάζετε τις ταλιατέλες να βράσουν σε αλατισμένο νερό, 2 λεπτά λιγότερα από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, βάζετε ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, το θυμάρι και την πιπεριά τσίλι, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το σκόρδο να αποκτήσει ξανθό χρώμα.
Προσθέτετε τη μισή ποσότητα τόνου, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε τις ταλιατέλες στο τηγάνι και λίγο από το νερό της κατσαρόλας που έβρασαν.
Προσθέτετε μπούκοβο, αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένα τα μυρωδικά και ανακατεύετε. Αν θέλετε ρίχνετε και την κάπαρη. Σερβίρετε σε πιάτο και από πάνω βάζετε τον υπόλοιπο τόνο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο το φρέσκο κρεμμύδι και αν θέλετε τριμμένη παρμεζάνα.