Υλικά
300 γραμμ. φάβα Σαντορίνης
2 κρεμμύδια ξερά
Ελαιόλαδο
Θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά
2 κουταλιές της σούπας ξίδι
Διαδικασία
Καθαρίζετε τη φάβα προσεκτικά. Τη βάζετε σε ένα μπολ και καλύπτετε με χλιαρό νερό. Την αφήνετε 2 ώρες να μουλιάσει και στη συνέχεια την ξεπλένετε πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.
Τη βράζετε για 10 λεπτά σε αρκετό νερό και την ξαφρίζετε. Στραγγίζετε τη φάβα. Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρετε με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τα οποία έχετε ψιλοκόψει, τη φάβα και το θυμάρι. Προσθέτετε 1 λίτρο νερό και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία.
Σιγοβράζετε τη φάβα για 50 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει και αν χρειαστεί προσθέτετε επιπλέον νερό. Μόλις σωθούν τα υγρά και χυλώσει η φάβα, βάζετε αλάτι.
Αποσύρετε από τη φωτιά και πολτοποιείτε τη φάβα, προσθέτετε τα 100 ml ελαιόλαδο σταδιακά και, τέλος, το ξίδι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψιλοκόβετε το ένα κρεμμύδι και το σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να πάρει καστανό χρώμα. Περιχύνετε τη φάβα με το σοταρισμένο κρεμμύδι.