Υλικά
250 γραμμ. φασόλια λευκά μέτρια
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 καυτερή πιπερίτσα
5 κλωναράκια σέλινο
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
200 ml ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 τριμμένες ντομάτες
2 λίτρα ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
Διαδικασία
Βάζετε για τουλάχιστον 8-12 ώρες τα φασόλια σε κρύο αλατισμένο νερό να μουλιάσουν. Σε μια κατσαρόλα προσθέτετε αρκετό νερό, την τοποθετείτε στο μάτι να πάρει βράση, ρίχνετε τα φασόλια για 5 λεπτά περίπου και τα σουρώνετε πετώντας το νερό.
Σε μια καινούργια κατσαρόλα σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και στη συνέχεια ρίχνετε το σέλινο, το καρότο και τον πελτέ και ανακατεύετε για μερικά λεπτά. Τον πελτέ πρέπει να τον σοτάρετε για να μην πικρίζει το φαγητό και έτσι βγάζει μια γλυκάδα.
Έπειτα ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπερίτσα, τα φασόλια και το ζωμό λαχανικών. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρει βράση, θέλει περίπου μία ώρα. Ελέγχετε αν χρειαστεί άλλο λίγο νερό και αν χρειαστεί προσθέτετε, αλλά προσοχή να είναι βραστό για να μη κόψει το βρασμό. Αλατοπιπερώνετε προς το τέλος του βρασίματος και σερβίρετε με ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό και πιπέρι.