Όταν ο Πλωμαρίτης οραματιστής, Ισίδωρος Αρβανίτης, σφράγισε μετά από δεκάδες δοκιμές την πρώτη φιάλη με «ούζο Πλωμαρίου» το 1894, ονειρευόταν ότι το απόσταγμα που είχε φτιάξει με τόση φροντίδα και μεράκι θα ζέσταινε τις καρδιές όλου του κόσμου. Η συνταγή του Αρβανίτη αγαπήθηκε γρήγορα από το ελληνικό κοινό και άντεξε στον χρόνο, φθάνοντας, στο σήμερα, να «κατακτά» τη διεθνή αγορά, με το 70% των πωλήσεών του να πρόκειται πλέον για εξαγωγές.
Το Πλωμάρι, όπως το γνωρίζουμε όλοι, άνοιξε τα φτερά που κοσμούν τον θυρεό του εμπορικού του σήματος και πλέον πετά με προορισμό δεκάδες χώρες, από τη Γερμανία και τη Γαλλία ως τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Φινλανδία και την Κίνα.
Το θαυμαστό ταξίδι κάθε μπουκαλιού με ούζο Πλωμαρίου, μικρού ή μεγάλου, ξεκινά από τον τόπο που του έδωσε το χαρακτηριστικό του όνομα.
Στο Πλωμάρι της Λέσβου, 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα του νησιού, την Μυτιλήνη, η παράδοση συναντά την πρωτοπορία σ’ ένα κομψό αποστακτήριο. Στους χώρους αυτού του αποστακτηρίου – μουσείου είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε, μαθαίνοντας την ιστορία της κορυφαίας ελληνικής επιχείρησης και ρίχνοντας μία ματιά στον τρόπο που παρασκευάζεται και συσκευάζεται το ούζο.
Είδαμε, γευτήκαμε και μυρίσαμε τις εκλεκτές πρώτες ύλες από τις οποίες φτιάχνεται το ούζο, ενώ απολαύσαμε για ακόμη μια φορά το αγαπημένο ποτό, «όπως πρέπει να πίνεται», σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών. Σε μία διασκεδαστική συνεδρία γευσιγνωσίας, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε τις νέες κυκλοφορίες της εταιρείας, δημιουργημένες με έμπνευση, προσεκτικό σχεδιασμό και υψηλές προδιαγραφές ποιότητας – όπως, δηλαδή, θα ήθελε και ο Ισίδωρος Αρβανίτης.
Στο ιστορικό αποστακτήριο, «φωλιασμένο» σε ένα λοφώδες τοπίο γεμάτο ασημοπράσινα ελαιόδενδρα, μας υποδέχθηκε θερμά η ομάδα του ούζου Πλωμαρίου, ενώ την ξενάγησή μας ανέλαβε η master distiller κ. Μαρούσα Τσαχάκη.
Με προσοχή, περπατήσαμε ανάμεσα στους 18 χάλκινους άμβυκες, τις μηχανές απόσταξης του ούζου, που όπως ενημερωθήκαμε αποτελούν και αυτοί μέρος της συνταγής, αφού η θερμότητα του υλικού τους και το μικρό τους μέγεθος βοηθούν στο να δέσουν πιο «γλυκά» τα πλούσια συστατικά του ποτού.
Από την πρώτη απόσταξη φυλάσσεται η «καρδιά» του αποστάγματος, η οποία θα αποσταχθεί ξανά, με την συνταγή να αποτελεί ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό για πάνω από έναν αιώνα.
Μάλιστα, σε ολόκληρη την αποσταγματοποιία του ούζου Πλωμαρίου υπάρχουν μόνο δύο άτομα, από τα οποία το καθένα γνωρίζει μόνο ένα μέρος της συνταγής – ο ένας το κομμάτι που αφορά την πρώτη απόσταξη, και ο άλλος ό,τι αφορά τη δεύτερη.
Το…μαγικό φίλτρο που προκύπτει από την ένωση του «παζλ», συσκευάζεται στις ίδιες εγκαταστάσεις, στις οποίες γίνεται τακτικός ποιοτικός έλεγχος με τη βοήθεια της πιο καινοτόμου τεχνολογίας. Εντυπωσιακό παράδειγμα αυτής αποτελεί ένα μηχάνημα, που μπορεί να αναλύει το απόσταγμα σε μόλις 3 δευτερόλεπτα – και το οποίο μπορούμε να βρούμε μόνο στο αποστακτήριο του ούζου Πλωμαρίου.
Ούζο Πλωμαρίου: Οι 4 γευστικοί «σταθμοί» του ταξιδιού μας
Με την ώρα της γευσιγνωσίας να έχει φθάσει, «καθαρίζουμε» τον ουρανίσκο μας με ένα ποτήρι νερό και ένα κρακεράκι, προτού μάθουμε τον σωστό τρόπο να πίνουμε το ούζο.
Για να απελευθερωθούν σωστά τα αιθέρια έλαια του γλυκάνισου, του μάραθου, της κανέλας και ένα σωρό ακόμα βοτάνων και αρωματικών που «κρύβονται» στο απόσταγμα, δεν πρέπει να προσθέσουμε κατευθείαν στο ποτήρι μας τα παγάκια.
Όπως μας εξηγούν, το ούζο θα μας αποκαλύψει τα μυστικά του καλύτερα, αν ρίξουμε δύο μέρη δροσερό νερό σε ένα μέρος ούζο, ενώ τα παγάκια – το πολύ ένα με δύο – πρέπει να προστεθούν λίγο μετά.
Αφού καθαρίσουμε ξανά τη γεύση μας, δοκιμάζουμε το «άδολο», ένα εκλεπτυσμένο προϊόν που προέρχεται από την τριπλή απόσταξη της «καρδιάς» του ούζου Πλωμαρίου και σιγομαγειρεύεται σε έναν άμβυκα από το 1911, ειδική παραγγελία του Ισίδωρου Αρβανίτη.
Όλα τα αγαπημένα αρώματα του ούζου θα τα βρει κανείς και στο «άδολο», το οποίο, αν και περισσότερο αλκοολούχο (42%) από το κλασικό απόσταγμα (40%), αφήνει στον ουρανίσκο μας μία πιο ήπια αίσθηση σε σχέση με το προϊόν της διπλής απόσταξης.
Η γευσιγνωσία μας κλείνει με ένα σφηνάκι μαστίχας M Dry, ένα ξηρό ποτό που φέρει όλο το πλούσιο άρωμα της μαστίχας, χωρίς να έχει την έντονη γλυκύτητα του αντίστοιχου λικέρ, αποτελώντας μία πιο δροσιστική και ανάλαφρη επιλογή για «μετά το γεύμα».
Οι προτάσεις της αποσταγματοποιίας δεν σταματούν όμως εκεί: Μόλις το προηγούμενο βράδυ, συστηθήκαμε με το πιο νέο μέλος της «οικογένειας» των αποσταγμάτων του ούζου Πλωμαρίου.
Πρόκειται για το O/PURIST, μία εξέλιξη του τσίπουρου που αποτελεί την ιδανική βάση για cocktails, μην έχοντας τίποτα να ζηλέψει από τα ποτά που χρησιμοποιούνται διαχρονικά για αυτό τον σκοπό, όπως το τζιν, η τεκίλα και η βότκα. Τα αγνά υλικά της ελληνικής φύσης δένουν άψογα με τις εξωτικές γεύσεις, όπως ο ανανάς ή το blue Curaçao.
Μαζί με τα υπόλοιπα αποστάγματα που δοκιμάσαμε, το O/PURIST μας αποδεικνύει περίτρανα ότι τα ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα μπορούν να «σταθούν» στο σήμερα τόσο στην αρχική τους, «δοκιμασμένη» μορφή, όσο και σε πιο μοντέρνες παραλλαγές τους – αρκεί να υπάρχει η όρεξη και η γνώση, που θα τις φέρει στο ποτήρι και στις παρέες μας.