Μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια είναι μερικές από τις καταστάσεις που διαγιγνώσκονται σε παιδιά και εφήβους μετά τη νόσηση.
Ειδικότερα, μεταξύ των παιδιών ηλικίας 2-4 ετών που νόσησαν από Covid-19, το 2,39% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές πήξης και αιμορραγική διάθεση. Παράλληλα, εμφάνισαν σε μεγαλύτερο ποσοστό βρογχικό άσθμα, καθώς και συμπτώματα αναπνευστικού.
Μεταξύ των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, το 2,84% εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, το 2,69% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου και το 1,38% οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια.
Τέλος, μεταξύ των ηλικιών 12-17, το 2,03% εμφάνισε επεισόδιο πνευμονικής εμβολής, το 1,66% μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια και το 1,52% επεισόδιο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
Κορωνοϊός - ΕΟΔΥ: 6 διασωληνώσεις και 14 θάνατοι - Αυξάνονται τα κρούσματα γρίπης
Στην έρευνα ελήφθησαν δεδομένα από 781.419 παιδιά και εφήβους με θετικό μοριακό τεστ, τα οποία συγκρίθηκαν με 2.344.257 παιδιά και εφήβους χωρίς νόσο Covid-19 που αντιστοιχίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία.
Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τη νόσηση, με μέγιστο τις 365 μέρες από τη νόσηση ή μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Κατά την έρευνα παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με νόσο Covid-19, έναντι των ασθενών που δεν είχαν ιστορικό νόσησης, παρουσίασαν τις παρακάτω post Covid καταστάσεις: πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα και μυοκαρδιοπάθεια, φλεβική θρομβοεμβολική εκδήλωση, οξεία και απροσδιόριστη νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι, διαταραχές πήξης και πηκτικότητας – αιμορραγικά επεισόδια, σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιακές αρρυθμίες.
Τα βασικά σημεία της έρευνας συνόψισαν η καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Μαρία Τσολιά, διευθύντρια της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής, Νοσοκομείο Παίδων «Π. και Α. Κυριακού», και οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη-Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων σε μονάδες Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση και περίθαλψη των ασθενών που έχουν νοσήσει από τη λοίμωξη Covid-19.
Eνας στους οκτώ
Υπενθυμίζεται ότι σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet», την προηγούμενη εβδομάδα, Ολλανδοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένας στους οκτώ ασθενείς έχει συμπτώματα long Covid, με τα βασικότερα μακροχρόνια αυτών να αφορούν πόνο στο στήθος, δυσκολία αναπνοής, πόνο κατά την αναπνοή, μυϊκούς πόνους, απώλεια όσφρησης ή/και γεύσης, κόμπο στο λαιμό, μυρμήγκιασμα στα άκρα, αίσθημα υπερβολικού κρύου ή ζέστης, βάρος στα χέρια ή στα πόδια και γενική κόπωση. Αλλα συμπτώματα που εντόπισαν οι ερευνητές, τα οποία δεν είναι τόσο συχνά αλλά είναι πιο σοβαρά, είναι πονοκέφαλοι, φαγούρα στα μάτια, ζαλάδα, πόνοι στη μέση και ναυτία.
Μεσσήνη: Πώς ο πρώην σύζυγος παραμόνευε τη γυναίκα για να της πετάξει υδροχλωρικό οξύ
Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Μήνυμα εκκένωσης στα Κοίνυρα – Τραυματίστηκε εθελοντής