Τα τελευταία 24ωρα οι πρωτοφανείς εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τη Σαγκάη δημιουργούν εύλογα το ερώτημα εάν συμβαίνει κάτι που να θέτει τον πλανήτη σε νέα κατάσταση συναγερμού και κατά βάση εάν έχει εντοπιστεί κάποια νέα και περισσότερο επικίνδυνη σε σχέση με την «Ομικρον» παραλλαγή του πανδημικού ιού. Ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί στον «Ελεύθερο Τύπο» πως η χώρα δεν ήταν συνηθισμένη σε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, καθώς ακολουθούσε την πρακτική εκμηδένισης της κυκλοφορίας του ιού. Πώς γινόταν αυτό; Με εξαιρετικά αυστηρό έλεγχο στα σύνορα, αυστηρή καραντίνα όλων των ταξιδιωτών ανεξαρτήτως εάν είναι εμβολιασμένοι και πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα. «Η γενικότερη στρατηγική τους αφορά στον περιορισμό εάν είναι δυνατόν σε μηδενικό επίπεδο της διασποράς με εφαρμογή πολύ αυστηρών περιορισμών», αναφέρει, εξηγώντας ότι ουσιαστικά μετά το πρώτο στάδιο της πανδημίας, στη Σαγκάη και γενικότερα στην Κίνα, σήμερα βλέπουν πάλι μια αύξηση της διασποράς του ιού. Δεν απειλήθηκαν, δηλαδή, με άλλα μεγάλα επιδημικά κύματα όπως έγινε στην Ευρώπη.
Οπως με «Ομικρον»
«Επιχειρούν να εφαρμόσουν την ίδια στρατηγική του “zero Covid”, όπως έκαναν στην αρχή της πανδημίας, και με την παραλλαγή “Ομικρον”, μόνο που η συγκεκριμένη έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής, και προσθέτει: «Η “Ομικρον” είναι μια παραλλαγή πολύ μολυσματική, ενώ τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιήσει στην Κίνα φαίνεται πως ίσως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά απέναντί της».
Οσον αφορά στη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ επιδημικών εξάρσεων στην Κίνα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Παρασκευής αρκείται να σχολιάσει: «Στην Ευρώπη οι συνθήκες είναι διαφορετικές. Ούτε τα αρχικά μέτρα της Γουχάν εφαρμόστηκαν ποτέ στην Ευρώπη».
Πάντως, η αίσθηση του ίδιου αλλά και άλλων Ελλήνων επιστημόνων είναι ότι εάν υπήρξε ή εάν υπάρχει μια νέα παραλλαγή δεν μπορεί να… κρυφτεί εύκολα, αλλά είναι κάτι που θα διαπιστωθεί από τις υγειονομικές Αρχές άλλων χωρών. Επίσης, όπως λένε οι ειδικοί, μέχρι τώρα στελέχη που κυκλοφορούν στην Κίνα ανακοινώνονται και είναι σε γνώση του υπόλοιπου κόσμου. Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπτει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, από τους ειδικούς είναι ότι οι Αρχές της Σαγκάης αδυνατούν να διαχειριστούν μια επιδημική έξαρση και επιλέγουν να την… πατάξουν.
ΕΟΔΥ: 547 νέες εισαγωγές με covid-19, 16 νέες διασωληνώσεις, 17 θάνατοι
Στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, η βελτίωση της πανδημίας στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι συνεχόμενη, όπως τόνισαν στη χθεσινή και τελευταία πριν το Πάσχα ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, και οι καθηγητές και μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης. Τα κρούσματα, όπως αναφέρθηκε, έχουν φτάσει σχεδόν στο επίπεδο πριν την «επέλαση» της «Ομικρον» -ενδεικτικά, παρατηρείται μείωση κατά 32% των νέων διαγνώσεων αυτή την εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη- και προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση την επόμενη εβδομάδα, επιτρέποντας τη χαλάρωση των μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, η κυρία Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι εάν απαιτηθούν νέα μέτρα θα ληφθούν, σε περίπτωση που παρουσιαστεί νέα έξαρση της πανδημίας. Επίσης, έγινε σαφές ότι η μάσκα θα παραμείνει υποχρεωτική σε κρίσιμους χώρους και μετά την 1η Ιουνίου, όπως είναι τα ΜΜΜ, τα πλοία, τα νοσοκομεία, αλλά και τα σχολεία, σύμφωνα με όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Το ποίημα… «τη δεύτερη φορά αλλιώς» επανέλαβε ο Πολάκης και στο Συνέδριο
Καιρός: Λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Τι καιρό θα κάνει τη Μ. Εβδομάδα
Μάτι: Ποιους καίει το βούλευμα για κακούργημα -Τι είχε αποκαλύψει ο Ε.Τ. και το Eleftherostypos.gr