Στο Συνέδριο, συμμετέχοντας σε τραπέζι διαλόγου, ο κ. Πολάκης είπε άλλα. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να κάνει πιο σκληρή αντιπολίτευση στο ζήτημα της πανδημίας, «καρφώνοντας» τον Ανδρέα Ξανθό. «Η αντιπολίτευση που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την πανδημία δεν ήταν στην ένταση που έπρεπε και όφειλε να ακολουθήσει άλλη στρατηγική από αυτή που υποστήριξε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ παραπονέθηκε επειδή -όπως είπε- κατηγορήθηκε κι από συντρόφους του ως αντιεμβολιαστής.
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Στο βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι, όπως ως τώρα φαίνεται, εν πολλοίς ελεγχόμενα από την Κουμουνδούρου. Λίγες αντιδράσεις και διαφωνίες. Κάποιες εκτός Συνεδρίου, όπως του Δημήτρη Παπαδημούλη, που μιλώντας στην ΕΡΤ την «έπεσε» σε κάποιους «προεδρικούς» επειδή τον λένε «αντιτσιπρικό». Κάποιες από το βήμα. Οπως του Νίκου Φίλη, ο οποίος κάλεσε τους συνέδρους να πουν «όχι» στην «αποϊδεολογικοποίηση και την ασπόνδυλη ταυτότητα».
«Το γαλλικό παράδειγμα είναι διδακτικό», υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και κορυφαίο στέλεχος της «Ομπρέλας» Νίκος Φίλης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης του αριστερού και ριζοσπαστικού χαρακτήρα του κόμματος. «Με φόντο τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ο Μελανσόν ανέδειξε τη δυναμική της αριστερής, ριζοσπαστικής ατζέντας», περιέγραψε ο κ. Φίλης και κάλεσε τους συντρόφους του να «μην ενσωματωθούμε στην κανονικότητα της κρίσης». Ο κ. Φίλης εξέφρασε ενστάσεις στην επιχείρηση «μεταμόρφωσης του πολιτικού μας υποκειμένου» και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε «αρχηγικό κόμμα». Υπεραμύνθηκε της λειτουργίας των κομματικών ΜΜΕ, δηλαδή της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο», ενώ σχετικά με την αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά, αναρωτήθηκε «γιατί η ραγδαία φθορά της Ν.Δ. δεν έχει ακόμη δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα νίκης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ;», κάνοντας λόγο για «απογοητευμένους ακόμη και από το δικό μας κόμμα».
Για την επιχειρούμενη διεύρυνση προς το Κέντρο, είπε ότι δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα «κόμμα πελατών βουλευτικών γραφείων», ζητώντας ως προς τη φυσιογνωμία του κόμματός του στο μέλλον αυτή να κινηθεί «χωρίς δάνεια και εισπηδήσεις σε άλλες πολιτικές παραδόσεις».
Ενώ η Κουμουνδούρου αναμένει την ομιλία Τσακαλώτου, αντίστοιχες διαφωνίες αποτυπώνονται -εκτός βήματος- σε κείμενα που κυκλοφορούν στον Τύπο. Σε ένα από αυτά τα κείμενα, στελέχη της «Ομπρέλας» γράφουν ότι «το κόμμα δεν λειτουργεί από κάτω προς τα πάνω και οι περισσότερες προτάσεις που έχουν μέχρι τώρα κατατεθεί δεν μεριμνούν γι’ αυτό», διαφωνούν με την πρόταση Τσίπρα για απευθείας εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Ρπιτροπής από τα μέλη επειδή «λειτουργεί υπέρ της ανάθεσης και της δημιουργίας μελών περιορισμένης χρήσης, όπως συμβαίνει όπου προκρίθηκε πανευρωπαϊκά , στο όνομα μιας αόριστης και δίχως πολιτική βάση εσωκομματικής δημοκρατίας». Υποστηρίζουν ότι το αρχηγικό κόμμα που θέλει να φτιάξει ο κ. Τσίπρας «δεν εμπνέει τη νέα γενιά και δεν δημιουργεί όρους συμμετοχής αλλά ανάθεσης», ενώ σε ό,τι αφορά τις αναφορές Τσίπρα για τους νέους και τις νέες, σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έλλειψη μελών κάτω των 40-45 ετών, καθώς υπάρχει πληθώρα στελεχών και μελών κάτω των 40-45 που δεν αξιοποιούνται. «Δυστυχώς, αντί να γίνει συγκροτημένη και καλά οργανωμένη κουβέντα στο εσωτερικό μας, βλέπουμε το κόμμα να αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα. Αντί της πολιτικοποίησης, προκρίνεται ένας στείρος οργανωτικισμός», υπογραμμίζουν και στηλιτεύουν το γεγονός ότι τρία χρόνια μετά τις εκλογές δεν έχει γίνει απολογισμός της κυβερνητικής θητείας με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν «τι κρατάμε και τι αφήνουμε».