Τα αυταρχικά και απάνθρωπα περιοριστικά μέτρα, όπως παρουσιάζονται από τα σόσιαλ μίντια -τα κρατικά ΜΜΕ διατηρούν καθεστωτική «γραμμή»-, οδηγούν σε απόγνωση τους πολίτες, καθιστώντας αναπόφευκτη την κοινωνική οργή, που οδηγεί σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και πολιτών.
Oπως αποτυπώνουν βίντεο που κυκλοφορούν ευρέως στο Διαδίκτυο, οι Aρχές χρησιμοποιούν ακόμη και δαγκάνες για να ακινητοποιήσουν πολίτες και να τους μεταφέρουν με τη βία σε κέντρα καραντίνας. Παρά το σκληρό λοκντάουν που έχει επιβληθεί στη μεγαλούπολη, τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σταθερά πάνω από 20.000. Οι τοπικοί αξιωματούχοι μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας, προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με Covid-19, κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους γείτονες, που ανησυχούν με τη σειρά τους ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.
Σε κέντρα
Βάσει της πολιτικής που ακολουθεί η Κίνα, όποιος είναι θετικός στον κορονοϊό μεταφέρεται σε κέντρο καραντίνας, ακόμη κι αν δεν εμφανίζει συμπτώματα, ενώ οι γείτονές του παραμένουν σε απομόνωση στα σπίτια τους για 14 ημέρες.
Σε ένα περιστατικό που μεταδόθηκε απευθείας στην κινεζική πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat και αναπαρήγαγε το BBC, φαίνονται περίπου 30 άνθρωποι που φορούν προστατευτικές στολές με τη λέξη «Αστυνομία» να συγκρούονται με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί και διαμαρτύρονταν έξω από συγκρότημα κατοικιών.
Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως το φαγητό που παρέχει η κυβέρνηση δεν είναι αρκετό, τα ράφια των καταστημάτων είναι άδεια, ενώ οι τιμές αγαθών έχουν εκτοξευτεί. Το λοκντάουν επιβλήθηκε με ελάχιστη προειδοποίηση, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων για εκατομμύρια πολίτες. Οι περισσότερες αγορές είναι κλειστές και αυτές που παραμένουν ανοιχτές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις προμήθειες, όπως παραδέχθηκαν και οι τοπικές Αρχές.
Ελλιπείς πληροφορίες
Ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, επιμένει πως η εξαφάνιση του ιού από την κοινότητα είναι η λύση, προτάσσοντας την ευημερία των πολιτών. Ωστόσο, στη Δύση, επιστήμονες και ειδικοί σημειώνουν πως η πολιτική της «μηδενικής Covid» δεν είναι πλέον εφαρμόσιμη, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Αλλοι εκφράζουν ανησυχία πως τα δεδομένα που παρουσιάζει η Κίνα για την πανδημία είναι κατώτερα των πραγματικών. Παράλληλα, τα επιστημονικά δεδομένα είναι ελλιπή, καθώς η Κίνα αρνείται να δημοσιεύσει στοιχεία, αριθμούς ή στατιστικά για την κατάσταση που επικρατεί.
Γερμανία: Η κυβέρνηση Σολτς στόχος έντονος επικρίσεων μετά το μακελειό στο Μαγδεμβούργο
Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Σαγκάης έχει αναφέρει περισσότερα από 250.000 κρούσματα έως τις 13 Απριλίου, από την έναρξη της έξαρσης την 1η Μαρτίου. Ομως, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι και η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι μόνο ένας ασθενής χρειάστηκε θεραπευτική αγωγή, καθώς «οι περισσότερες από τις περιπτώσεις είναι ήπιες ή ασυμπτωματικές».
Εμβολιασμοί
Ο πρώην επίτροπος του αμερικανικού FDA (2017-2019), Σκοτ Γκότλιμπ, σε συνέντευξή του στο CNBC τόνισε πως ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων είναι το «κλειδί» για τον περιορισμό των νοσηλειών και των θανάτων.
Την ίδια ώρα, η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στον ηλικιωμένο πληθυσμό της, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος στη σοβαρή νόσηση. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά, στη Σαγκάη μόνο το 62% άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί. Επιπλέον, τα εγχώρια εμβόλια που χρησιμοποιούνται εκτιμάται πως έχουν χαμηλότερη αποτελεσματικότητα από όσα χρησιμοποιούνται στις δυτικές χώρες.
Η μηδενική ανοχή που επιδεικνύει το Πεκίνο, το ατέρμονο λοκντάουν και η καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών έχουν προκαλέσει συζητήσεις στα σόσιαλ μίντια, με τους χρήστες να εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενη απόκρυψη στοιχείων σχετικά με την πανδημία από την Κίνα.
Πριν από δύο εβδομάδες, η «Wall Street Journal» έκανε γνωστό πως δεκάδες ασθενείς πέθαναν σε ένα από τα μεγαλύτερα γηροκομεία της Σαγκάης, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο έξαρσης κρουσμάτων. Το ρεπορτάζ σημείωνε πως ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρουν οι Αρχές.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Το ποίημα… «τη δεύτερη φορά αλλιώς» επανέλαβε ο Πολάκης και στο Συνέδριο
Καιρός: Λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Τι καιρό θα κάνει τη Μ. Εβδομάδα
Μάτι: Ποιους καίει το βούλευμα για κακούργημα -Τι είχε αποκαλύψει ο Ε.Τ. και το Eleftherostypos.gr