Ταυτόχρονα, οι δικαστές αποφασίζουν να «σπάσει» η δικογραφία σε ό,τι αφορά 13 άτομα που παραπέμπονται σε βαθμό πλημμελήματος – μεταξύ αυτών τα πολιτικά στελέχη, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρ. Δούρου, και οι τότε δήμαρχοι των συναρμόδιων δήμων, καθώς και την απαλλαγή 10 ατόμων (όπως στελέχη της Αστυνομίας και αντιδήμαρχοι), για τους οποίους η εμπλοκή με τη Δικαιοσύνη «κλείνει» οριστικά.
Ξανά στον ανακριτή
Ετσι, η ογκωδέστατη δικογραφία μεταφέρεται εκ νέου στα χέρια του ανακριτή, Αθανάσιου Μαρνέρη, ο οποίος αναμένεται να τη διαβιβάσει ξανά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την παραγγελία να ασκηθούν διώξεις για θανατηφόρα έκθεση κατά συρροή για τους θανάτους 102 ανθρώπων που χάθηκαν στη φονική πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2018.
Μία δικογραφία, που αν και χρειάζεται να απασχοληθούν κάθε φορά δεκάδες δικαστικοί υπάλληλοι για τη μεταφορά της, έχει μετατραπεί σε… μπαλάκι του πινγκ πονγκ, αφού κατά το στάδιο της ανάκρισης ο ανακριτής, Αθ. Μαρνέρης, είχε διαβιβάσει τη δικογραφία στην Εισαγγελία τρεις φορές, ζητώντας την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος για τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ολες τις φορές, διαφορετικοί εισαγγελείς είχαν απορρίψει το αίτημα, με το σκεπτικό ότι για το κακούργημα της έκθεσης απαιτείται δόλος του κατηγορουμένου.
Διαφωνία
Μια κατάσταση πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, ειδικά για μια τόσο σημαντική υπόθεση, με την κοινή γνώμη, αλλά και τους συγγενείς των θυμάτων να παρακολουθούν την έντονη διαφωνία μεταξύ λειτουργών της Θέμιδος. Ο «Ελεύθερος Τύπος» είχε αποκαλύψει την εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ εισαγγελέα και ανακριτή στο φύλλο της 21ης Φεβρουαρίου 2021, όπου διαφαινόταν η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, που ξεπερνούσε τα όρια της νομικής αντιπαράθεσης. Τότε, μάλιστα, ο εισαγγελέας ζητούσε από τον ανακριτή να ολοκληρώσει γρήγορα την έρευνα, για να μην υπάρξει κίνδυνος παραγραφής.
Πλέον, οι 3 δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών (Γεώργιος Κασσίμης, Θεοδώρα Τραϊανίδου και Νίκη Ρεβύθη), στο βούλευμά τους συντάσσονται πλήρως με το σκεπτικό του συναδέλφου τους, κ. Μαρνέρη, διαφωνώντας με τη θέση της Εισαγγελίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρουν πως στην περίπτωση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι στοιχειοθετείται το κακούργημα της έκθεσης λόγω μίας σειράς πράξεων και παραλείψεων που συνέτειναν στο τραγικό αποτέλεσμα. Μεταξύ αυτών, αξιολόγησαν ηχητικά ντοκουμέντα από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα αναγκαία εναέρια μέσα για την έγκαιρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Τα πρόσωπα
Τα 5 πρόσωπα στα οποία οι δικαστές βλέπουν κακουργηματική ευθύνη είναι ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σ. Τερζούδης, ο τότε υπαρχηγός και μετέπειτα αρχηγός, Β. Ματθαιόπουλος, ο τότε διοικητής της ΕΜΑΚ και επίσης μετέπειτα αρχηγός, Σ. Κολοκούρης, ο τότε διοικητής των εναέριων μέσων της Πυροσβεστικής, Ι. Φωστιέρης, και ο υπεύθυνος των εναέριων μέσων του αεροδρομίου Γ. Πορτοζούδης, που φέρεται να είχε αφήσει το πόστο του την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018.α
Πλέον, μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή, Αθ. Μαρνέρη, ο οποίος αναμένεται να… διαβιβάσει ξανά, για τέταρτη φορά, τις δεκάδες κούτες που περιέχουν όλα τα έγγραφα στην Εισαγγελία Αθηνών, προκειμένου να ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για τα πέντε αυτά άτομα. Εάν τελικά, κατόπιν των εξελίξεων, ο εισαγγελέας συμφωνήσει και η δίωξη ασκηθεί, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι θα κληθούν εκ νέου σε απολογία. Εάν, όμως, η Εισαγγελία μείνει σταθερή στην άποψή της, τη διαφωνία θα κληθεί να λύσει το Εφετείο.
Παρουσία Σακελλαροπούλου η χριστουγεννιάτικη μουσική εκδήλωση στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου
Πάντως, πάνω από 1 χρόνο μετά το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», βλέπουμε τα δυσάρεστα αποτελέσματα εκείνης της αποκάλυψης: Η δικογραφία για το Μάτι «σπάει» σε δύο κομμάτια, με τα πολιτικά στελέχη (Ρ. Δούρου, Η. Ψινάκης κ.λπ.) να δικάζονται πιο γρήγορα, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή, αφού για τα 13 άτομα που θα δικαστούν οριστικά σε βαθμό πλημμελήματος θα πρέπει η δίκη σε δεύτερο βαθμό να έχει τελειώσει μέχρι το 2026. Οπως εξηγούν νομικοί, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει προβλήματα στη δίκη, αφού θα λείπουν οι πέντε «βασικοί» κατηγορούμενοι, στους οποίους αποδίδονται τα βαρύτερα αδικήματα, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλες δυσχέρειες πρακτικής και νομικής φύσεως.
Ειδήσεις σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ: Το ποίημα… «τη δεύτερη φορά αλλιώς» επανέλαβε ο Πολάκης και στο Συνέδριο
Καιρός: Λασποβροχές και άνοδος της θερμοκρασίας – Τι καιρό θα κάνει τη Μ. Εβδομάδα